petak, 31. kolovoza 2012.

HRVATICE I HRVATI HRVATSKE I DIJASPORE, GRAĐANI HRVATSKE, IMAMO GOSPODARSKI PROGRAM I 55 MILIJARDI EURA ZA POKRENUTI HRVATSKU, ODMAH ZAPOSLITI 350000 NEZAPOSLENIH, DIGNUTI BDP ZA 7%, DIGNUTI PLAĆE I MIROVINE OD 30-50% I SVE ŠTO TRAŽIMO JE DA NAM SADA ODMAH DATE POVIJERENJE




INTERVIJU











Razgovaramo sa prof. Nikom Šoljak, predsjednikom „Hrvatskog Svjetskog Sabora“ jedinstvene organizacije domovinske i iseljene Hrvatske.
P.Poznati ste po kritičnom stavu prema svim dosadašnjim vladama, a vas kao civilnu udrugu financira Vlada RH?
O. U 12 godina postojanja Vlada RH nije Hrvatskom Svjetskom Saboru, kao civilnoj udruzi  odobrila niti  jednu kunu. Uvijek nađu opravdanje zašto naše molbe odbiju.
P. Udruga za skupljanje odbjeglih životinja dobiva sredstva, a vi ne, zašto je to tako?
O. Mi smo jedina civilna udruga u RH koja je kritična prema Vladi, a Vlada kao i svatko tko vlada je neprikosnoven i ne podnosi kritike. Vlada voli poslušnike, odnosno ljude koji je svaki dan hvale, njima pomaže jer su oni vladina ispostava i vladino pokriće da civilne udruge funkcioniraju i pred svijetom služe za pokriće kao dokaz demokratske vladavine ..
P.Kako se financirate?
O. Svatko snosi svoje troškove. Svatko daje  dio sebe za svoj narod i državu Hrvatsku. Daju sve što mogu, a za uzvrat ne traže ništa.
P. Vidjeli smo na vašoj internetskoj stranici popis intelektualaca koji su se stavili na uslugu HSSD Zašto ?
O. Veliki broj hrvatskih intelektualaca iz Hrvatske i svijeta stavio se na uslugu HSSD u uvjerenju da će putem HSSD svoje znanje i sposobnosti moći staviti u funkciju razvoja Hrvatske. To su izuzetno pošteni vrijedni intelektualci koji se osjećaju dužni pomoći Domovini Hrvatskoj. Hrvatski narod je u njih uložio novac školovali su se pa se osjećaju dužni pomoći svojoj Domovini koja se raspada i ulazi i katastrofu. Žele svoje znanje staviti na  raspolaganje. Prije deset godina formirali smo timove sa zadatkom pronalaženja puta izlaska iz ove teške moralne, duhovne i gospodarske krize u kojoj se danas nalazimo. Tako su nastali Timovi stručnjaka koji su napravili razvojne programe i projekte.
P. Koji su to programi?
O. To je nekoliko programa. Neki su gotovi neki su u izradi, a neki su još u idejnim razmišljanjima.
P. Možete li navest koji su programi gotovi sa kojima se može krenuti u realizaciju.
O. Gotovi su programi  gospodarske obnove RH,  revitalizacije hrvatske poljoprivrede, turistički program, program elektroenergetske neovisnosti RH. Program međunarodnog kulturnog natjecanja. U izradi su: Međunarodni centar mladih, međunarodni poslovni centar „Karlovac“, Hrvatska Svjetska Banka i drugi.
P. Recite nam nešto detaljnije o gotovim programima i projektima, posebno o programu gospodarske obnove RH.
O. Program gospodarske obnove, koji predstavlja kralježnicu hrvatskog New Deala, sadrži dvije skupine strateških projekata. Prvu skupinu gotovih projekata, koji su izrađeni u okviru gospodarske strategije EU, čini set od šest projekata koji funkcionalno sačinjavaju jednu neraskidivu cjelinu, što znači da se moraju realizirati istovremeno, jer pojedinačno ne znače gotov ništa, a kao cjelina čine bogatstvo:

1. Izgradnja nizinske, dvokolosiječne i elektrificirane željezničke pruge Rijeka - Zagreb - Koprivnica.
2. Izgradnja matičnog kontejnerskog terminala "Zagrebačko pristanište" u riječkoj luci.
3. Izgradnja velikog poslovno-logističkog čvorišta "Miklavlje" u općini Matulji.
4. Razvoj "Međunarodnog poslovnog centra Karlovac".
5. Izgradnja višenamjenskog plovnog kanala Dunav - Sava (Vukovar - Šamac)
6. Izgradnja mreže željezničkih pruga između lučkih terminala i logističkih čvorišta za unutarnji (interni) prijevoz kontejnera po strogom normativu matičnih brodova od 75 TEU/h

            Drugu skupinu razvojnih projekata uglavnom sačinjavaju slijedeći projekti:

- Priprema izgradnje novog matičnog terminala "Raša-Bršica“ u Raškom zaljevu.
- Izgradnja željezničke pruge Rijeka - Koper – Trieste, koju je projektirala EU u okvirima svoga projekta IMONODE
- Izgradnja konsolidacijskog strateškog čvorišta "Rugvica" kod Zagreba - Karlovca.
- Izgradnja LNG terminala sa funkcionalnim multiplikativnim projektima u svome okruženju na području općine Omišalj.
- Izgradnja najmanje 5 specijalnih tankera u hrvatskim brodogradilištima za transportni lanac u prijevozu LNG od izvorišta do Omišlja.
- Proizvodnja velikog broja željezničkih vagona za novi sustav MODLAOR kojeg potiče EU svojim kohezijskim i strukturnim fondovima.
- Izgradnja većeg broja poslovnih zona uz riječki prometni pravac do Mađarske.

P. To mi izgleda kao skup želja, a nikako kao realna mogućnost.
O. To nije  skup želja nego realna mogućnost. Na tim projektima radio je tim od 25 najeminentnijih hrvatskih i europskih stručnjaka iz hrvatske i svijeta računajući i lobiste koji su te programe predstavili EU. EU ih je službeno prihvatila 28.06.2010. godine u Szczecinu na način da je odabrala Luku Rijeka i riječki prometni pravac za svoje glavno strateško prema Kini i obrnuto u idućih najmanje 50 godina. To su programi i projekti u koji su uključene gotovo sve europske zemlje, koje u njima pronalaze svoje konkretne interese. Ključni resurs za realizaciju ovih strateških projekata predstavlja svih sedam međunarodnih koridora koji su bili presudni da EU ne prihvati luke u Trstu i Kopru za svoju dugoročnu strategiju, a zemlje Središnje Europe sada ulaze u svoj New Deal po poznatom modelu koji je korišten za razvoj tzv. Zapadne Europe nakon Drugog svjetskog rata, što RH osigurava ogromnu mogućnost njezino pretvaranje u zemlju blagostanja i to iz temelja pozicijske rente.
P. U našem razgovoru ste rekli da ste te programe nudili bivšoj Vladi predsjedniku Ivanu Sanaderu, Jadranki Kosor i sadašnjem aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću, zašto ih oni nisu prihvatili i realizirali, kada su to tako dobri programi?
O. To pitajte  njih.
P. Pitam sada Vas zašto po vašem mišljenju vlade RH te programe ne prihvate i tako izvuku Hrvatsku iz krize?
O.To je veoma teško pitanje. Iziskuje šire i kompleksno elaboriranje, jer je tu više čimbenika, počev od naslijeđenih uskih ograničenih spoznaja, hrabrosti i sposobnosti osoba koje kao poslušnici sudjeluju u obnašanju vlasti a koje nikada u životu nisu, kao gospodarstvenici, zaradili niti jednu kunu. Oni ne mogu i ne smiju znati kako se zarađuje, jer ne bi bili pouzdani politički poslušnici svojih šefova koji moraju slušati kriminalce uvoznike koji opljačkali društvenu imovinu po kriminalnom Zakonu o pretvorbi i privatizaciju, pa sada kupuju političare za ostvarivanje svojih prljavih ciljeva. Jedan od osnovnih kočničara smjelog prihvaćanja novoga su dubioze kojih svaka vladajuća stranka ima i tih dubioza se ne može riješiti, jer je u reketu uvoznika. Uz to ide znanje i menadžerska sposobnost, a znamo da su menadžeri postavljeni od strane političara kriminalaca koji postavljaju svoje ljude u sva važnija poduzeća koji moraju raditi što im ti političari naređuju. Najveća kočnica je nesposobnost i neznanje političara koje leži u činjenici da oni obmanjuju narod i javnost svojom bahatošću, lažnim obećanjima, manipuliranjem sa pravosuđem itd.. Oni se boje svakog razgovora sa ljudima od struke, samo sebi lažu da su pokupili sve znanje svijeta kada su dobili tu funkciju. Ti ljudi preko noći postanu najpametniji na svijetu i njima ničije znanje ne treba.
P. Predsjednik Vlade Zoran Milanović u javnim medijima spominje neke od tih programa znači da te programe prihvaća?
O. Istina je, Predsjednik je pismeno dao nalog svojim ministrima da te programe detaljno prouče. Neki ministri su to ozbiljno shvatili. S obzirom da su sa tim međunarodnim programima Europa i Kinezi  detaljno upoznati. Naših nekoliko ministara idu u Kinu da se upoznaju sa detaljima tih programa i od Kineza tražili avans, kako bi zakrpili rupe u proračunu. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić te programe spominje te posebno naglašava prugu Rijeka - Botovo.
P. Zar se to može dogovarati bez međunarodnog natječaja ?
O.. Programi moraju ići u paketu te po međunarodnom pravu mora se raspisati međunarodni natječaj kada se radi o tako velikoj investiciji. (Ona je cca. 55  milijardi eura).
P. Kada je to tako kako onda naši ministri mogu kinezima nuditi dijelove tog program i to bez natječaja?
O. Mogu oni  prodati jedan od tih program i dobiti novac, jer kupci znaju da će kasnije ucjenama vladati tim programima i zaraditi nekoliko desetina puta više nego će to danas platiti.
P. To bi bio kriminal!
O. Recite mi ijednu privatizaciju u ovih 20 godina koja nije bila kriminalna, putem koje nisu izdani nacionalni interesi. Barem u tome naši ministri imaju iskustva. Vuk mijenja dlaku, ali ćud nikada. Uostalom zašto bi oni sada morali štititi nacionalne interese kada do sada nitko to nije činio.
P.Rekli ste da EU ima interes investirati u te programe zašto se EU zaobilazi?
O. EU je spremna kompletni program financirati, jer je su to njezini programi i projekti u koji se uključe više ili manje sve zemlje EU. Čak su izdali certifikat kojim garantiraju svim investitorima za uloženi kapital upravo u navedene projekte:
P. Ako je to tako zašto naša Vlada ne raspiše međunarodni natječaj i dobiju sredstva od najpovoljnijeg ponuđača.
O. To pitajte Vladu i ministre koje kroz mala vrata hoće da prodaju resurse i tako dovedu u pitanje realizaciju navedenih programa.
P. Kako to mislite da će dovesti u pitanje realizaciju navedenog programa ako prodaju jedan segment tog programa?
O. Programi gospodarske obnove RH moraju ići u paketu jedino onda je multiplikator 11 ako idu pojedinačno nikad se neće kompletno realizirati i kanal dunav Sava Vukovar Šamac čekat će još 150 godina da bi bio izgrađen. Isto tako i drugi programi. Iz tog razloga prodaja segmenta programa  bila bi nenadoknadiva šteta, to bi bila nacionalna izdaja putem koje se hrvatski narod osuđuje na doživotno dužničko ropstvo. (Nemamo prostora za elaboriranje, ali ako treba stojimo Vam na raspolaganju.)
P.Vratimo se na program poljoprivrede, rekli ste da je gotov, koje su njegove temeljne vrijednosti?
O. Poljoprivreda je jedan od naših najbogatijih resursa. Možemo prehraniti 40 milijuna stanovnika. Osnovni dijelovi programa su: Izrada katastra kultura, avansiranje proizvodnje, garantiranje cijena te otkup svih proizvedenih količina sufinanciranje prerađivačke industrije i druge mjere kojima se potiče proizvodnja.
P. Rekli ste da je gotov Turistički program.
O. Jeste turistički program temelji se na prirodnim resursima, bez devastacije prostora uz maksimalno korištenje prirodnih jela i pića uz maksimalno poticanje zdravstvenog sportsko rekreativnog elitnog turizma. Sufinanciranje svih vrsta turizma zdravstveni, sportski kulturni, znanstveni, planinski, riječni i druge turističke djelatnosti.
P. Program elektroenergetske neovisnost. Energenti poskupljuju u razgovoru ste nam rekli da realizacijom programa koje su izradili neovisni stručnjaci energenti u hrvatskoj mogu biti niži 20 do 40 % zar je to moguće?
O. Nemamo razloga ne vjerovati hrvatskim stručnjacima koji su cijeli svoj radni vijek ugradili u spoznaje u tom području. Nažalost kod nas se život odvija stihijski iz dana u dan bez analiza, bez planova, bez programskih zaštita hrvatskih nacionalnih interesa pa nam se dešava da talijani naš plin plaćaju tri puta manje nego mi u Hrvatskoj.
P. Naveli ste toliko toga da ste me zbunili ni sam ne mogu vjerovati da su vaši navodi istiniti.
O. Ako ne vjerujete provjerit ih. Mi smo sretni da smo u koordinaciji Hrvatskog Svjetskog Sabora uspjeli oko konkretnih program ujediniti najeminentnije hrvatske intelektualce iz Hrvatske i svijeta te europske znanstvenike koji su sudjelovali u izradi tih programa. Zahvaljujući objedinjenju snaga danas imamo programe koji hrvatskom narodu osiguravaju sretnu budućnost u narednih 50 godina.
Hvala na razgovoru
Hvala Vama

Zagreb,19.kolovoza 2012.godine






Kabelski operateri dokazali da ZAMP ne postoji

Kabelski operateri dokazali da ZAMP ne postoji

EVROPSKA UNIJA PREUZIMA DUG ZA RATNU ŠTETU POČINJENU OD 1.10.1991-1995 NAD HRVATIMA KAO I OSTALIM GRAĐANIMA HRVATSKE


VELEIZDAJA: HRVATSKA POVLAČI TUŽBU ZA GENOCID PROTIV SRBIJE! 

Paoštovana ministrice!
Nadam se da je EU za Hrvate gradova Vukovara, Dubrovnika, Cavtata, Konavala, Dubrovačkog primorja, Škabrnje, Voćina, Aljmaša, Dalja, Borova...pripremila novac za isplatu ratne odštete umjesto Srbije i Crne Gore, i ako je to tako onda nas prvo morate isplatiti a tek onda potpisati ugovor, ali ako to nije tako, ako vi opraštate ratnu štetu u svoje ime, onda prvo razgovarajte s Hrvatima koji su izgubili svu svoju imovinu, razgovarajte s djecom poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, razgovarajte s ženama i majkama koje su s mržnjom  silovane i danas nose djecu zlikovca, razgovarajte s invalidima koji su izgubili dio tijela ili organ i ako oni svi pristanu za povlačenje ratne odštete onda će te ratnu štetu platiti meni i mojoj obitelji, tek tada možete srpsko-crnogorskom agresoru oprostiti ratnu štetu. Ako nas silom ugurate u EU, osobno ću u toj novoj državi tužiti vas ali i sve vinovnike apsurdnog ugovora a na štetu Hrvata i Hrvatica koji su rat osjetili na duši i tijelu. *U pripremi je povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije koju je Hrvatska pokrenula 2008 godine!* Kako se navodi iz MVEP-i, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ostaje kod svojih ranije iznesenih stavova, Hrvatska zasigurno neće tražiti plaćanje ratne odštete od Srbije te su spremni sa Srbijom razgovarati o “genocidu nad Srbima u Hrvatskoj (?)” ! Ministrica je “spremna” razgovarati sa Srbijom o četiri pitanja: – 1.100 nestalih, pitanju povratka opljačkanih umjetnina, pitanju optuženih za ratne zločine, pitanju osumnjičenih za ratne zločine i njihovo procesuiranje. Ali na tome se ostaje, tada Hrvatska može povući tužbu protiv Srbije jer tisuće silovanih žena i djece u ratu i na desetke tisuća stradalih, ranjenih i ubijenih, zaklanih i mučenih, našoj vlasti NIŠTA VIŠE NEĆE ZNAČITI! Iznosimo dramatičan iskaz jedne od mnogih žena koje su silovane u ratu, 1991. u Vukovaru. “Tamo su već bila trojica. Jedan od njih određivao je koji će redoslijed biti. Tu noć na Olajnici silovala su me šestorica. Mučili su me na sve načine. U istom prostoru bila je moja šestogodišnja sestra koju su silovali ali i osmomjesečna kćerka koja je jako plakala. Na to je jedan iznerviran na nju bacio vojničku jaknu da je ušutka. Nisam mogla ništa učiniti, mislila sam da su je ugušili…” Zločinci još nisu kažnjeni, žrtve ne samo da nisu obeštećene i da nemaju nikakav status već su i dalje izložene prijetnjama svojih silovatelja. Danas, toliko godina kasnije, Hrvatska ima na vlasti ljude, ako se mogu tako nazvati, kojima je brisanje sjećanja na žrtve očito primaran posao, te kažnjavanje onih koji su činili monstruozne zločine nad stanovništvom Hrvatske nije uopće potreba. Ukoliko bi uslijedila tužba Vlade Republike Hrvatske na ovaj članak, molit ću ih prvo da se upitaju mogu li mene zastrašiti kao što su strašili narod prije referenduma za ulazak u Europsku uniju. Ja im mogu samo odgovoriti da se ja ne bojim Vlade Republike Hrvatske te ih pozivam da svojim mandatima priznaju govore li istinu hrvatskome narodu. Mnogi su hrvatski sinovi i mučenici ležali godinama u pritvoru boreći se za samostalnu i slobodnu nam Hrvatsku još davnih godina.












četvrtak, 30. kolovoza 2012.

Уникальная находка у берегов Фанагории

Уникальная находка у берегов Фанагории: В прибрежных водах Фанагории - крупнейшего древнегреческого поселения на территории России - археологи обнаружили крупнейшую за последние несколько лет находку – корабль. Эксперты утверждают, что это византийский торговый парусник. Примерный возраст судна - около 1000 лет.

HRVATSKA MOJA DOMOVINA-ŽELIŠ VIŠE SAZNATI O POJEDINOJ ŽUPANIJI, KLIKNI NA ŽUPANIJU


Portreti hrvatskih županija

Hrvatska

SIMPLY RECIPES



What are you grilling for Labor Day? My favorite is this cut of beef, a triangle-shaped "tri-tip", from the bottom sirloin. It's also called a "Santa Maria steak" because Santa Maria, California is where it first became popular. Typically it is rubbed first with a mixture of salt, black pepper, and garlic salt, and then whatever other seasonings you want, and then barbecued over red oak wood. I love the cut because it's just a fat, juicy steak that cooks up beautifully on the grill. You can marinate it, or use a classic Santa Maria rub. In this recipe we are starting with the basic rub and adding some herbs and a little cayenne. Some recipes will have you cut the layer of fat off the roast, I prefer to keep it on, and bathe the steak in the juiciness of fat as it cooks. Now, the only problem with tri-tip is that it can be hard to find outside of California, though I understand Costco does carry it. If you can't find it, you can still use this approach and the Santa Maria rub with a thick (look for a two inch thick or greater) well marbled sirloin steak, or london broil.
Continue reading Santa Maria Style Tri Tip

Recently on Simply Recipes:

Deviled Egg Salad

Deviled Egg Salad

An egg salad made in the style of deviled eggs, with mustard, mayo, hot sauce and paprika.

Pasta with Sausage, Tomatoes and Roasted Peppers

Pasta with Sausage, Tomatoes and Roasted Peppers

Pasta served with Italian sausage, roasted red bell peppers, olives, capers, fresh tomato and basil.

Tomatoes on Toast

Tomatoes on Toast

Freshly toasted slices of rustic bread, topped with Boursin herbed cheese and slices of fresh, ripe garden tomatoes.

Baked Cod with Ritz Cracker Topping

Baked Cod with Ritz Cracker Topping

Baked white fish, such as cod, haddock, scrod, hake or bass, baked with a buttery Ritz cracker crust.

Roasted Poblanos in Cream Sauce (Rajas con Crema)

Roasted Poblanos in Cream Sauce (Rajas con Crema)

Flame roasted poblano chiles, cut into strips and cooked with onions, Mexican crema, and Monterey Jack cheese. Serve with tortillas.

Caprese Corn Salad

Caprese Corn Salad

Fresh corn and tomato salad with fresh corn, garden tomatoes, basil, Mozzarella, scallions and a vinaigrette.

Green Bean Salad with Basil, Balsamic, and Parmesan

Green Bean Salad with Basil, Balsamic, and Parmesan

Fresh green beans, blanched and toss with a balsamic vinaigrette, red onions, basil, and Parmesan.

Honey Mustard Chicken

Honey Mustard Chicken

Chicken thighs baked in a simple honey mustard sauce until golden brown, with sprigs of rosemary.

New England Steamers

New England Steamers

How to make steamed soft shell clams, otherwise known as steamers, a specialty of New England.

Dark and Stormy

Dark and Stormy

Dark n Stormy cocktail with Goslings black rum, ginger beer, and lime.










PREDSJEDNIK HRVATSKE VLADE ME POSTAVIO DA VAMA GRAĐANIMA SLUŽIM I IZVRŠAVAM NJEGOVA NAREĐENJA


GRAĐANIN I MINISTAR

G. Pomoz Bog Ministre, kojim dobrom vi kod nas građanina?
M. Došao sam se osobno uvjeriti kako su građani zadovoljni mojim radom. Mene je Predsjednik Vlade postavio da vam služim ja izvršavam njegova naređenja.
G. Mi građani zadovoljni smo. Povećali ste PDV i sada sve plaćamo skuplje 10 do 20%. Povećali ste struju, plin i komunalije 20 do 30% što znači da sada dobivamo kvalitetniju uslugu za 20 do 30%. To je za nas građane veliki napredak. Objavili ste imena dužnika stavili ste ih na stup srama. Jeste li vidjeli kako sada imaju novaca svi su se uplašili i svoje dugove odmah podmirili? Moj prijatelj Ante kaže neću ja više ništa državi dugovati svim radnicima je dao otkaz i on ide na biro rada. Do sada sam ja državi plaćao, a od sada će meni država plaćati i to ne samo meni nego i mojim radnicima. Kaže da je zahvalan Vladi do neba. Dvije godine jedva je krpio kraj sa krajem. Zadužio se samo da ne bi radnicima dao otkaz. Mislio je da će se uvjeti privređivanja poboljšati. Sad ste mu otvorili oči. Progledao je tek onda kada je umjesto Vladine pohvale što zapošljava nekoliko desetina radnika, ta ista Vlada ga je stavila na stup srama. (On je takav poštenjačina da nikad nikome nije dužan jednu kunu.)  
M. Zašto nije platio dug pa ga ne bi stavili na stup srama?
G. Platio bi on jadan, ali nema niti jednu kunu sve je potrošio na ranike i održavanje proizvodnje i umjesto stvaranja dobiti on je stvarao gubitak. Ako ste ikada, kao gospodarstvenik, svojim radom zaradili makar jednu kunu onda  znate da se u Hrvatskoj više ništa ne isplati proizvoditi. Uvozna roba je jeftinija, a i vi u državi mislite da najviše zaradite na uvozu. Tako uvoz cvate, a domaća proizvodnja nestaje, jer strane banke koje ste ubacili u Hrvatsku za šaku dolara potiču samo uvoz svojih matičnih zemalja. Konačno, zato su i ubačeni u Hrvatsku i zato imaju rezona za korupciju vas u Vladi.
M. Nije mi jasno kako to da naši gospodarstvenici ne znaju raditi kao u drugim državama svijeta. Mi njih moramo naučiti da moraju biti konkurentni. Moramo ih naučiti da manje troše, a više rade.
G. Tako je! Njih treba naučiti. Ja sam isto to radio sa mojim tovarom. Učio ga i učio da ne jede i da stalno sve više radi. Kada sam ga naučio da ne jede on krepa. Kada ste ih vi naučili da više rade a manje troše, umjesto da su krepali kao moj tovar oni su prestali  raditi i sada će trošiti državne novce. To je nepravda.  Ja bi sve njih poslao u radni logor Jasenovac da se tamo nauče raditi i da nešto zarade, a ne da troše državni novac.
M. Mi smo socijaldemokrati. Mi smo za socijalnu pravdu mi ih nećemo slati u logore i mi ćemo naše socijalne program provesti. Uvest ćemo porez na imovinu oni koji imaju moraju da plate.
G. Znači li to da ću ja, koji sam cijeli život štedio, otkidao  od svojih usta i usta moje obitelji, kako bi  sagradio ovo malo kuće, sada morati plaćati porez na tu imovinu?
M. Upravo tako.
G. Jeli to vraćanje bivših socijalističkih Zakona?
M. Ne, nije. Socijalizam je mrtav. Sada je kapitalizam i tržišna ekonomija. U socijalizmu si mogao imati dva veća ili tri manja stana. Sve što si imao više država je uzela.
G. U socijalizmu ja ništa nisam  plaćao na imovinu.
M. Nisi plaćao porez, ali su ti višak mogli uzeti, a mi danas ne uzimamo imovinu. Umjesto oduzimanja imovine mi je oporezujemo tako da ti plaćaš državi zato što imaš.
G. Što će plaćati moj susjed Pero koji nema ništa. Živio je kao grof. Sve što  je zaradio potrošio i on mi se danas smije i kaže mi da sam lud što imam kuću, što nisam živio kao on pa ne bi državi plaćao porez nego kao i on od države dobivao pomoć.
M. Država je majka. Kada majka više nema novaca djeca je moraju uzdržavati. Uzdržavat će je ona djeca koja imaju, a ona koja nemaju ne mogu je uzdržavati tako ti je i sa državom.
G.  Sada mi je jasno. Uvedite porez na imovinu  što prije da pomognem državi odnosno majci, da ne crkne od gladi.

Niko Šoljak
Supetar 21-. kolovoza 2012.