subota, 31. kolovoza 2013.

DANI PIVA U GRADU KARLOVCU REPUBLIKA HRVATSKA

DANI PIVA U KARLOVCU



Karlovac | 30.08.2013. - 08.09.2013.
Od 30. kolovoza do 8. rujna - "Dani piva Karlovac - hrvatski festival piva" najveća su pivarska manifestacija u Hrvatskoj koju svake godine posjeti gotovo 200.000 ljubitelja piva.U deset ljetnih dana, potkraj kolovoza i početkom rujna, u slavu piva na desnoj obali karlovačke rječne ljepotice Korane živi čitav jedan mali grad zabave i gastronomije. Najposjećenija pučka svečanost u Karlovcu, tijekom koje gradom poteče peta rijeka, rijeka piva. Prvi "Dani piva" u Karlovcu otvoreni su 1984. godine, na središnjem  trgu u starogradskoj Zvijezdi, puštanjem piva da teče iz starog gradskog zdenca. Svake godine manifestacija je širila svoju ponudu i bivala sve posjećenija, te je 2000. godine preseljena na prostor novouređenog Sportsko-rekreacijskog centra "Korana". Jedna od najvećih atrakcija "Dana piva" uvijek je svečana povorka. Kulturno-zabavna i gospodarska manifestacija "Dani piva Karlovac" izrasla je zaštitni znak, grada Karlovca. Odlikuje se bogatim i raznolikim programom, prigodnim obrtničkim sajmom, obiljem gastronomske ponude i velikim izborom različitih vrsta odličnog piva. I dok odrasli nazdravljaju kriglama i uživaju u čarima "tekućeg kruha", djeci su omiljeni nezaobilazni veliki karlovački pereci, koji mame još topli i slani. Najmlađima je i užitak provesti se od središnje gradske Promenade do Korane turističkim vlakićem. "Dani piva Karlovac" su fešta za sve uzraste i za sve ukuse. Programi su cjelodnevni, a nastupaju pjevači i glazbeni sastavi zabavne, rock, pop i drugih vrsta glazbe, limene glazbe, dječji zborovi, folklorna društva, mažoretkinje... Na "Danima piva" svatko pronalazi neke svoje drage pjesme, plesove, igre ili drugu zabavu i razonodu. Poseban su doživljaj koncerti, koji znaju potrajati i do ranih jutarnjih sati, s i po desetak tisuća posjetitelja, na pozornicama pod prostranim šatorima.

Ove godine očekuje nas mnoštvo događanja na dvije pozornice, jednoj na  Pivarskom trgu, te jednoj na Trgu susreta. 

PROGRAM NA POZORNICI NA PIVARSKOM TRGU

Petak, 30.08.13. - MATE BULIĆ / Novi štos

Subota, 31.08.13. - MARIJAN BAN / Zlatne godine

Nedjelja,  01.09.13. – MAGAZIN / Lotos bend

Ponedjeljak, 02.09.13. - OPĆA OPASNOST / Downcast Art

Utorak, 03.09.13. - MIROSLAV ŠKORO / Strings

Srijeda, 04.09.13. - TOMISLAV BRALIĆ I KLAPA INTRADE / Kocka šećera

Četvrtak, 05.09.13. - JELENA ROZGA / Strings

Petak, 06.09.13. - SLAVONSKE LOLE / Lotos bend

Subota, 07.09.13. - JASMIN STAVROS / Kocka šećera

Nedjelja, 08.09.13. – JOLE / Zlatne godine


































AKADEMIK JOSIP PEČARIĆ: PREDLAŽE LI, ZAPRAVO, BOŽE VUKUŠIĆ PROF. DR. SC. MIROSLAVA TUĐMANA ZA PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA UJEDINJENE DESNICE?

PREDLAŽE LI, ZAPRAVO, BOŽE VUKUŠIĆ PROF. DR. SC. MIROSLAVA TUĐMANA ZA PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA UJEDINJENE DESNICE?

Nadam se da je stotinjak nazočnih na tribini u Omišu bilo zadovoljno našim nastupom. Meni je posebno bilo drago što sam mogao upozoriti na činjenicu kako se državotvorni Hrvati uopće ne bave svojom krivnjom zbog stanja u kojemu se nalazimo. Uvijek govorimo o utjecaju svjetskih moćnika i našim izdajnicima. Međutim, vjerojatno bi svjetskim moćnicima bilo mnogo teži posao da nije bilo borbe za vlast unutar HDZ-ovih frakcija. Zato sam u Omišu upozorio na djelove mojih raščlambi danim u mom tekstuHoćemo li otkriti zašto Vukušić brani one koje prof. dr. sc. Miroslav Tuđman napada u svom intervjuu? II. Zanimljivo je, iako je tekst nastao kao moj odgovor na komentare koji je prvi dio izazvao na Hrsvijetu, a poslan je dan prije Vukušićeva teksta, ovaj portal (na kojemu sam bio član Uređivačkog vijeća) objavljuje ga tek danas kada su prenjeli i Vukušićev tekst (Čudan odnos između Miroslava Tuđmana i Josipa Perkovića, Hrvatski tjednik, 29. 08. 2013.). Moj tekst je dan s naslovom Samo mala djeca mogu povjerovati da je Miroslav Tuđman išta radio bez Predsjednikova znanja.
Naslov je daleko od biti samog teksta i od onoga što sam govorio u Omišu. Naime, upozorio sam kako je bilo puno naših ljudi koji su bili ili su se predstavljali državotvornim Hrvatima koji su od samo početka napadali Tuđmanovu ideju o pomirbi. A akademik Dubravko Jelčić je, kao što sam naveo, tvrdio kako je pomirba bilanajvažniji, bitni princip Tuđmanove ideologije i njegova političkog programa, kao i temeljna pragmatika njegove politike u doba pripremanja i ostvarivanja našega povijesnog cilja, tj. stvaranja neovisne i suverene hrvatske države.
U borbi za vlast, ili instruirani od onih koji su bili protiv neovisne Hrvatske, mnogi su išli svjesno ili nesvjesno na razdor HDZ-a rušeći taj najvažniji Tuđmanov princip u stvaranju države. Logično je bilo da će oni koji su se odazvali Tuđmanovom pozivu na pomirbu, kada su vidjeli da ima puno onih koji ih žele vidjeti iza rešetaka, pokušaju se obraniti. Znamo da su Manolić i Mesić pokušali pučem preuzeti vlast, a kada nisu uspjeli otvoreno se okreću onima koji su oduvjek bili protiv hrvatske neovisnosti. Vidimo danas kako kao rezultat imamo boljševičku vlast mrzitelja neovisne Hrvatske. Mnogi komentatori sve češće govore o diktaturi. Nevjerojatno je koliko je u spomenutom tekstu Vukušić uspio pokazati koliko sam bio u pravu s pitanjem iz naslova prethodna dva moja teksta. Naime, on kaže: U sklopu rasprave o 'Lex Perković' još jednom se otvorilo i pitanje lustracije u Hrvatskoj. Neki zastupaju mišljenje da je za nju prekasno, a drugi da je poželjna sve dok god može polučiti i najmanji pozitivni učinak na stabilnost i razvoj hrvatske države te demokratizaciju društva. U nedavnom intervjuu 'Večernjem listu' Miroslav Tuđman je među ostalim izjavio: 'U tim okolnostima (obrane od velikosrpske agresije - op. a.) ići na lustraciju, ili otvarati pitanje ubojstava hrvatskih emigranata, značilo bi pokretanje građanskog rata, otvaranje vanjske i unutrašnje bojišnice' ('Da je Franjo Tuđman proveo lustraciju, imali bismo građanski rat', Večernji list, 5. srpnja 2013.). Miroslav Tuđman je, dakle, u sklopu rasprave o 'Lex Perković' progovorio i o razlozima zašto, navodno, na početku stvaranja samostalne hrvatske države nije provedena lustracija, želeći ostaviti dojam da je to bio službeni stav državne politike i njenog glavnog stratega dr. Franje Tuđmana.
Doista smiješnim djeluje Vukušićevo negiranje tvrdnji akademika Jelčića o značaju Tuđmanove pomirbe. Naime, njemu valjda lustracija ide neovisno od pomirbe (valjda mu se ona odnosila samo na one koji su nekoga krivo pogledali), pa kaže: navedena tvrdnja Miroslava Tuđmana nameće dva pitanja: u jednom slučaju, kako tumačiti mogućnost prikrivenih stajališta Franje Tuđmana nasuprot poznatim javnim, a u drugom slučaju, ako prikrivenih stajališta nije bilo, kakva je vjerodostojnost ili nevjerodostojnost Miroslava Tuđmana u pogledu te problematike.  Naravno, Vukušić će potpuno zaobići ideju pomirbe, kad kaže Dobro, prihvatimo argument (ili izliku) da se zbog srpske agresije nije smjelo (da ne bi bilo ni mudro ni odgovorno) javno raspravljati o tako bolnoj temi. No i u tom slučaju ostaje pitanje zašto onda rasprava nije pokrenuta nakon što su nestali razlozi zbog kojih je u praskozorje i tijekom rata bila eskivirana. A ti su razlozi definitivno prestali važiti nakon Oluje.
Drugim riječima, iskoristi te ljude dok nije bila sigurna pobjeda, a onda ih pohapsi. Da nitko ne bi pomislio kako Vukušić tako interpretira pomirbu vidljivo je iz nastavka njegova teksta: Onaj tko se odlučio na svoju ruku - bez nedvosmislenog nacionalnog i društvenog konsenzusa! - u nedogled produžiti rok trajanja neformalne, prešutne i nepisane amnestije počinitelja čak i najtežih kaznenih djela iz vremena komunizma, odgovoran je za negativne posljedice svog postupka. Zapravo, jasno je bilo već 1992. kada Srbi nisu uspjeli pobijediti razoružanu Hrvatsku, da će svjetski moćnici ići na podjelu. Očito je za podjelu unutar HDZ-a glavnu ulogu odigralo neprihvaćanje Tuđmanove ideje o nacionalnoj pomirbi. Kada s tog aspekta promatramo pitanje lustracije doista je upitno je li Oluja bila ono što tvrdi Vukušić i ne samo on. Činjenica je da je rat završio tek mirnom reintegracijom Podunavlja 15. siječnja 1998., a učinci neprihvaćanja pomirbe već su ostavili duboki trag na vladajuće, a te 1998. godine to se već ogleda i na pritiscima iz Haaga! Znamo da je Predsjednik do kraja želio sačuvati jedinstvo HDZ-a. Njegovi ga nasljednici u tome uopće nisu slijedili. Ono što je doista sjajna stvar u Vukušićevom tekstu jeste to što se spriječavanje lustracije, dakle ideja o pomirbi, pripisuje Miroslavu Tuđmanu. Ispada da je po Vukušiću Miroslav Tuđman, a ne naš Predsjednik, autor najvažnijijeg, bitnog principa Tuđmanove ideologije i njegova političkog programa, kao i temeljna pragmatika njegove politike u doba pripremanja i ostvarivanja našega povijesnog cilja, tj. stvaranja neovisne i suverene hrvatske države – PRICIPA POMIRBE.
Drugim riječima, nemožemo tvrditi da je samo Predsjednik najzaslužniji što imamo svoju Hrvatsku, ako je autor najvažnijeg principa što je imamo zapravo njegov sin.
A ako je to doista tako logično se je zapitati:
Predlaže li, zapravo, Bože Vukušić prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana za predsjedničkog kandidata ujedinjene desnice?
Akademik Josip Pečarić

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA I STRANKA HRVATSKA ZORA U KOALICIJI S JOŠ DESETAK UDRUGA POZIVAJU HRVATSKI NAROD DA NAM SE PRIDRUŽI: GOSPODARSKI PROGRAM, NACIONALIZACIJA, LUSTRACIJA...

Zapisnik sa skupa Hrvatskog svjetskog sabora dijaspore održanog 27.08.2013. godine u prostorijama Hrvatske zore, Zagreb.
 
Na skupu su sudjelovali predstavnici udruga, građanskih organizacija, udruga branitelja, političkih stranaka i fizičke osobe.
Skup je na samom početku pozdravio prof.dr Milan Kujundžić,predsjednik Hrvatske zore - Stranke naroda slijedećim riječima; „Neću previše dugo pričati, samo ću pozdravi ovaj izvrsni skup. Mi smo osnovali stranku Hrvatska zora Stranka naroda. Na to nas je natjerala dubina krize po svim osnovama. To nije usamljeni slučaj, val krize se proširio po cijelom svijetu. Svi polako izlaze iz krize, a Hrvatska sve više tone. Ništa se nije nikad samo od sebe popravilo a i neće se popraviti. Neće biti lako, ali i najlošiji rezultat neće biti lošiji od ne pokušati ništa.  Mi zastupamo interese naroda. Niti jedan sloj ne zapostavljamo niti koga preferiramo. Nama su bitni lojalni ljudi, kvalitertni ljudi koji su odani Domovini. Uvažamo sve one koji su na političkoj, sceni i koji su stručni. S njima ćemo se nadmetati samo u tome da od njih imamo bolji program, a ne ni na koji drugi način. Naš plan je utemeljiti Hrvatsku zoru u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, a zatim ćemo ići prema manjim gradovima i prema Dijaspori. Nikog ne želimo nagovarati  da nam se pridruži, a svi ste dobro došli. Ali nagovaram vas da se priključite u naše Odbore. U njima može sudjelovati svatko kompetentan. Svi mogu sudjelovati u dobrim i kvalitetnim projektima i pomoći“ rekao je na kraju prof.dr. Kujundžić.
Niko Šoljak zahvalio se prof.dr. Kujundžiću što je omogućio da se u prostorijama Hrvatske zore Stranke naroda održi ovaj skup. Samim tim se već ogleda smjer kojim Hrvatska zora želi ići – Zajedništvu i suradnji sa svima koji su odani Domovini. „Što možemo pomoći, pomoći ćemo! Naš je zadatak pokrenuti individualne stručnjake s kojima bismo Hrvatsku izvukli iz krize.
Potom su se kratko predstavili svi sudionici Skupa.
Prof. dr.Ivan Miloš sa Veleučilišta u Rijeci – Moja uloga je u ovom dijelu da se pokuša kooptirati naš gospodarstveni program u Hrvatsku gospodarsku strategiju, što nije uspjelo do sada niti sa jednom Vladom. Nadam se da ćem nam  neka nova politička struktura to pomoći osigurati.
Ružić Boris – predstavnik Civilne kontrole.
Tibor Trstenjak – predstavnik Ocupy Croatia  koja prati događaje u Hrvatskoj. Nemamo ideologija i tražimo rješenja koja bi pomogla zemlji izaći iz krize.
Damir Trnačić – predsjednik Udruge Živi zid
Dubravko Krčmarek – predstavnik Udruge Projekt
Veselko Krnić – u svoje ime
Mario Lončarić i Siniša Mažuran predstavnici  Domoljubne udruge Croatorum
Zoran Mihajlović – Referendumski ustanak, Obrazloženja referendumskih pitanja i pojašnjenja razloga zbog kojih Referendumski odbor smatra nužnim raspisivanje ovih referendumskih izjašnjavanja. Razlozi zbog kojih smatra nužnim referendumsko izjašnjavanje su slijedeći:
1)      Pretvorba i privatizacija društvenog i državnog vlasništva je započeta i provedena zakonski nepravilno, na štetu hrvatske države i njenih građana te samog gospodarstva, koje je i iz tog razloga pred potpunim slomom.. Pitanje poništenja pretvorbe i privatizacije te prijenosa neosobne imovine od 1990. do danas, izraz je nemirenja ovog društva s privatizacijskom pljačkom, te oduzimanje protupravno ili nemoralno stečene imovine od strane pojedinaca ili interesnih grupacija.
2)       Rasprodaju resursa, prostora i imovine RH je Odbor birača prepoznao kao oduzimanje perspektive budućim generacijama i izvor najvećih problema recentnog hrvatskog društva, jer omogućuje zaduživanje bez pokrića u stvaranju novih i dodanih vrijednosti, potiče negativnu selekciju i nepotizam do neslućenih granica, te omogućuje širenje korupcije.
3)      Kako se Hrvatska ima namjeru razvijati u svekolikom ekološkom smislu, razvijajući integralnu ekološku turističku ponudu s ekološkom hranom i ostvarujući zamisao o europskom ekološkom biseru i europskom sanatoriju, u tu koncepciju se ne uklapa, i od mnogih stručnjaka te uglednih zdravstvenih institucija osporavana i po zdravlje izuzetno opasna GMO hrana. Proizvodnja i prodaja GMO hrane bez jasnih oznaka je ozbiljno rušenje kvalitete zdravlja građana, ali i pravne države.
Roko Šikić, predstavnik Udruge Volim Hrvatsku, predsjednik stranke Volim Hrvatsku u ostavci. Šikić je dugo vremena nastojao okupiti stranke i strančice  i nije u tome uspio. Stoga čestita Šoljku na pokušaju ujedinjenja. Nećemo moći surađivani na programima ako nismo ujedinjeni.
Ante Penava – časnik HV u mirovini. Njegov interes su primarni problemi u RH.
Srećko Cvitanović – ZDRUG „Nikola Šubić Zrinjski“ krovna braniteljska organizacija.
Zdenka Ninić – bavi se pitanjima obitelji, obiteljskim zakonom i zakonom obiteljske skrbi
Petar Vajs – slobodni umjetnik, predstavnik međunarodne udruge umjetnika sa sjedištem u Hrvatskoj,  obavijestio je skup da  zajedno sa ostalim umjetnicima organiziraju odbore širom svijeta, te više skupova mladih. Ističe kako je Hrvatska prepoznatljiva u svijetu po sportu i kulturi te da još veću brigu treba posvetiti mladima.
Landeka Nada – predsjednica Udruge Veronika Vere za zaštitu žrtava pravosuđa istaknula je značaj posljednje akcije – raskrinkavanje kreditnih ureda koji su poslovali bez potrebnih licenca i reagiranje Ministarstva financija koje je javno istaknulo da su svi ugovori s tim kreditnim uredima ništavni, te da će se ovrhe na temelju tih i takvih kredita morati obustaviti. Istaknula je da jedino jedinstvom mogu pokrenuti promjene u pravosuđu, a bez promjena u pravosuđu nema promjena niti boljitka niti u jednom drugom dijelu društva.
       Ivan Gudelj – član Hrvatske zore, kao predstavnik domaćina ovog skupa
Mladen Šarić – u svoje osobno ime
Boris Jerković  - predstavnik Ocupy Croatia
Nakon kratkog predstavljanja sudionika prešlo se na izlaganja.
Zoran Mihajlović – Građanska inicijativa – Referendumski ustanak pokreće važna pitanja koja su bitna za društvo, pitanja bitna vezana na okolnosti ulaska u EU, pitanja oko GMO hrane, pretvorbe i privatizacije, referendumskih uvjeta i zakona, prodaje imovine. Ova pitanja su moralno-pravno pitanje u društvu. Nije moguće krenuti dalje bez zdravih temelja. O moralu i pravima se mora raspravljati. Politička struktura prikriva stanje u državi i nepotizam. Cilj je potaknuti narod da se izjasni o pitanjima koja su pitna za njihovu egzistenciju.  Svjetski problem je gubitak razuma. Dužnosnici koji trebaju odlučivati o bitnim pitanjima za društvo su Sabor i Vlada, stoga je bitno referendumom ukazati na bitne probleme društva te pokazati volju naroda. 
Ivan Miloš – ukratko je istaknuo gospodarski program, te pitanje koncesija. Koncesije su nužne u gospodarskom pogledu, bez koncesija se ne može živjeti. Svi korisnici povijesne baštine trebaju potpisati koncesijski ugovor je nitko ne može biti vlasnik toga.  Vezano uz gospodarski sustav moramo spomenuti Europsku uniju. Hrvatska nije mogla izbjeći ulazak jer je potpisala svoje članstvo u predpristupnom Ugovoru. Fiskalizacija je trebala potaknuti investicije, a sada ispada da je to kamen spoticanja. Nužno je pokretanje gospodarstva.
Veselko Krnić – mene zanima kako, a ne što je problem. Problem svi znamo i puno puta smo o njemu pričali. Bez domoljubne opcije i bez braniteljske opcije nema napretka. Dok god ne okupite narod i branitelje do tad nema uspjeha. Sve Vlade pljuju po braniteljima i guše onaj braniteljski duh.
Niko Šoljak - Vidjeli ste da je osnovan Odbor za branitelje, pa se možete angažirati u tom dijelu okupljanja banitelja.
Roko Šikić – Neću iznositi gospodarski program Volim Hrvatsku, no istaknuti ću da ga je radio stručnjak s Ekonomskog fakulteta Zvonko Čapko. Program je na raspolaganju svima. Vrlo važnu stvar koju želim reći i razlog zašto sam se sad javio je da mislim da ne bi trebalo samo raditi na gospodarskom programu već je potrebno uključiti i domoljublje. Dugoročna strategija je hrvatski inters. Imamo želju s takvim Udrugama sklopiti suradnju, no to ne znači da moramo biti i istomišljenici. Ista stvar je i sa Živim zidom, sa gospodinom Krčmarekom. Možemo parcijalno surađivati, podupirati međusobno projekte, ali ne možemo  surađivati na projektima s figom u džepu. Ne možemo nastupati sa ljudima koji drže fige u džepu. Referendumski ustanak treba podržati i trebamo okupiti što više aktivista i građana u toj akciji.
Ante  Penava – već je u startu došlo do ljuljanja broda a brod nije ni krenuo. Nije u pitanju bratstvo i domoljublje. Mi se na tome trošimo. U ovim temama treba uvažavati struku, jer je ona primarna, a isto tako moramo pričati o onom što je moguće. Treba stvari precizirati a ne ih razvodniti. Treba razlučiti činjenicu da postoji višestranačje koje je velika smetnja. Mi smo u Europskoj uniji. Naša sloboda – to je stečevina koju moramo očuvati.  Danas se trebamo što više fokusirati na gospodarstvo. Ako ne dignemo na noge gospodarstvo, nikad nećemo stati na noge. Mi moramo uvažavati činjenicu kapitala. Do ovakvog stanja su nas dovele naše strukture, doveli su nas do potpune blokade. Nasamarili su naše ljude iz vana, i teško je započeti bilo kakve akcije i promjene bez kapitala. Koncesije su vlasništvo RH. Možemo raditi energetiku, to je profitabilno, možemo se usmjeriti na elitni turizam – i to je profitabilno. No na što god se usmjeravamo – za to trebamo kapital.
Gđa Zdenka Ninić – Mirovinski sustav je u kolapsu. Da bi se mogla isplaćivati mirovina Hrvatska treba milion radnika. Osim gospodarskog programa treba poraditi i na demografskom programu. Mi moramo u okviru HSSD napraviti program demografskog  razvoja. U Hrvatskoj nitko ne odgovara za loše projekte. Za neučinkovitost vladajućih, za lošku gospodarsku situaciju, o tome ne vrijedi pričati jer je to istako. Pitam ja vas, kako ste zamislili da zajedničkim radom nastavimo dalje na tim bitnim temamama?
Dubravko Krčmarek – Udruga Projekt kupuje zemlju na kojoj želimo imati svoje proizvode, hranu, i to radom. Ako nemam osvoju hranu nećemo uspjeti. Inicijatori smo uzgoja čiste hrane bez aditiva. Podržavamo Referendumski ustanak. Gospodarski projekt HSSD-a s kojim sam upoznat je dobar ali ne može povući narod. Narod treba sam odlučivati, izjasniti se o bitnim pitanjima. Probudli smo ljude u tim referendumskim akcijama, oni su se pokrenuli. Državni dužnosnici nisu jedini problem, ako se i smjeni vlast, ostaje  sve isto. Da bi se došlo do jedne kritične mase mi moramo probuditi narod i to što veći broj ljudi. Referendumski ustanak organiziramo zato da bi ih probudili. Prosvjedom to ne možemo učiniti. Što se branitelja tiče svima je jasno da se nad braniteljima provodi genocid. Ono što ja zamjeram je to što se branitelji drže svojih tema a ne sudjeluju u zajedničkoj akciji. 
 
Tibor Trstenjak – Ocupy Croatia – ne zanima nas vođenje politike.  Govoriti da druge zemlje izlaze iz krize, a Hrvatska ne, to je laž, to su patke, to su lažne informacije. S obzirom na našu veličinu i nacionalnu suverenost mi moramo graditi suradnju sa drugim susjednim zemljama gdje bismo imali zauzeli dobar i čvrst položaj. Mi ne možemo raditi na gospodarskom programu bez promjena u pravosuđu  i javnoj upravi – jer su sve te oblasti nužno povezane. Mi trpimo već 23 godine  okupaciju nad našim strukturama. U samim braniteljskim udrugama postoje osobe koje se bave nebitnim problemima. Mi kao Ocupy Croatia podržavamo ovaj sastanak i spremni smo podržati svaku opciju moja može nešto promijeniti.
Domoljubna Udruga Croatorium – Hrvatski nacionalni interes je zaštita naroda a posebno      Dijaspore.  To trebamo učiniti 1. Usvajanjem novog Ustava, 2. Zaštitom sudionika domovinskog rata, 3. Ustavom i propisima zaštititi hrvatsku kunu kao primarnu valutu, 4. Zaštititi dom i obitelj, 5. Izboriti se za moratorij na tri godine  u provedbi deložacija i ovrha, 6. Početi raditi na raspletu kriminalnih radnji  u pretvorbi i privatizaciji. Oduzeti svu imovnu stečenu pretvorbom gdje je utvrđena zlouporaba. Uvođenje vladavine prava i izglašavanje Zakona kojim bi bila uvedena zaštita naroda. Suradnja sa svima koji nude rješenje za izlazak iz krize koja vlada. Pozivam sveda se uzdignu iznad svoje taštine, te da stvorimo novu Republiku u kojoj bi živjeli sretni građani.
Nada Landeka- istaknula je dok se god ne riješi pretvorbeni kriminal, dok se građanima ne osiguraju njihova Ustavom zajamčena prava, te dok se građanima ne usadi povjerenje i sigurnost da postoji opcija koja može izvesti zemlju iz krize, do tad nema uspjeha. Kriminal je u svim porama društva, zajednički djeluje u svim važnijim institucijama a bez raščišćavanja tog kriminala u najvažnijim strukturama, naročito u pravosuđu – nema napretka niti u jednom drugom dijelu društva. Da bi se isto postiglo nužno je ujedinjavanje svih malih strančica, udruga, organizacija, aktivista – kako bi svi zajedničke snage usmjerile k istom cilju – pravnoj državi sretnog naroda.
Petar Vajs – Vidim da ste u tom svojem programu previdjeli važnu stvar – brigu o kulturi i mladima. Postoje stereotipi. Kako građani imaju stereotip mišljenja o drugom, tako i oni imaju o nama. Mi stalno izlazimo u svijet sa slikom koja je loša. Samo sportaši predstavljaju Hrvatsku u dobrom svjetlu. Ja sam osnovao Udrugu koja okuplja mlade koji se bave umjetničkim granama. U nju je okupljeno preko 60 zemalja svijeta. Tu su uključene  zemlje koje se ponašaju svaka u skladu sa svojim zakonima i statutima. Nismo naišli na razumijevanje hrvatske Vlade već smo organizirali skup sa umjetnicima koji su sami platili svoj put i boravak u Hrvatskoj. Trenutno tražimo suradnju na tom dijelu. Ako mi moramo imati nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi onda neka to bude kultura.  U programu stranaka koje se zalažu za oporavak Hrvatske neka bude i dio da se ozbiljno poradi na imadgeu Hrvatske u svijetu. 
Boris Jerković – Kasno sam saznao za skup pa me zanima kakv je ovo skup? Da li se ovdje ističu sitni interesi, politika, holding, stranka ili što?
Niko Šoljak – Mi objedinjujemo više udruga i stranaka a naša suradnja nije  vezana uz politiku  i stranačje već uz kvalitetne programe kako bi se organizirao Stožer za odbranu Hrvatske.  Mi moramo imati stožeš koji će postići koheziju a ne razbijati ono što sada imamo. Vjerujemo da je svima nama ovdje interes da se ideja pretvori u djelo. To je svrha da se objedinimo i da nađemo pu tkojim možemo svi skupa ići. Među nekim ljudima vladaju takve ideje da se sve razbija. Zato ćemo danas oformiti Stožer jer je modus ujedinjenja oko  kojeg se svi možemo dogovoriti.
Zoran Mihajlović – U Hrvatskoj imamo probleme u svim dijelovima. Ekonomski problemi su proizašli iz pravnih problema. Mi trebamo koncept i strategiju.  Naš koncept je;
-        Aktiviranje građana
-        Uspostava pravnog reda i poretka
-        Politička platforma
-        Ponuda građanima koja će sadržavati građansku opciju
Nada Landeka – Ono što je nužno i što građanima treba je povjerenje i sigurnost koju moraju osjetiti. Jedino ujedinjenjem i međusobnom podrškom između udruga i stranaka možemo očekivati i da nam građani povjeruju u naše sposobnosti i dobre namjere. Bez  stvaranja tog povjerenja neće biti ni napretka.  Da bismo u tome uspjeli moramo se međusobno podržavati a ne jedni drugima podmetati ili biti protivnici, iako smo u stvari na istom putu. Bitno je da se međusobno nadopunjavamo i podupiremo akcije svake od udruga koja se odluči na ujedinjavanje.
 
Ante Penava – Kad se malo maknemo s tribine vidimo da još uvijek vrijede pravila komunističko-socijalističkog poretka. Bez promjena tog dijela ne možemo naprijed. Sport, kultura, gospodarstvo – bez financiranja nema tog dijela. Ništa mi nećemo i ne možemo sami.
 
Dubravko  Krčmarek – Došli smo ovdje da zaključimo KAKO!  Korak 1 je narodno odlučivanje koje smo oformili kroz referendumsku akciju. Time možemo mijenjati političku strukturu.  Bez novih ljudi  nema nove političke scene. Treba doći do nekoliko kvalitetnih ljudi koji će to moći odraditi. Gospodarstvo – treba oformiti Svjetski sabor u kojem bi se okupili gospodarstvenici. Stvoriti platformu i ići dalje.
 
Roko Šikić – Možemo se složiti da idemo prema formiranju Stožera. Prvo moramo znati što hoćemo, drugo kako ostvariti to što hoćemo, treće – možemo li? Idemo se očitovati  o tome. Možemo li raditi pojedinačno ali da jedni druge podržavamo? Ja ne mogu znati što neka druga grupa radi, ali nek oni predlože pa ćemo se mi o tome odrediti.
 
Na kraju skupa oformljena je Komisija koja je donijela Zaključak Skupa u sastavu; Zdenka Ninić, Landeka Nada, Ivan Miloš, Zoran Mihajlović
 
ZAKLJUČAK SKUPA HRVATSKOG SVJETSKOG SABORA DIJASPORE ODRŽANOG 27.08.2013. GODINE U PROSTORIJAMA HRVATSKE ZORE – STRANKE NARODA
 
Stožer za odbranu Hrvatske formira se u cilju usvajanja
 
I             Koncepta temeljne promjene u društvu radi izlaska Hrvatske iz recesije
II            Uključivanja građana u ostvarenju ovog cilja
III           Stvaranja pravnog okvira za realizaciju promjena
IV           Zajedničko djelovanje političkih stranaka i udruga u ostvarenju zajedničkog cilja
V            Svi sudionici skupa trebaju redovito dostavljati program aktivnosti koje provode te  
              se o istima međusobno očitovati
VI           Podržavaju se već pokrenute akcije – posebno Građanska inicijativa
                            REFERENDUMSKI USTANAK
 
Gđa Zdenka Ninić čita Zaključak.
 
Nakon čitanja Zaključka jednoglasno se donosi odluka o imenovanju voditelja u Stožer za odbranu Hrvatske; 
  1. Anton Penava
  2. Dubravko Krčmarek
  3. Siniša Mažuran
 
Ovo Tijelo ima snagu nekog delegirati u ovo tijelo ili predložiti nekog drugog kompetentnog da bude predsjedavajući, koji će organizirati, voditi i djelovati.
 
Skup je završio u 13,30 sati.                                                  U Zagrebu, 27.08.2013. 
 
Nada Landeka
091 1121 544


petak, 30. kolovoza 2013.

CELESTIN – SVE NA JEDNOM MESTU – UVIDI I DRAME – BORBA ZA ENERGIJU – Džejms Redfild

CELESTIN – SVE NA JEDNOM MESTU – UVIDI I DRAME – BORBA ZA ENERGIJU – Džejms Redfild

SACUVAJTE OVAJ TEKST, JER U NJEMU IMATE SAZETO SVE STO VAM JE POTREBNO ZA RAD NA SEBI, NA SVOM DUHOVNOM I FIZICKOM BICU. TEKST  JE MNOGO DOBAR, SPOJENI SU UVIDI I DRAME, TAKO DA VAM JE SVE NA JEDNOM MESTU. TEKST GOVORI O TOME, KAKO MI LJUDSKA BICA FUNKCIONISEMO U SVIM ODNOSIMA, POSEBNO KADA SU U PITANJU PARTNERSKE VEZE, KADA SU OBA PARTNERA PREVISE ZAHTEVNA, KADA SVAKI OCEKUJE DA ONAJ DRUGI ZIVI U NJEGOVOM SVETU, DA UVEK BUDE TU I UCESTVUJE U NJEGOVIM ILI NJENIM NAPORIMA, TADA SE NEIZBEZNO RAZVIJA EGO BITKA. BORECI SE ZA ENERGIJU, KRADUCI JE JEDNI OD DRUGIH, NA, UGLAVNOM NESVESNOM NIVOU OD SVOJIH BLIZNJIH. . Pozdrav od Vesne, srecno i uzivajte u radu na sebi… :D  
“U raspravi dvoje ljudi jedan pobeđuje, ubedivši onog drugog da je on u pravu, onda se može videti kako se energija onog ko je izgubio uliva u pobednikovu, ostavljajući gubitnika da se oseća iscrpljeno, slabo i nekako zbunjeno. “Pobednik“ je samo delimično svestan onoga što radi. Misli da je u pravu, ako kontroliše situaciju, i bez sumnje je davno naucio, da može uspešno to da radi ako se drži određene strategije. Covek se prvo pretvara da ti je prijatelj, onda pronađe da nešto nije u redu u onome što radiš u stvari on suptilno podriva tvoju samouverenost, sve dok ne počneš da se indetifikuješ sa njim. Čim se ovo desi ti si njegov. To je samo jedna od strategija koju ljudi koriste da bi uzeli drugima energiju. Sve ovo je još uvek nejasno većini ljudi. Sve što znamo jeste to da smo slabi i da se osećamo bolje kada kontrolišemo druge na bilo kakav nacin. Ono što ne shvatamo jeste to da kada se mi osećamo bolje, to košta onu drugu osobu. Mi krademo njenu energiju. Većina ljudi prođe kroz život u stalnoj potrazi za nečijom, tuđom energijom… I ako se s vremena na vreme desi nešto drugo. Upoznamo nekog ko želi da nam bar na kratko dobrovoljno šalje svoju energiju. Jedno je jasno, da onaj nad kojim se dominira čini onog dominantnog, snažnijim i sveznajućim, ali to izvlači životnu energiju iz onih nad kojima se dominira. Nema velike razlike ako sebi kažemo da to radimo za dobro neke osobe, ili zato što su naša deca, i da zato moramo da ih stalno kontrolišemo. Kvar će se svakako dogoditi. Kada neko dominira nad tobom psihički, to briše tvoje misli. Ti ne gubiš intelektualnu raspravu, već nemaš energije i psihičke bistrine da se raspravljaš. Na žalost ova vrsta psihičkog nasilja se dešava stalno u ljudskoj kulturi, a često to rade ljudi koji su u nekom drugom smislu sasvim u redu. O tome se radi u svakom ljudskom sukobu na svakom nivou – od sitnih sukoba u porodicama i na poslu do ratova među narodima. To je rezultat našeg osećanja nesigurnosti i slabosti i potrebe da ukarademo tuđu energiju da bismo se osećali dobro. Zbog toga je potreban rad na sebi, kontrola nasih misli, osecanja i dela, da bi izasli iz svega toga, sto nije dobro za nas, ali i za druge”. Ovo je deo teksta iz Celestinskog Prorocanstva
Zbog toga sve ovo sto se desava medju ljudima i to na svim nivoima, samo zbog malo energije… :D
Rukopis koji datira 600 godina pre Hrista, predskazuje veliku promenu u ljudskom društvu. To je renesansa svesti koja se dešava polako. Ona nije religiozna, ali jeste duhovna. Mi otkrivamo nešto novo o životu ljudi na ovoj planeti, o smislu egzistencije, i to saznanje će dramatično promeniti čovekovu strukturu. Promena počinje sa 1. (prvim) uvidom. Ovaj uvid uvek izbija na površinu nesvesno, kao dubok osećaj nemira (kao da nešto tražimo). Prema rukopisu, počinjemo da primećujemo alternativne vidove iskustva, trenutno u našim životima koji su na neki način drugačiji, intenzivniji i inspirativniji. Ali, mi ne znamo kakvo je to iskustvo i kako da ga održimo, a kada se ono završi, osećamo nezadovoljstvo i nemir zbog života koji ponovo postaje tako običan.  Svi tražimo veće ispunjenje u životu i ne zanima nas nešto što će nas unazaditi. Uznemireno traganje je ono što se nalazi iza ponašanja prvo ja, koje je karakteristično za sve, od Vol Strita do uličnih bandi.  A kada su u pitanju naši intimni odnosi, postajemo tako zahtevni da ih činimo gotovo nemogućim. Kada su oba partnera u vezama previše zahtevna, kada svaki očekuje da onaj drugi živi u njegovom svetu, da uvek bude tu i učestvuje u njegovim ili njenim naporima, neizbežno se razvija ego bitka.  Zbog ove bitke oko kontrolisanja, teško je dugo ostati sa jednom osobom.  Trebamo da zapamtimo, dok većina savremenih društvenih bolesti verovatno potiče od ovog nemira i traženja, ipak je ovaj problem…….i sigurno će se rešiti.  Mi konačno postajemo svesni onoga što tražimo postajemo svesni što znači ta mnogo ispunjenija egzistencija. Kada to potpuno shvatimo  dostićićemo Prvi uvid.
I – PRVI UVID -  se dešava onda kada postanemo svesni koincidencije u svom životu. Da li smo ikad imali slutnju, ili koincidenciju o nečemu što smo želeli da uradimo? Neki pravac kojim smo hteli da krenemo u životu? I pitali smo se kako je to moglo da se dogodi? A onda, nakon što smo to skoro zaboravili i počeli da razmišljamo o nekoj drugoj stvari, iznenada smo sreli nekoga, pročitali nešto, ili otišli negde gde nam se desilo i razjasnilo ono što smo onda zamislili. Ove koincidencije se dešavaju sve češće i češće, i pošto nas retko one pogađaju, tako da ne možemo pomisliti da je to puki slučaj. Osećamo kao da je to sudbina, kao da nas kroz život vodi neka neobjašnjiva sila. Iskustvo izaziva osećaj tajnovitosti i uzbuđenja i kao rezultat toga, mi se osećamo više živim. Iskustvo koje smo letimično videli pokušavamo da ga doživljavamo stalno. Mnogi ljudi se svakodnevno uveravaju da je ovaj misteriozan pokret stvaran i da to znači nešto, da se nešto drugo događa iza svakodnevnog života.

OVA SVESNOST JE 1. (Prvi uvid)
Prvi uvid je ponovo uviđanje ove misterije koja okružuje naše pojedinačne živote na ovoj planeti. Mi doživljavamo ove misteriozne koincidencije, čak i ako ih još ne razumemo, znamo da su one stvarne. Ponovo osećamo kao u detinjstvu, da postoji i druga strana života koju tek treba da otkrijemo, neki drugi proces koji se odvija iza scene.  Prvi uvid nije nov. Pojedinci su tokom istorije bili svesni ovih neočekivanih koincidencija, i ovo opažanje se nalazilo iza mnogih velikih filozofija i religija. Promene se dešavaju sada zbog velikog broja ljudi koji imaju ovu svesnost u isto vreme. Ovaj broj ljudi će se povećavati  sve do početka ovog veka, kada će se pojaviti određeni broj ljudi – broj koji označava kritičnu masu. Rukopis predviđa – da kad jednom dostignemo ovu kritičnu masu, čitava kultura će početi ove koncidencije shvatati ozbiljno. Pitaćemo se zajedno kakvi se misteriozni procesi dešavaju, iza svakodnevnog života na ovoj planeti. I to će biti ono pitanje koje će postaviti u isto vreme dovoljan broj ljudi, i koje će omogučiti da postanemo svesni i drugih uvida prema onome što piše u rukopisu, kada se dovoljan broj ljudi bude zapitao šta se dešava u životu, mi ćemo početi to i da otkrivamo. Drugi uvidi će se dešavati jedan za drugim. Drugi uvid stavlja našu trenutnu svest u dužu istorijsku perspektivu. Na kraju kada se završi deveta decenija, neće se završiti samo dvadeseti vek, već i hiljadu godina dug istorijski period. Završićemo kompletan drugi milenijum.  Pre nego što mi možemo razumeti gde smo i šta će se dalje dogoditi, moramo razumeti šta se zaista dešavalo tokom perioda od 1000 godina. Rukopis tačno kaže da ćemo pri kraju drugog milenijuma – a to je sada – biti sposobni da vidimo taj period istorije kao celinu, i da ćemo identifikovati posebna interesovanja koja su se razvila u poslednjoj polovini ovog milenijuma, u periodu koje nazivamo moderna vremena. Naša današnja svest o ovim koincidencijama predstavlja neku vrstu buđenja iz ovih interesovanja. Da bismo razumeli istoriju, moramo shvatiti kako se razvija naš svakodnevni pogled na svet, kako su njega kreirali ljudi koji su živeli pre nas. Bilo je potrebno hiljadu godina da bi se razvio moderni način gledanja na stvari, i da bi smo zaista razumeli gde se sada nalazimo, moramo se vratiti nazad u hiljaditu godinu i onda se kretati napred kroz čitav milenijum, doživljavajući kao da smo zaista živeli u svakom periodu pojedinačno. Zamislimo da živimo u godini 1000, u srednjem veku. Prva stvar koju moramo da razumemo jeste da su stvarnost tog vremena kreirali moćni sveštenici hrišćanske crkve. Zbog svog položaja ovi ljudi su imali veliki uticaj na svest ljudi. A svet koji su ovi sveštenici opisivali kao stvaran bio je pre svega, duhovan. Oni stvaraju realnost koja smešta njihovu ideju Božanskog plana u centar života. Zamislimo da smo se rodili u klasi svoga oca koja je u osnovi, ili seljačka, ili aristokratska – i znamo da ćemo čitav život pripadati toj klasi. Ali, bez obzira kojoj klasi pripadamo, ili koji posao obavljamo, brzo shvatimo da je društveni položaj drugorazredan prema duhovnoj realnosti života koju definiše crkva. Život je prolazan duhovni test, otkrivamo zatim, Sveštenik objašnjava da je Bog postavio čoveka u centar svog univerzuma, koji je okružen čitavim kosmosom, zbog jednog jedinog cilja: da bi smo pridobili ili izgubili spas. I na ovom procesu moramo izabrati između dve suprotne sile: snage Boga, ili skrivenih iskušenja Đavola.  Ali u ovoj borbi niste sami, uopšte niste kao pojedinac kvalifikovani da odredite svoj status u ovom pogledu.To je područje sveštenika, oni su tu da tumače Pismo i da vam kažu na svakom vašem koraku  da li ste u skladu s Bogom, ili vas je obmanula Sotona. Ako pratite njihova iskusrtva Vi ste siguni da će nagrada nakon smrti  sigurno doći. Ali ako propustite da  sledite pravac koji su oni odredili, onda znate……ekskomunikacija(…..) i određeno prokletstvo.  Vaš pogled na svet počinje da se ruši u 14 i 15 veku.  Prvo primećujete određene nepodesnosti u samoj crkvi: Sveštenici tajno oskrnavljuju svoje zavete čestitosti, na primer kada primaju zahvalnost što tumače drugačije Pismo, kada aristokratija gazi bibliske zakone.
Ove vas nepodesenosti zbunjuju zato što sveštenici propovedaju da su oni jedina veza između vas i Boga.
Grupa koju je predvodio Martin Luter, poziva na postupni raskid sa papskim hrišćanstvom. Sveštenstvo je korumpirano, kažu oni; zahtevajući kraj svešteničkom vladanju ljudskim umom. Nova crkva je zasnovana na ideji da svaka osoba treba da ima sopstveni pristup Pismu i da ga tumači onako kako želi, bez posrednika.  Dok posmatrate u neverici pobuna je uspela. Sveštenici su počeli da gube. Vekovima su ovi ljudi definisali stvarnost, a sada pred vašim očima, oni gube svoju uverljivost. Dosledno tome, ceo svet je doveden u pitanje. Čista saglasnost o prirodi univerzuma i o cilju ljudskog života, zasnovano svešteničkim objašnjenjima, raspada se ostavljajući Vas i sve druge ljude u zapadnoj kulturi na vrlo nesigurnom tlu. Vi ste u stvari odrasli, da imate autoritet u svom životu koji će vam definisati stvarnost, i bez tih spoljašnjih uputstava osećate se zbunjeno i izgubljeno. Ako su sveštenička tumačenja i razlozi za ljudsku egzistenciju pogrešna, onda se pitate šta je ispravno?  Nastao je ogroman preokret. Stari pogled na svet je svuda počeo da se stavlja na probu. Godine 1600 astronomi su bez sumnje dokazali da se sunce i planete ne okreću oko Zemlje, onako kako je crkva to objašnjavala. Postalo je jasno da je Zemlja jedna mala planeta koja se okreće oko Sunca u Galaksiji u kojoj postoji još bilion takvih zvezda. Čovečanstvo je izgubilo svoje centralno mesto u Boožanskom univerzumu ‚‚Vidiš li posledice toga? Sada kada posmatramo vremenske prilike, ili, rast biljke, ili, nečiju iznenadnu smrt, ono što osećamo je zbunjenost. U prošlosti mogao si da kažeš da je odgovoran Bog ili Đavo. Ali kada se srušio srednjovekovni pogled na svet, ta je sigurnost otišla sa njim. Sve stvari koje si uzimao zdravo za gotovo, sada traže novu definiciju, naročito priroda Boga i naš odnos prema Bogu. Sa tom svešću počinju moderna vremena. Narasta demokratski duh i masovno napredovanje u papski i kraljevski autoritet. Objašnjenja univerzuma koja su bila zasnovana na  špekulacijama, ili bibliskoj veri ne prihvataju se više automatski. Uprkos nedostatku sigurnosti mi nismo želeli da neka nova grupa ljudi kontroliše našu stvarnost, kao što su to činili naši sveštenici. Znali ste da ste izgubili svoju sigurnost u samu prirodu Boga. Ako ste osećali da imate metod kojim ste mogli da otkrivate prirodu svega što je oko Vas, uključujuči Boga  i pravi cilj ljudskog postojanja na Zemlji. I tako ste poslali sve istražitelje da pronađu pravu prirodu Vaše situacije i da se vrate sa odgovorom.
Rukopis kaže – da je u ovom trenutku počela naša preokupacija od koje se sada budimo. MI smo poslali ove istraživace napolje da se vrate sa potpunim objašnjenjem naše egzistencije, ali zbog složenosti univerzuma oni nisu bili u stanju da se odmah vrate. Kada naučni metod nije mogao da donese pravu sliku Boga i smisao ljudskog postojanja na Zemlji, zapadnu kulturu je duboko pogodio nedostatak sigurnosti i značenja. Morali smo nešto drugo da radimo, dok nismo dobili  odgovore na naša pitanja. Tako smo stigli do nečega što je izgledalo kao vrlo logično rešenje. Pogledali smo jedni druge i rekli: – Pa dobro pošto se naši istraživači još uvek nisu vratili sa odgovorom na našu duhovnu situaciju, zašto da se smirimo u ovom novom svetu dok budemo čekali. Mi smo sigurno naučili dovoljno da upravljamo svetom za naše dobro, pa zašto onda ne bismo u međuvremenu radili na tome da poboljšamo uslove života, naš osećaj sigurnosti u svetu? I to je ono što smo radili, vekovima unazad. Zataškali smo svoj osećaj izgubljenosti, tako što smo uzeli stvar u svoje ruke, skoncentrisali se na osvajanje zemlje i korišćenjem njenih prirodnih bogatstava da poboljšamo svoj položaj, i tek sada kad smo stigli do kraja milenijuma, kažemo da vidimo šta se desilo? Naša težnja je postala preokupacija. Potpuno smo se predali stvaranju svetovne, ekonomske sigurnosti, da bismo zamenili duhovnu koju smo izgubili. Pitanje: ‚‚Zašto živimo i šta se zaista ovde dešava u duhu, polako je gurnuto u stranu i zataškano. Pošto smo radili na tome da izgradimo što udobniji stil preživljavanja, mi smo to prihvatili kao jedini razlog življenja i postepeno smo zaboravili naše osnovno pitanje…zaboravili smo da još uvek neznamo zbog čega uopšte živimo?!
II -  DRUGI UVID
Da li shvatate da jasnije osećate ljudski svet? Da li shvatate da su svi bili preokupirani? Ova perspektiva objašnjava dosta toga. Koliko ljudi znate koji su opsednuti svojim poslom, koji imaju stres srodan bolesti i koji ne mogu da uspore? Oni ne mogu da uspore zato što koriste svoju rutinu da se zaborave, da svedu život samo na praktične potrebe. Oni rade samo zato da ne bi razmišljali o tome koliko su nesigurni u smisao svog življenja. Drugi uvid proširuje našu svest o istorijskom vremenu. ON nam pokazuje kako da posmatramo kulturu, ne samo iz sadašnje perspektive, već iz perspektive čitavog milenijuma. On nam otkriva naše preokupacije i tako nas postavlja iznad njih. Upavo smo doživeli ovu produženu istoriju. Mi sada živimo u produženoj sadašnjosti. Ako sada pogledamo ljude u svetu, trebalo bi da budemo u stanju da jasno vidimo ovu opsesiju i snažnu preokupaciju ekonomskim progresom. U suštini rukopis kaze da je ta preokupacija bila neophodan stupanj u razvoju čovečanstva. Ali mi smo potrošili dovoljno vremena nastanjujući se u ovom svetu. Sada je vreme da se otrgnemo od naših preokupacija, i da razmislimo o prvobitnom stanju.
ŠTA SE NALAZI IZA ZIVOTA NA OVOJ PLANETI?ZASTO SMO ZAISTA OVDE?
Nastanili smo zemlju i otkrili da metalne rude mogu da se tope i da od njih mogu da se naprave dve vrste sprava. Pronašli smo izvore energije – prvo paru, pa zatim gorivo, struju i na kraju nuklearnu energiju. Unapredili smo privredu, masovnu proizvodnju, i sada upravljamo velikim prodavnicama materijalnih dobara i širokom mrežom raspodele. Početak svega toga je bio napredak, želja pojedinca da stvori sigurnost, cilj, dok je čekao na istinu. Odlučili smo da stvorimo mnogo lepši i udobniji život, za nas i našu decu, i za samo 400 godina naša preokupacija je stvorila ljudski svet u kome mogu da se proizvedu ove udobnosti života. Problem je u tome što je naša isključiva, opsesivna potreba  da zavladamo prirodom i da nam bude što udobnije, doveli prirodu planete do iscrpljenosti i na ivici kolapsa. Nismo mogli da nastavimo ovim putem. Drugi uvid nas neizbežno osvestio. Dostigli smo vrh u našem kulturnom razvoju. Dostigli smo ono što smo kolektivno odlučili da uradimo, i kada se to desilo naša preokupacija se istrošila i mi se budimo za nešto drugo. 400 godina stara opsesija je dovedena kraju. Stvorili smo oruđa materijalne sigurnosti i sada smo spremni da otkrijemo zašto smo to uradili. Slučajni susreti šesto imaju dublje značenje.TO počinjemo da shvatamo kada postanemo svesni i povezani sa energijom. Otkriće fizike, psihologije, misticizma, religije, čine novu sintezu zasnovanu na opažanju KOINCIDENCIJE. Ljudi iako nisu svesni toga, imaju tendenciju da kontrolišu i dominiraju jedni nad drugim ljudima. MI želimo da osvojimo energiju koja postoji među ljudima. Ona nas nekako gradi, čini da se osećamo bolje. U raspravi dvoje ljudi jedan pobeđuje, ubedivši onog drugog da je on u pravu, onda se može videti kako se energija onog ko je izgubio uliva u pobednikovu, ostavljajući gubitnika da se oseća iscrpljeno, slabo i nekako zbunjeno. ,,Pobednik“ je samo delimično svestan onoga što radi. Misli da je u pravu ako kontroliše situaciju, i bez sumnje je davno naucio, da može uspešno to da radi ako se drži određene strategije.  (Moje misljenje je, da je sada mnogo drugacija situacija i da su ljudi mnogo osvesceniji upravo u vezi ovih borbi za energiju, u odnosu na neko predjasnje stanje i vreme. Sada se vecina svesnije upusta, ili ne upusta u konfliktne situacije, raspre, ili rasprave. Bar sam se ja uverila u takve cinjenice i zbivanja.) (Obratite paznju na ovaj deo, vrlo bitan.) On se prvo pretvara da ti je prijatelj, onda pronađe da nešto nije u redu u onome što radiš (možda po njemu da si u nekoj opasnosti). U stvari on suptilno podriva tvoju samouverenost, sve dok ne počneš da se indetifikuješ sa njim. Čim se ovo desi ti si njegov. To je samo jedna od strategija koju ljudi koriste da bi uzeli drugima energiju. Sve ovo je još uvek nejasno većini ljudi. Sve što znamo jeste to da smo slabi i da se osećamo bolje kada kontrolišemo druge. Ono što ne shvatamo jeste to da kada se mi osećamo bolje, to košta onu drugu osobu. Mi krademo njenu energiju. Većina ljudi prođe kroz život u stalnoj potrazi za nečijom, tuđom energijom. I ako se s vremena na vreme desi nešto drugo. Upoznamo nekog ko želi da nam bar na kratko dobrovoljno šalje svoju energiju. Jedno je jasno, da onaj nad kojim se dominira čini onog dominantnog, snažnijim i sveznajućim, ali to izvlači životnu energiju iz onih nad kojima se dominira. Nema velike razlike ako sebi kažemo da to radimo za dobro neke osobe, ili zato što su naša deca, i da zato moramo da ih stalno kontrolišemo. Kvar će se svakako dogoditi. Kada neko dominira nad tobom psihički, to briše tvoje misli. Ti ne gubiš intelektualnu raspravu, već nemaš energije i psihičke bistrine da se raspravljaš. Na žalost ova vrsta psihičkog nasilja se dešava stalno u ljudskoj kulturi, a često to rade ljudi koji su u nekom drugom smislu sasvim u redu.
III UVID – pokazuje da je svet ogroman sistem energije.
IV UVID – ukazuje na to da smo se mi ljudi dugo vremena nesvesno borili za jedini deo ove energije koji nam je bio dostupan: deo koji se nalazi u ljudima. O tome se radi u svakom ljudskom sukobu na svakom nivou – od sitnih sukoba u porodicama i na poslu do ratova među narodima. To je rezultat našeg osećanja nesigurnosti, slabosti i potrebe da ukarademo tuđu energiju da bismo se osećali dobro. Razumevanje Četvrtog uvida je stvar sagledavanja ljudskog sveta kao beskrajnog nadmetanja za energiju i samim tim za moć. Ipak kada ljudi budu shvatili za sta se bore, počeće da prevazilaze ove sukobe. Tako ćemo se oslobađati tog nadmetanja za čistu ljudsku energiju, zato što ćemo konačno biti sposobni da primamo energiju iz drugih izvora. Ishrana je prvi korak za skupljanje energije. Ali da bi potpuno upili energiju iz hrane, moramo da je poštujemo. Uživati! Ukus je važan . Moramo uživati u ukusu. To je razlog molitve pre jela. Ne radi se samo o tome da budemo zahvalni, već da od jela napravimo doživljaj, tako da energija iz hrane može da uđe u naše telo. Ta vrsta posebne zahvalnosti prema hrani bila je stvarni cilj, iza uobičajenog religioznog običaja zahvalnosti, a rezultat je bio sakupljanje više energije. Nakon što ličnu energiju povećavamo na ovaj način, postajemo mnogo osetljiviji na energiju svih stvari oko nas…a onda naučimo da unosimo ovu energiju u sebe bez hrane. Sve oko nas ima energiju. Ali svako ima svoju posebnu energiju. Zato neka mesta pruzaju više energije nego neka druga. To zavisi od toga kako se naš oblik uklapa u tu energiju. Moraš biti otvoren da kontrolišeš, da koristiš svoj osećaj razumevanja. Praduzimaš sledeći korak tako da dobijaš utisak da si ispunjen. Postaješ lagan, siguran i povezan sa okolinom. To je osećanje ljubavi prema svemu. Ti nateraš sebe da voliš sve oko sebe. (To sto volis ne unistavas). Ti dozvoljavaš da ljubav udje u tebe. Kada voliš lepotu i jedinstvo stvari ti primaš energiju. Uloga ljubavi se dugo vremena ne shvata tačno.  Ljubav nije osećanje koje nam je potrebno da bi smo bili bolji, da bi smo popravili svet, ili zbog neke apstrakne moralne odgovornosti, ili zato što bi trebalo da odustanemo od hedonizma. Spajanje sa energijom prvo se manifestuje kao uzbuđenje, zatim kao euforija, a onda ljubav. Pronalaženje energije za dostizanje tog stanja ljubavi sigurno pomaže svetu, ali ona najviše pomaže nama. To je najveći hedonizam koji možemo da doživimo. Kada neko jednom doživi mistično iskustvo, onda ponovo vraćanje u ovo stanje i podizanje nečije lične energije dolazi mnogo lakše. Drugi takođe mogu da se povežu ali im je potrebno više vremena. Snažno osećanje na to iskustvo, olakšava njegovo ponovno pojavljivanje. Nakon toga čovek to gradi polako. Kada se to dešava, čovekovo energetsko polje izgleda od bele do zelene i plave boje. Ali najvažnije je što se ono širi. Za vreme mističnog iskustva naša energija sija prema čitavom univerzumu. U suštini mi stupamo u vezu i privlačimo energiju iz čitavog sveta, i za uzvrat naša se energija uvećava i obuhvata sve, svuda. Tada se osećamo kao da je čitav univerzum naše telo, a mi glava, ili tačnije oči.
I UVID - se dogodi onda kada koincidencije shvatimo ozbiljno. Ove koincidencije čine da osećamo kao da postoji još nešto više, nešto duhovno, što se dešava iza svega što mi radimo.
II UVID – ustanovljuje našu svesnost kao nešto stvarno. Postajemo svesni naše preokupacije materijalnim preživljavanjem, kontrolisanjem situacije u svetu zbog sigurnosti, i znamo da naša stvarnost sada predstavlja neku vrstu buđenja za ono što se stvarno dešava.
III UVID – počinje sa novim pogledom na život. On definiše fizički svet kao čistu energiju koja nekako odgovara na snagu naših misli.
V – UVID – opisuje ljudsku tendenciju da kradu energiju od drugih ljudi tako što će ih kontrolisati, oduzimajući im njihove sopstvene misli, zločin u koji smo mi umešani zato što osećamo kao da smo potrošili energiju, i da smo odsečeni. Ova oskudica energije može se nadoknaditi, naravno , kada stupimo u kontakt sa Višim izvorom. Univerzum nam može ponuditi sve što nam je potrebno, samo ako možemo da se otvorimo prema njemu. To je otkrovenje PETOG uvida. uvid nam pokazuje da postoji alternativni izvor energije, ali mi se nemožemo povezati sa ovim izvorom sve dok se ne uhvatimo u koštac sa tim određenim načinom kojim se mi kao pojedinci – koristimo da bismo kontrolisali druge i da prestanemo da radimo to – zato što kad god se vratimo u to staro ponašanje, mi se odkidamo od izvora. Zbog toga je potreban rad na sebi, kontrola nasih misli, osecanja i dela. Radi se o tome da polako steknemo ono što smo nakratko videli, malo – pomalo, i da počnemo da napredujemo prema toj krajnjoj svesnosti. Ali da bi smo to uradili, mi moramo naučiti da se svesvno punimo tom energijom, zato što ova energija donosi koincidencije, a koincidencije nam pomažu, da ovaj novi stupanj dovedemo u realnost na čvrstoj osnovi. Kada se desi nešto više od slučajnosti, što nas vodi dalje u našem životu, onda mi postajemo mnogo ispunjeniji ljudi. Osećamo kao da nas sudbina vodi ka onome što treba da postanemo. Kada se to desi, nivo energije koji donosi koincidencije, uvlači se u nas. Mi možemo biti izbačeni iz toga, ili je možemo izgubiti ako se plašimo, ali ovaj stupanj nam koristi kao nova spoljašnja granica koja može biti dostignuta prilično lako. Mi smo postali nova ličnost. Mi postojimo na stupnju više energije, na stupnju više vibracije. Mi se ispunjavamo, rastemo, ispunjavamo i ponovo rastemo. Tako mi nastavljamo evoluciju univerzuma ka sve višim i višim vibracijama. Ova evolucija se odvija nesvesno kroz ljudsku istoriju. To objašnjava zašto je civilizacija napredovala i zašto su ljudi sada viši, zašto žive duže i tako dalje. Sada mi čitav proces obavljamo svesno. To je ono što nam govori rukopis. O tome se radi u ovom pokretu prema svetskoj duhovnoj svesnosti. Sve što je potrebno jeste da se napunimo energijom i koincidencije počinju da se događaju mnogo češće. Pre nego što budemo mogli da se povežemo  sa energijom na snažnijoj osnovi postoji još jedna prepreka koju moramo da preskočimo. VI (6) uvid govori o tome.
VI UVID (6)
Mi moramo da se suočimo sa našim sopstvenim načinom kontrolisanja drugih. Oslobađanje od ove navike nije lako zato što je ono u osnovi nesvesno. Rešenje je u tome da se postane potpuno svestan te navike, a to činimo tako što prepoznajemo da je naš poseban stil kontrolisanja drugih onaj koji smo naučili u detinjstvu da bi smo privukli pažnju, da bi smo privukli energiju i saznanje da smo tu zaglavljeni. Taj stil je nešto što ponavljamo iznova. To je naša nesvesna drama.
 
DRAMA POVUČENOSTI
Da bi preuzeo energiju, princip je takav da stvaraš ovu dramu u svojoj glavi tokom koje se povlačiš i izgledaš misteriozno i tajnovito. Često misliš da si oprezan, ali ti se zapravo nadaš da će neko biti uvučen u ovu dramu i da će pokušati da otkrije šta se dešava sa tobom. Kada se neko uvuče on ostaje ne odrađen, terajući druge da se bore i kopaju i da otkrivaju njegova prava osećanja. Dok se oni tako trude, daju ti svoju punu pažnju i tako ti pružaju svoju energiju. Što ih duže držiš zainteresovane i da budeš tajnovit, toliko više primaš energije. Na žalost kada igraš povučenost, tvoj život se razvija vrlo sporo, zato što ponavljaš ovu scenu ponovo i ponovo.
Prvi korak u oslobađanju, za svakog od nas, jeste da postanemo svesni naših kontrolnih drama. Ništa nemože da napreduje sve dok se zaista ne zagledamo u sebe i ne otkrijemo šta to radimo da bi smo kontrolisali ljudima i oduzimali im energiju.
Svako od nas mora da se vrati u svoju prošlost, nazad u detinjstvo i da vidi kako se formirala ova navika. Shvatanje njenog početka zatvara nam put da svesno kontrolišemo ljude.  Većina članova naših porodica su sami takođe učestvovali u dramama, pokušavajući da nam oduzmu energiju kada smo bili deca. Zato smo mi morali odmah da stvorimo našu kontrolnu dramu. Morali smo da imamo strategiju da povratimo svoju energiju. Lične drame smo uvek razvijali u odnosu na naše članove porodice. Kada jednom shvatimo energetsku dinamiku u svojim porodicama, možemo da krenemo dalje od ovih strategija kontrolisanja i da uvidimo šta se zaista dešava. Svaka osoba mora da protumači svoje porodično iskustvo sa razvojne tačke gledišta, i da otkrije ko je on stvarno. Jednom kada to uradimo, naša kontrolna drama nestaje i pojavljuje se naš pravi život.
ISPITIVAČ je druga vrsta drame. Ljudi koji koriste ovo oružje da bi zadobili energiju, postavljaju dramu tako što postavljaju pitanja i ispituju život druge osobe, sa osnovnim ciljem da pronađu nešto što nevalja. Kada to uspiju, onda oni kritikuju ovaj aspekt nečijeg života. Ako ova strategija uspe, onda je osoba koja se kritikuje uvučena u dramu. Oni onda postaju zbunjeni kada je ispitivač u njihovoj blizini, i počinju da vode računa o tome šta ispitivač radi i misli, trudeći se da ne urade ništa pogrešno što bi  ispitivač primetio. Ova psihička popustljivost pruža ispitivaču energiju koju on želi. Kada se upleteš u ovakvu dramu, zar se ne ponašaš na određeni način, tako da ta osoba ne može da kritikuje? On te odvodi od tvog pravog puta i uništava tvoju energiju, zato što ti procenjuješ sebe onim što bi on možda mogao da misli. Svi manipulišu zbog energije, ili agresivno-direkno terajući ljude da obraćaju pažnju na njih, ili pasivno, pokazujući prema ljudima simpatiju, ili zainteresovanost da bi privukli pažnju. Na primer, ako te neko maltretira, bilo fizički ili psihički, onda si ti primoran, iz straha da će ti se nešto loše desiti, da obratiš pažnju na njega i da mu daš energiju, (ili pokusaja da ga ne povredis na neki nacin, ako ti je neko tvoj, rodbina, neko drag…V.) Osoba koja te maltretira uvlači te u najagresivniju vrstu drame u ono što VI (Šesti) uvid naziva zastrašitelj. Ako ti neko, sa druge strane, odmah ispriča sve ružne stvari koje su mu se dogodile, nagoveštavajući možda da si ti odgovoran, i da se, ako odbiješ da mu pomogneš, te će užasne stvari nastaviti da se dešavaju, onda ova osoba želi da kontroliše na najpasivnijem mogućem nivou, koji rukopis zove drama ,,jadan ja“. Zar nismo imali ponekad osobu u čijem prisustvu osećamo krivicu, i ako znamo da ne postoji razlog za tako nešto. To nam se dogodi kada upadnemo u dramu jadan ja. Sve što te osobe urade stavlja nas u poziciju u kojoj moramo da se branimo od ideje da nismo dovoljno učinili za tu osobu. Zato se osećamo krivim čim smo u njihovom društvu. Bilo čija drama može biti objašnjena u zavisnosti od toga gde se može smestiti na ovoj lestvici od agresivne do pasivne. Ako je osoba suptilna u svojoj agresiji pronalazeći geške I polako podrivajuči tvoj svet da bi preotela tvoju energiju, onda će ova osoba biti ISPITIVAC. Manje pasivni od drame ,,JADAN JA “ jeste drama POVUCENOST. Tako je red ovih drama: ZASTRASITELJ, ISPITIVAC, POVUCEN, JADAN JA. Svi ljudi mogu da se smeste u neki od ovih stilova. Neki ljudi koriste više njih u zavisnosti od okolnosti, ali većina nas ima jednu dominantnu kontrolnu dramu, koju imamo običaj da ponavljamo u zavisnosti od toga koja je dobro funkconisala sa članovima porodice u našem detinjstvu.  Ako si dete, a neko ti oduzima enrgiju tako što te fizički maltretira, onda ne vredi da budeš povučen. Ti ne možeš da ih nateraš da ti pruže energiju tako što ćeš biti stidljiv. Njih baš briga šta se dešava u tebi. Oni su suviše jaki. Tako si ti nateran da postaneš mnogo pasivniji i da pokušaš „jadan ja“ prilaz, obraćajući se milosti druge osobe saplićući je zbog maltretiranja koje ti nanosi.  Ako ovo ne uspe, onda kao dete trpiš sve dok ne postaneš dovoljno odrastao da eksplodiraš protiv nasilja, i da na agresiju odgovoriš agresijom. Osoba ide u bilo koju krajnost koja joj je potrebna da bi privukla pažnju i energiju u svojoj porodici. I posle toga, ova strategija postaje njihov osnovni način kontrolisanja drugih da bi dobili enrgiju od svakog, drama koju stalno ponavljau.
KAKO POSTAJE ISPITIVAČ?
Šta bi radio da si dete i da članovi tvoje porodice ili nisu tu, ili te ignorišu zato što su zauzeti svojim karijerama, ili nečim sličnim, (npr. radom u polju) jednostavno ne brinu toliko o tebi, zapostavljen si? Povučenost ne bi sigurno privukla njihovu pažnju; oni je ne bi ni primetili. Zar ne bi pribegao ispitivanju i čeprkanju i konačno pronalaženju nečeg što je loše u ovim povučenim ljudima, da bi privukao njihovu pažnju i energiju? To je ono što radi ispitivač. Povučeni ljudi stvaraju ispitivače. A ispitivači čine ljude povučenim. Zastašitelji stvaraju drame „jadan ja“, a ako ovo ne uspe onda druge zastrašivače. Tako se kontrolne drame same obnavljaju. Ljudi imaju tendenciju da u drugima vide ove drame, ali misle da su oni sami oslobođeni ovih izuma. Svako od nas mora da prevaziđe ovu iluziju da bi smo mogli da krenemo dalje. Skoro svi smo zaglibljeni u drame i moramo da se pomerimo korak nazad i da se dovoljno dugo posmatramo da bi smo otkrili o čemu se radi. Kad jednom vidimo svoju kontrolnu dramu onda smo zaista slobodni da prevaziđemo tu nesvesnu igru koju igramo. Mi možemo pronaći dublju svrhu našeg života, duhovni razlog zbog koga smo rođeni u svojoj porodici.Može početi da nam bude jasnije ko smo mi zaista? Svako od nas mora da se vrati u svoje porodično iskustvo, u vreme i mesto detinjstva i da ponovo vidi šta se desilo! Jednom kada postanemo svesni naše kontrolne drame, onda možemo da se koncentrišemo na višu istinu naše porodice, na njenu dobru stranu koja leži iza energetskih sukoba. Kada jednom otkrijemo ovu istinu, ona može da pruži energiju našem životu, zato što nam ova istina govori ko smo mi, kuda idemo i šta radimo? Naše pribrano držanje je pokazatelj naše dobre povezanosti sa energijom. Kada shvatimo ko smo, mnogo će nam biti lakše da ostanemo povezani sa energijom. Proces pronalaženja tvog intimnog duhovnog identiteta uključuje posmatranje našeg čitavog života kao jedne duge priče i pokušaj da pronađemo više značenje.
Postavimo pitanje: zašto smo se rodili baš ovde u ovoj porodici? Koje je značenje toga?  Mi tražimo značenje koje je imao život naših roditelja za nas, razlog zbog kojeg su nas rodili, šta smo mogli da naučimo? Svako ljudsko biće, bilo da je svesno toga ili ne, pokazuje svojim životom koliko misli da bi čovek trebalo da živi. Mi moramo pokušati da otkrijemo šta su nas oni naučili i isto šta je u njihovom životu moglo bolje da se uradi. Deo onoga što mi radimo na sebi je ono što bi mi želeli da popravimo u životu naših roditelja. Mi nismo samo fizičke tvorevine naših roditelja, mi smo takođe i njihova psihička tvorevina. Nas su stvorili naši roditelji i njihovi životi imaju neopoziv uticaj na ono što smo mi. Da bi zaista otkrili ko smo, moramo priznati da smo počeli da se stvaramo između njihovih istina. Zato smo mi rođeni tu da iz više perspektive vidimo ono zašto su oni živeli! Ako od svoje majke primiš saznanje da je život duhovnost, a od oca da je život zabava i avantura, tvoj život je kombinacija ova dva pristupa.Za tebe će problem biti duhovnost. Ceo život ćeš nešto tražiti što te ispunjva. To je problem koji tvoji roditelji nisu uspeli da reše, već su ga ostavili tebi. Ovo je pitanje tvog razvoja, pitanje tvog života. Ako posmotrimo život kao jednu priču, od rođenja do danas, bićemo sposobni da vidimo kako smo svo vreme tokom života radili na svom problemu.
IV UVID -  pomaže ljudima da shvate ko su oni i smisao njihovog življenja.
Uvidi otkrivaju da misao istočnjačke i zapadne filozofije zaista može biti spajanje u višu istinu. Pokazali su nam da je zapad u pravu kada tvrdi da život teži napretku, razvijanju u nešto više. I istok je u pravu kada naglašava da moramo da napustimo kontrolisanje pomoću ega. Mi ne možemo da napredujemo ako koristimo samo razum. Moramo da dostignemo višu svest, unutrašnju vezu sa Bogom, zato što samo tada naš razvoj prema nečem višem može biti vođen boljim delom nas samih. Kada zamislimo da svaki udisaj unosi u nas energiju i ispunjava nas kao balon, mi postajemo snažniji i osećamo se lakše i kao da lebdimo. Nakon što uvučemo u sebe energiju sačekamo da proverimo da li imamo ispravnuemociju. Tako možemo da proverimo dali smo zaista povezani sa energijom, sa ljubavlju. Ljubav nije intelektualni pojam, moralni imperativ, ili nešto treće. To je emocija koja stoji u pozadini kada je neko povezan sa energijom koja je dostupna u univerzumu, koja je naravno energija Boga. Misli  se menjaju kada jednom uspemo da se povežemo sa energijom. Reči koje su ti se obično pojavljivale u glavi kada si pokušavao da logički kontrolišeš događaje, nestanu kada odustaneš od svoje kontrolne drame. Kada si pun unutrašnje energije, drugačija vrsta misli se pojavljuje u tvojoj glavi iz viših delova tvoga uma.One su tvoja intuicija. Drugačije su. One se jednostavno pojave u tvojoj podsvesti, ponekad u dnevnim maštanjima ili u kratkim vizijama i one dolaze da te vode, da te upute. Kada skupiš dovoljno energije ti si spreman da svesno pokreneš razvoj da pustiš da se kreće, da stvoriš koincidencije koje će te voditi napred. Ti vodiš svoj razvoj u određenom pravcu. Prvo stvoriš dovoljno energije, onda se setiš tvog osnovnog životnog pitanja –onog koji su ti ostavili tvoji roditelji – zato što ovo pitanje obezbeđuje širi kontekst za tvoje sazrevanje. Onda se usmeriš na svoj put otkrivajući trenutne male probleme koji ti se pojavljuju u životu. Ovi problemi su uvek u vezi sa većim problemima i određuju gde se trenutno nalaziš u svom životnom traganju. Onog trenutka kada postaneš svestan problema koje imaš, tada ti uvek možeš da pronađeš neku vrstu intuitivnih smernica o tome šta da radiš, ili u kom pravcu da kreneš. Ti naslutiš svoj sledeći korak. Uvek. Ovo se jedino neće dogoditi kada imaš pogrešno pitanje u glavi. Problem u životu nije u otkrivanju 13.odgovora. Problem je u otkrivanju pitanja. Kada jednom pronađeč pravo pitanje, odgovor uvek dolazi. Jednom kada intuitivno osetiš šta bi se moglo dogoditi, sledeći korak  je da postaneš veoma otvoren i pažljiv. Pre ili kasnije će se dogoditi koincidencije koje će te pokrenuti u pravcu koji je nagovestila tvoja intuicija. Ostani ispunjen u stanju ljubavi . Ne zaboravi  da kada jednom dostigneš ovo stanje ljubavi, ništa i niko nemože da ti oduzme više energiju nego što ti možeš da je nadoknadiš. U stvari energija koja izlazi iz tebe stvara struju koja unosi u tebe energiju u istoj kolicini. Nikada nemožeš da se potrošiš. Ali da bi ovaj proces funkcionisao, moraš da ga budeš svestan. To je naročito važno kada komuniciraš sa ljudima.
VII UVID -  govori o procesu svesnog ulaganja sebe, u budnost za svaku koincidenciju, za svaki odgovor koji nam nudi svet. On govori na način na koji stvari iskaču pred nas, o načinu na koji nam se određene misli javljaju kao vodilje.
VIII UVID -  objašnjava kako mi ne mozemo da pomognemo drugima da nam donesu odgovore koje tražimo. On opisuje potpuno novu etiku koju bi ljudi trebalo da slede u međusobnim ophođenjima da bi olakšali svačije sazrevanje. Kad nam se pojavi neka misao moramo da se pitamo zašto se ona pojavila baš sada? Kakve ona ima veze sa mojim životnim pitanjem? Zauzimanje ove posmatračke pozicije može nam pomoći da se oslobodimo svoje potrebe da sve kontrolišemo. Ona nas smešta u tok evolucije.
VII UVID -  kaže, da bi loše misli trebalo da zaustavimo čim se pojave, a onda da svesno stvaramo one POZITIVNE. Uskoro negativne misli se neće pojaviti. Naša intuicija će se odnositi na negativne stvari . Ako se negativne misli pojave posle toga, rukopis kaže da moramo da ih shvatimo vrlo ozbiljno. Na primer ako nam se pojavi misao da ćemo imati saobraćajnu nesreću, a posle toga nas neko poziva na vožnju, onda to ne bi trebalo da prihvatimo. (Postoji jedna formula, ili recenica sa kojom mozemo sve te negativne misli i osecaje kada nam se pojave, neutralisati, ako odmah izgovorimo ‘kod’ ili  recenicu ”DESET NA MINUS SEDAMNAEST”. Ova recenica istog casa kada je izgovorimo, neutralise, anulira negativnu vibraciju i sinhronizuje sa bozanskom energijom.) Takodje, ova recenica nije iz Celestinskog Prorocanstva, vec sam je dodala iz ucenja Grigorija Grabovoia, pa ko zeli moze da je koristi…vrlo je efikasna, isprobano.. :D
Potrebno je izazvati osećanje ljubavi da bi smo podigli nivo energije. (Sve nedace, tragedije, ruzne stvari se dogadjaju kada smo u fazi niskog nivoa energije, tada nam strada i nervni sistem, a otuda stizu i bolesti.. V.) Naše telo vibrira na određenom stupnju. Ako spustimo energiju na suviše nizak nivo, naše telo pati. To je veza između stresa i bolesti. Ljubav je način kojim održavamo višu vibraciju. Ona nas održava zdravim zato je to važno. Da bi zaista neko shvatio VII uvid i ušao u tok evolucije, mora prihvatiti sve ostale uvide kao svoj način življenja. Mi ulazimo u proces evolucije tako što postajemo stalno svesni svog životnog zadatka. I nastavljamo tako što posmatramo putokaze, bilo u snovima, u intuitivnim mislima, ili u onome kako se okolina otvara i pojavljuje pred nama. Izgrađujemo i postavljamo se u centar naše situacije, u probleme koje imamo, onda prihvatamo neku formu intuitivnog vođstva, ideju gde da idemo, ili šta da radimo, i onda se dešavaju koincidencije koje nam omogućavaju da se krećemo u tom pravcu. I svaki put kada nas ove koincidencije odvedu do nečeg novog, mi sazrevamo, postajemo potpunije osobe, koje egzistiraju na višem stupnju vibracije. Moramo da znamo da svi odgovori koji tajnovitim putem dolaze do nas u stvari dolaze od ljudi. Ali neće svi ljudi koje upoznamo imati energiju, ili znanje da nam otkriju informaciju koju nose za nas. Moramo im pomoći tako što ćemo im slati svoju energiju, ljubav. Kao što projektujemo svoju energiju prema drvetu koncentrišući se na njegovu lepotu, istu stvar možemo da ponovimo i sa ljudima. Kada im se šalje energija, to im pomaže da vide svoju istinu. Oni mogu da pruže tu istinu nama. Ako neko ima važnu poruku za nas a mi mu ne pomognemo da je otkrije, već od njega zahtevamo odgovore postavljajući i postavljajući kontrolnu dramu ispitivača, onda nastaje takmičenje za energiju. Kada oseti ta osoba, njegova drama detinjstva, drama zastrašivanja preuzima razgovor. Rukopis potkopava svačiju religiju. Postoji plan za ovaj svet. Bog sve kontroliše. On kreira naše sudbine. Naša je dužnost da se povinujemo zakonima koje je postavio Bog. Evolucija je mit. Bog stvara mogućnost kako on hoće. Kada neko kaže da ljudi mogu da se razvijaju, onda on uklanja Božiju volju iz sveta. To dozvoljava ljudima da budu sebicni i da se izdvajaju.Oni misle da je važna stvar njihov razvoj a ne njihov plan. Oni će se ponašati bezobzirnije jedni prema drugima nego što to sada čine. Moramo shvatiti da svaki događaj ima značaj i da nosi sa sobomporuku koja nekako ima veze sa našim pitanjima.
VII UVID – govori da je izazov u tome da pronađemo šta leži iza svakog događaja bez obzira kako nam on delovao loše.
VIII UVID – govori o moralnim odnosima među ljudima, o načinu na koji se ponašamo prema ljudima da bi više poruka mogli da damo. Ali nesmemo ići suviše brzo. Osmi uvid upozorava da naš rzvoj može biti zaustavljen. To se dešava onda kada postanemo privrženi drugoj osobi. On još govori o tome kako bi ljudi mogli da nauče da se odnose jedni prema drugima, kako da projektujemo svoju energiju na druge ljude i kako da izbegnemo da se prepuštamo drugim ljudima. Osmi uvid govori o načinu korišćenja energije u odnosima među ljudima uopšte, ali počinje naravno sa decom. Mi bi trebli da vidimo decu onakvu kakva jesu, kao krajnju tačku u razvoju koja nas vodi napred. Ali da bi naučila da se razvijaju , njima je potrebna naša energija, stalno bezuslovno. Najgora stvar koju možemo da uradimo deci jeste, da im oduzmemo njihovu energiju tako što će mo ih ispravljati. Upravo to stvara njihove kontrolne drame u njima. Ali te dečje manipulacije mogu se izbeći ako im odrasli pružaju svu energiju koja im je potrebna , bez obzira na situaciju. Zato oni moraju uvek biti uključena u razgovor, a naročito u razgovor koji se odnosi na njih. I nikada ne bismo trebali čuvati dece više nego što stvarno možemo. Broj dece je važan zato što jedan odrastao čovek, u jednom određenom trenutku, može dase koncentriše i pruži pažnju samo jednom detetu. Ako ima mnogo dece u odnosu na odrasle, onda odrasli postaju umorni i nesposobni da daju dovoljno energije. Deca počinju da se takmiče za pažnju odraslih; rivalstvo između braće i sestara. Odrasli često ideališu velike porodice i zajedničko odrastanje dece. U mnogim kulturama deca se okupljaju u bande. Rukopis kaže da će ljudi polako uviđati da oni ne bi trebalo da rađaju decu sve dok ne postoji najmanje jedan odrastao čovek koji bi posvetio svu svoju pažnju, svo svoje vreme jednom detetu. U nekim situacijama oba roditelja moraju da rade da bi preživeli. Rekli bismo da im ovo oduzima pravo na decu, odgovor je ; mi je neophodno. Rukopis kaže da će ljudi, naučiti da proširuju porodicu i van krvnog srodstva, tako da će neko drugi biti u stanju da obezbedi pažnju jedan na jedan. Sva energija ne mora da dolazi samo od roditelja. U stvatri mnogo je bolje ako ne dolazi. Ali ko god da brine on mora da obezbedi svu pažnju jedan na jedan. Morali bi uvek pronaći put da deci kažemo istinu.
VIII UVID – govori o privrženosti ljudima. Kada neko nauči da bude čist i da krene u svoj razvoj može biti zaustavljen, iznenada, ako se prepusti drugom čoveku. Ideja prepuštanja, onako kako se spominje u rukopisu, objašnjava zašto se u ljubavnim vezama javlja borba za moć. Uvek se pitamo zašto se euforije ljubavi završavaju, i iznenada završavaju u konflit, i sada saznajemo. To je rezultat protoka energije između dvoje ljudi u vezi. Kada se dogodi ljubav, dvoje ljudi pružaju jedno drugom energiju bezuslovno, oboje su ushićeni i lebde, zaljubljeni su. To je ona neverovatna opijenost koju nazivamo zaljubljenost. Na žalost jednom kada osete da ovo osećanje dolazi od druge osobe, oni sebe odvajaju od energije u univerzumu i počinju da se još više oslanjaju samo na uzajamnu energiju – samo sada to više nije dovoljno, tako da prestaju da pružaju jedno drugom energiju i vraćaju se u svoje drame u nameri da kontrolišu jedni druge i da oduzimaju energiju samo za sebe. U tom trenutku veze se pretvaraju u uobičajenu bitku za moć. Ova vrsta naše želje za prepuštanjem može psihološki da se opiše, ako bi ti to pomoglo da razumeš. Problem počinje u ranom detinjstvu. Zbog takmičenja za energiju koje se tamo dešavalo, niko od nas nije bio sposoban da dovede do kraja  važan psihološki proces. Mi nismo bili sposobni da integrišemo suprotnu seksualnu stranu naše ličnosti. Razlog zbog koga možemo da se prepustimo nekome je taj sto moramo još uvek da imamo pristup ovoj suprotnoj seksualnoj snazi u nama. Mistična energija koju možemo da koristimo kao unutrašnji izvor je podjednako muška i ženska. Mi se možemo otvoriti prema njemu, ali kada počnemo da se razvijamo moramo biti pažljivi. Za proces integracije je potrebno neko vreme. Ako prerano stupimo u kontakt sa ljudskim izvorom, za našu mušku ili žensku energiju, mi zaustavljamo izvor iz univerzuma. U bilo kojoj porodici, dete u svom životu mora prvo da primi energiju od odraslih. Obično identifikovanje i integrisanje energije od roditelja istog pola se obavlja jednostavno, ali primanje energije od drugog roditelja, može biti mnogo komplikovanije zbog razlike u polu. Primer devojčice. Sve devojčice znaju da kada prvi put pokušaju da integrišu svoju mušku stranu, njih počinje da privlači otac. Ona želi da je ON tu čitavo vreme. Rukopis objašnjava da je to što ona zaista želi, muška energija – zato što ova muška energija upotpunjava njenu žensku energiju. Zbog ove muške energije ona stiče utisak svoje celovitosti i euforije. Ali ona pogrešno misli da je jedini način da poseduje ovu energiju taj da seksualno poseduje svog oca i da je on blizu nje. Zanimljivo, pošto ona intuitivno oseća da bi ova energija trebalo da bude njena i da bi ona trebalo da bude sposobna da svojom voljom kontroliše oca kao da je on deo nje. Ona misli da je on magičan i perfektan i da je sposoban da joj ispuni svaki kapric. U manje idealnim porodicama ovo stvara sukobe moći između devojčica i njihovih očeva. Drame se formiraju onda kada ona nauči da manipuliše njime da bi dobijala energiju koju želi. U idealnoj porodici otac neće hteti da se takmiči. On će nastaviti da se ponaša iskreno i da joj bezuslovno pruža energiju, i ako nemože da uradi sve što ona zahteva. Najvažnija stvar koju ovde moramo da znamo u našem idealnom primeru jeste da će otac ostati otvoren i spreman za komunikaciju. Ona misli da je on savršen i svemoguć, ali ako on iskreno objasni ko je on išta radi i zašto, onda devojčica može biti sposobna da integriše svoj posebni stil i sposobnosti da prevaziđe nerealnu sliku svoga oca. Na kraju će ona njega videti kao jedno određeno ljudsko biće, biće sa njegovim vrlinama i manama. Jednom kada se desi ovo istinsko ugledanje, onda će dete lako da pređe sa primanja svoje suprotne seksualne energije od oca ka primanju te energije od ukupne energije koja postoji širom univerzuma. Problem je u tome što se većina roditelja, bar do sada borilo sa svojom decom za energiju, i to je uticalo na sve nas. Zbog ovog takmičenja, niko od nas nije do kraja rešio svoj problem sa suprotnim polom. Svi smo još uvek zaglibljeni u stanju kada još uvek tražimo svoju suprotnu seksualnu energiju izvan sebe samih, u osobi muškarcu, ili ženi, za koju mislimo da je savršena i svemoguća i koju možemo da seksualno posedujemo. Problem je uvek sa našom sposobnošću da sazrevamo svesno – mi se suočavamo sa kritičkim situacijama. Kada počnemo da sazrevamo mi automatski počinjemo da primamo našu suprotnu energiju. Ona dolazi prirodno iz energije u univerzumu. Ali moramo biti pažljivi, jer ako se pojavi druga osoba koja direkno ponudi svoju energiju, mi možemo sebe odseći od istinskog izvora i nazadovati.
Sve dok ne naučimo da izbegavamo ovakve situacije mi se krećemo okolo u obliku polovine kruga. Izgledamo kao slovo ,,C’’. Vrlo smo prijemčivi za osobe suprotnog pola, za drugu polovinu kruga, koja se pojavljuje i pridružuje nam se – pružajući nam navalu euforije i enegije tako da osećamo celinu koja može da nam pruži potpuni kontakt sa univerzumom. A istina je da smo se samo zadržali sa drugom osobom koja takođe traga za drugom polovinom izvan sebe. Problem sa ovom kompletnom osobom je u tome, sa slovom O, koje obe osobe misle da su  postigle što su potrebne dve osobe da bi se napravila ova jedna potpuna osoba, kada jedna pruža mušku a druga žensku energiju. Ova jedna celovita osoba prema tome ima dve glave, ili ega .obe osobe hoće da upravljaju ovom osobom koju su stvorili i onda , kao u detinjstvu, obe osobe hoće da komanduju jedna drugoj, kao da je ona druga osoba deo njih. Ova vrsta energije u potpunosti se uvek pretvori u borbu za moć. Na kraju svaka osoba će početi da podcenjuje onu drugu ili čak ovu celinu u pravcu u kojem oni žele da idu. Ovo naravno nemože da funkcioniše, ili bar ne više. Možda u prošlosti, jedan od partnera je hteo da se svojom voljom podčini drugom, obično je to bila žena, nekada i muškarac. Ali mi se sada budimo. Niko više ne želi da se podređuje onom drugom. Mi možemo da se volimo nezavisnički, ako predhodno sami popunimo krug. Moramo da učvrstimo svoju vezu sa univerzumom. Za to nam je potrebno vreme, ali posle toga mi nikada više nećemo imati taj problem i možemo da ostvarimo ono što rukopis zove VIŠI – odnos. Kada posle toga budemo sa nekom osobom, mi stvaramo super osobu….ali nas ona više nikada ne odvraća sa puta našeginduvidualnog sazrevanja. Da ne bi odvlačili jedno drugo od sazrevanja trebamo izbegavati ljubav na prvi pogled, stvaranjem platonskih odnosa sa osobama suprotnog pola. Moramo da zapamtimo kako se odvija ovaj proces. Možemo da imamo ove odnose samo sa ljudima koji će biti potpuno iskreni, koji će nam reći kako i zašto rade to što rade, a to je baš ono što je trebalo da se desi sa roditeljima suprotnog pola u idealnom detinjstvu. Kada shvati ko su mu zaista prijatelji suprotnog pola, osoba onda prekida sa idealnim projekcijama prema suprotnom polu, i to je oslobađa da ostvari vezu sa univerzumom. Naravno to nije nimalo lako, pogotovu ako neko mora da prekine sa trenutnom zavisničkom vezom. To je pravo cepanje energije. To boli, ali mora da se prekine. Zavisnost nije neka nova bolest od koje bolujemo. Svi smo zavisni, i svi izlazimo iz toga. Radi se o tome da blagostanje i euforiju koju doživljavamo u početku zavisničke veze doživljavamo kada smo sami. Moramo nju ili njega da postavimo izvan sebe. Posle toga mi se dalje razvijamo i možemo onda da pronađemo pravu vezu koja nam odgovara.
VII UVID: Brzinu našeg razvoja određuje naš način prilaženja drugim ljudima. Ako ih punimo toplinom i energijom mi ih onda otvaramo, da bi uputili i primili poruke. Kada god ljudi stupe na naš put donose nam neku poruku. Slučajni susreti ne postoje. Ali da li ćemo biti u stanju da primimo poruku, zavisi od toga kako ćemo odgovoriti na ove susrete. Ako razgovaramo sa nekim ko je stupio na naš put i ne vidimo poruku koja se odnosi na naš trenutni problem, to ne znači da poruka ne postoji. To samo znači da smo je mi iz nekog razloga propustili. Svima se nama dešava da naletimo na starog prijatelja ili poznanika, razgovaramo sa njima minut i nastavimo dalje, a onda ga ponovo sretnemo istog dana, ili iste nedelje. Obično se nasmešimo i pripišemo to pukoj slučajnosti. Rukopis međutim kaže, da u takvoj situaciji moramo da se zaustavimo, i da otkrijemo poruku koju ta osoba ima za nas i poruku koju mi imamo za nju. Rukopis kaže da kada ljudi jednom budu shvatili takvu realnost, naši će se susreti usporiti i postati mnogo smisleniji.
VIII UVID – to opisuje načinima koji bi trebalo to raditi.
Da se podsetimo; III UVID – koji govori da su ljudi jedinstveni u svetu energije po tome što mogu svesno da projektuju svoju energiju. To se radi tako što posmatramo sa divljenjem nečiju lepotu, sve dok se ne pojavi dovoljno energije u nama da osetimo ljubav. U tom tenutku mi možemo da pošaljemo energiju nazad. Isti princip važi za ljude. Kada se divimo izgledu i ponašanju jedne osobe, i kada se koncentrišemo na njih sve dok njihov izgled i karkter ne počnu da se pojavljuju u većoj prisutnosti, tada možemo da počnemo da im šaljemo energiju, podižući ih na taj način. Naravno prvo moramo svoju energiju da održavamo na visokom nivou i onda možemo da pokrenemo talas energije u nama, kroz nas, prema drugoj osobi. Što više poštujemo njihovu celovitost, njihovu unutrašnju lepotu to više energije teče prema njima, i prirodno više se kreće i prema nama. To je hedonistička stvar. Što više možemo da volimo i cenimo druge, više energije teče prema nama. Zato je ljubav prema drugima i pružanje energije drugima najbolja stvar koju možemo za sebe da radimo. Rezultat projektovanja energije na ljude je ogroman. Efekti mogu biti vrlo pozitivni u smislu bistrine,dok formulišemo svoje misli na primer. Kada nam neko pruža energiju više nego što je mi imamo, mi možemo da vidimo istinu u sebi i da je punije uzvraćamo. Kada to radimo naš sagovornik ima osećaj ODKROVENJA za ono što mi pričamo. Dvoje ili više ljudi, ako to rade mogu dostići neverovatne visine dok izgrađuju jedni druge, i to im se trenutno vraća. Ova se veza potpuno razlikuje od zavisničke veze. Zavisnička veza počinje na ovaj način, ali uskoro postaje veza kontrolisanja, jer ih prepuštanje seče od njihovog izvora, i energija nestaje. Pravo prenošenje energije nema znakove privrženosti. Obe osobe jednostavno čekaju poruku. Da se podsetimo: Svaki čovek je u detinjstvu izgradio svoju kontrolnu dramu. Zbog toga svaka drama traži odgovarajuću dramu da bi se potpuno odigrala. Da bi zastrašitelj dobio energiju njemu je potrebna drama ,,jadan ja” ili drugi zastrašivač. Druga varijanta se obično završava nasiljem. Ali umesto toga treba uraditi ono što rukopis objašnjava – imenovati dramu koju neko pokušava da igra.
Sve drame su skrivene strategije oduzimanja energija!
Rukopis kaže da skrivene manipulacije energije nemogu da opstanu ako ih svesno otkriješ, tako što ukažeš na njih. One prestaju da budu skrivene. To je veoma jednostavan metod. Istina o tome šta se događa u razgovoru uvek nadjača. Posle toga osoba mora da postane mnogo realnija i iskrenija. Ključ uspeha je u tome da istovremeno posmatrate pravu osobu ispred vas izvan njene drame, i da šaljete što je više moguće energije. Ako oni mogu da osete da energija ide prema njima, onda je i njima lakše da odustanu od manipulacije sa njom. (III Uvid)Univerzum je energija, koja odgovara na naša očekivanja. Ljudi su takođe deo te energije univerzuma, i kada imamo pitanje koje nas muči, pojavljuju se ljudi koji imaju odgovor. Rukopis kaže da ćemo naučiti da je iznenadni kontakt pogledom, znak da bi dvoje ljudi trebalo da razgovaraju. U rukopisu se još govori o znakovima prepoznavanja; Kada vidiš nekoga ko ti izgleda poznato i blisko, i ako znaš da tu osobu nikada ranije nisi video. To se događa zato što smo mi još sa nekim drugim ljudima članovi iste misaone grupe. Takve grupe se razvijaju obično po istim linijama interesovanja. Oni misle isto i to stvara iste izraze i spoljašnje iskustvo. Mi intuitivno prepoznajemo članove naše misaone grupe i vrlo često oni imaju poruke za nas. Kada nekog posmatraš pažljivije, možeš da vidiš najiskrenije lice iza bilo koje fasade koju ima. Kada se zaista koncentrišeš na ovom nivou možeš da osetiš šta neko misli po jedva primetnom izrazu na njegovom licu. To je savršeno prirodno. Mnoge stvari mogu da krenu pogrešnim pravcem. Neki ljudi dobiju osećaj veličine kada su u grupi. Oni osećaju snagu ideje i izražavaju je, a onda, zato što količina energije čini da se osećaju dobro, oni nastavljaju da primaju dugo nakon što je energija trebala da pređe na nekog drugog. Oni pokušavaju da manipulišu grupu. Drugi su zaista gurnuti u stranu, i čak i kad osete snažnu ideju, oni neće rizikovati da je kažu. Kada se ovo desi grupa se raspada i članovi ne dobijaju korist od svih poruka. Ista stvar se dešava kada neki članovi grupe nisu prihvaćeni od ostalih članova. Odbijenim članovima se uskraćuje energija i tako grupa propušta njihove ideje. Važno je kako se ljudi isključuju. Kada nam se neko ne dopada, ili kada nas neko povređuje, naša prirodna tendencija je da se usredsredimo na nešto što nam se nesviđa kod te osobe, nešto što nas iritira. Na žalost kada radimo to umesto da tražimo dublju lepotu te osobe i da joj pružimo energiju mi oduzimamo enegiju i nanosimo im povredu. Oni samo znaju da se iznenada osećaju manje lepi i manje samouvereni, a to je zato što smo im uzeli enrgiju. Zato je ovaj proces tako važan. Ljudi neverovatnom brzinom oslabljuju jedni druge nasilničkim takmičenjem. U funkcionalnoj grupi ideja je da se postupa suprotno od ovoga, ideja je da se energija i vibracije svakog člana povećaju zbog energije koje im šalju ostali članovi. Kada se ovo desi, svačije polje energije se meša sa energijom ostalih i to pravi jednu zajedničku energiju. To je kao da je grupa jedno telo ali sa puno glava. Nekada jedna glava priča za čitavo telo, nekada grupa. Ali u grupi koja funkcioniše  na taj način, svaki pojedinac zna kada da priča i šta da kaže, zato što on vidi život jasnije. Ovo je ta viša osoba o kojoj VIII uvid priča u vezi sa ljubavnim odnosima između muškaraca i žena. Ali i druge grupe je isto mogu stvoriti. Prema rukopisu naš osećaj cilja biće zadovoljen zbog naseg sazrevanja – ushićen zbog intuicije i posmatranjem izbliza naše sudbine.
IX UVID – opisuje svet u kome svi ljudi usporavaju i postaju mnogo otvoreniji, uvek spremni za sledeći značajan susret koji se dešava. Mi ćemo znati da to može da se desi bilo gde: na stazi koja vijuga kroz šumu, ili na mostu koji prelazi preko nekog kamenja. To je odgovor koji nam naučnici sada pružaju: čovečanstvo je na ovoj planeti da bi se svesno razvijalo. I dok mi učimo da se razvijmo i pratimo svoje pojedinačne  puteve, istinom za istinom, IX UVID – kaže da će se celokupna kultura razvijati u vrlo predvidljivom pravcu. Kada se jednom stvori kritična masa i kada uvidi počnu da se pojavljuju u širem obimu, ljudska vrsta će prvo proći kroz period snažnog samoispitivanja. Shvatićemo kako je zapravo divan i duhovan. Posmatraćemo drveće, reke i planine kao hramove koje moramo poštovati. Zahtevaćemo da prestane svaka ekonomska aktivnost koja uništava ovo blago. Oni koji su najbliži ovoj situaciji, pronaći će alternativno rešenje za svoj problem zagađenosti , tako što će neko intuitivno pronaći ove alternative dok bude prolazio krož sopstveni razvoj. Ovo će biti deo prve velike promene koja će se desiti, a koja će biti dramatičan pokret pojedinaca od jednog zanimanja prema drugom – jer kada ljudi počnu da intuitivno osećaju ko su oni i šta bi trebalo da rade, vrlo često otkriju da rade pogrešan posao i tad moraju početi da rade drugi posao da bi mogli nastaviti da se razvijaju. Rukopis kaže da će tokom ovog perioda ljudi nekoliko puta menjati svoje poslove. Sledeća kulturna promena će biti automatizacija proizvodnje. Ljudima, inženjerima, koji to budu radili ovo će biti neophodno, da bi ekonomija funkcionisala efikasnije. Pošto će njihova intuicija postojati sve jasnija, oni će uvideti da ova automatizacija zapravo ljudima oslobađa vreme, tako da mogu da se posvete drugim ciljevima. U međuvremenu, ostali će pratiti intuiciju i živećemo za to da imamo više svog slobodnog vremena. Shvatićemo da su istina koju imamo da kažemo i stvari koje imamo da uradimo, suviše jednostavne da bi mogle da se uklope u naš svakodnevni posao. Zato ćemo pronaći način da skratimo naše radno vreme, da bi smo pratili našu sopstvenu istinu. Dvoje, ili troje ljudi će raditi ono što se zove puno radno vreme. Ovakav trend će olakšati onima koji su automatizacijom istisnuti, da pronalaze povremene poslove. Rukopis kaže da će naši prihodi ostati stabilni zbog ljudi koji će nam plaćati zbog otkrivanja uvida. Kada budemo otkrili više o dinamici energije u svetu, saznaćemo šta se zaista dešava kada nekome dajemo nešto.
IX UVID – objašnjava da je davanje univerzalni princip podrške, ne samo za crkvu, nego za sve. Kada dajemo mi za uzvrat primamo zbog načina kojim se energija kreće u svetu. Dakle, kada projektujemo energiju na nekog drugoga, to stvara jednu prazninu u nama, koja se ako smo povezani ponovo popunjava. Novac funkcioniše na isti način.
IX UVID – kaže da kada jednom budemo počeli da dajemo svesno, uvek ćemo više dobijati nego što možemo da izgubimo. A mi bi trebali da naše poklone dajemo osobama koje nam pružaju duhovnu istinu. Kada se u našem životu pojave ljudi u pravo vreme da nam pruže odgovore koje tražimo, mi bi trebali da im platimo za to. To je način na koji ćemo početi da dopunjujemo naše prihode i osloboditi se preokupacija koje nas ograničavaju. (Placanje je u granicama normalnog razuma.) Što se više ljudi bude uključivalo u ovu ekonomiju brže ćemo započeti pravo kretanje prema kulturi sledećeg milenijuma. Preći ćemo na stupanj prelaska na našu istinsku preokupaciju i onda ćemo se naći na stupnju kada ćemo dobijati novac za slobodno razvijanje i zato što cemo nuditi našu jedinstvenu istinu drugima. Ako svi budu učestvovali onda ćemo mi davati i uzimati neprestano  i ovakva povezivanja sa drugima, ova razmena informacija postace novi posao za sve, nasa nova ekonomska organizacija.
Plaćaće nas ljudi koje dodirnemo.
- Ova će situacija onda omogućiti materijalnu podršku životu da postane potpuno automatski, zato što hoćemo postati suviše zauzeti da bi smo posedovali ove sisteme, da bismo upravljali njima.
(ovaj poslednji pasus je za mene konfuzno…preveden, objasnjen. :P )
Želećemo da materijalna proizvodnja bude automatizovana i da imamo od nje koristi. Mi ćemo mozda posedovati akcije u njoj, ali će nas situacija osloboditi da razvijemo još više ono što se već razvilo u informativnoj eri. Za nas je važno da razumemo u kom smeru idemo. Nismo mogli ranije da spasimo prirodu, dovedemo demokratiju u sve zemlje sveta i nahranimo gladne, zato što tako dugo nismo mogli da se oslobodimo straha oskudice i potrebe da kontrolišemo, i zato nismo mogli da dajemo drugima. Nismo mogli da se oslobodimo zato što mi vidimo istinu ovakvog načina života. Mi nismo došli na svet da bi smo izgradili lične imperije kontrolisanja, već da bi smo sazrevali. Plaćanje drugima za njihove uvide će započeti transformaciju, i što više delova ekonimije bude automatizovano, novac će nestajati. Neće nam biti potreban. Ako budemo tačno sledili našu intuiciju onda ćemo samo uzimati ono što nam je potrebno.
IX UVID – kaže da dok bude trajalo duhovno sazrevanje, mi ćemo dobrovoljno smanjiti broj ljudi na ovaj nivo koji Zemlja može da izdrži. Živećemo tako kako dozvoljavaju prirodni energetski sistemi na Zemlji. Privreda će biti automatizovana, osim ako neko bude želeo da sam pruža energiju biljkama i da ih posle koristi za ishranu. Moj komentar na ovaj gornji pasus – (Citajuci tekst, ovde u ovom pasusu mi nesto ne stima i imam osecaj da je neko izvorni tekst preradjivao i dodavao ono sto mu je odgovaralo. Pitam se, ko ima pravo u ime nekoga da odlucuje i smanjuje populaciju na planeti, da bi onaj ostatak lepse i udobnije ziveo, da i to nije ‘maslo’ i program NWO ? Upravo ovde tako nesto se naglasava. IX uvid kaže da (“dok bude trajalo duhovno sazrevanje, mi ćemo dobrovoljno smanjiti broj ljudi na ovaj nivo koji Zemlja može da izdrži. Živećemo tako kako dozvoljavaju prirodni energetski sistemi na Zemlji. Privreda će biti automatizovana, osim ako neko bude želeo da sam pruža energiju biljkama i da ih posle koristi za ishranu.“) Drveće, neophodno za izgradnju, gajiće se u posebno određenim oblastima. Tako će omogućiti da ostale šume na Zemlji rastu i stare da bi sa na kraju pretvorile u moćne šume.
III i IV UVID – pokazuju da je univerzum u stvarnosti jedan ogroman sistem energije i da su sukobi među ljudima u stvari u manipulaciji zbog ove energije.
V UVID – je otkrio da bi mogli okončati ove sukobe tako što bi primli tu energiju iz viših izvora.
VI UVID – koji kaže da moramo da se očistimo od svojih starih, ponavljajučih drama.
VII UVID -  pokreče razvoj našeg istinskog bića: kroz pitanja, intuicijom i odgovorima.
VIII UVID – nas uči kako da se na nov način odnosimo prema drugima, podstičući u njima samo ono najbolje, ključ za održavanje misterije ponašanja i dobijanja odgovora. Rukopis razjašnjava mnoge religije i pomaže da se ispune mnoga obećanja. U ovim religijama se radi o tome da ljudi pronađu vezu sa Višim izvorom. I sve religije pričaju o primanju Boga unutar nas samih i čini nas većim nego što jesmo. Religije postaju korumpirane kad sveštenici imaju zadatak da objašnjavaju Božiju volju ljudima, umesto da im pokažu kako da to pronađu u SAMIM SEBIMA. Rukopis kaže da će jednom u istoriji jedan čovek uspeti da pronađe pravi put spajanja sa Božanskim izvorom energije i da će zbog toga postati trajan primer da je ova veza moguća. Zar to nije tačno ono što je Isus uradio? Zar on nije povećao svoju energiju i vibracije, sve dok nije postao tako lak.. da?Jedino kroz njega mozemo doci do Oca! Rečeno je da će taj čovek osvetliti put kojim će čitav ljudski rod krenuti. Ali nije rečeno kuda taj put vodi. IX uvid otkriva našu konačnu sudbinu. On sve jasno objašnjava. Ponavlja da ljudi predstavljaju vrhunac čitave evolucije. Govori o supstanci koja je u početku jednodtavna forma, kasnije sve složenija element po element, onda vrsta po vrsta, i koja se uvek razvija u složeniji stepen vibracije. Kada su se pojavili primitivni ljudi, mi smo nastavili nesvesno ovu evoluciju, pobeđujuću druge i oduzimajući energiju, malo se pomerajući napred, a onda je neko nas pobeđivao i mi smo gubili energiju. Fizički sukobi su se nastavili sve dok nismo stvorili demokratiju, sistem koji nije okončao sukobe, ali ih je sa fizičkog preneo na mentalni nivo. Sada mi postajemo svesni čitavog ovog procesa. Možemo da vidimo da nas je celokupna istorija čovečanstva pripremala da dostignemo svesnu evoluciju. Sada možemeo da uvećamo  energiju i da svesno dožovimo koincidencije. Ovo prenosi evoluciju u brži ritam podižući naše vibracije još više. Naša sudbina će nastaviti da podiže naš nergetski nivo. I kako naš energetski nivo raste, nivo vibracija u atomima naših tela takođe raste. To znači da postajemo lakša i duhovnija bića.
IX UVID -  kaže da će se desiti neverovatna stvar ako nastavimo da povećavamo svoje vibracije. Čitave grupe ljudi kada jednom dostignu određeni nivo, iznanada će postati nevidljive za one koje još uvek postoje na nižem nivou. Ovima na nižem nivou će izgledati kao da su drugi jednostavno nestali, ali će one grupe osećati kao da su još uvek tu- samo će se osećati lakše. Kada ljudi budu počeli da podižu svoj vibracije na nivo na kojem će biti nevidljivi za druge ljude- to će biti znak da prelazimo barijeru između ovog života i onog sveta sa kojeg smo došli i na koji se vraćamo posle smrti. Ovo svesno pronalaženje puta pokazao nam je Hrist. On se otvorio energiji sve dok nije postao tako lak da je mogao da hoda po vodi. On je prevazišao smrt ovde na Zemlji, i bio je prvi koji je pretvorio fizički svet u duhovni. Njegov život je demonstrirao kako se to radi i kako se spajamo sa istim izvorom, mi možemo krenuti istim putem korak po korak. U jednom trenutku, sve će vibrirati dovoljno jako tako da ćemo moći da stupimo u Istinu u ovom istom obliku. Uvid kaže da će većina ljudi dostići ovaj stepen vibracije tokom trećeg milenijuma, i to u grupama koje će se sastojati od ljudi sa kojima su najviše povezani. Neke kulture i istorije su već dostigle ovaj nivo.
Prema IX UVIDU, Maje su to zajedno dostigle.
Strah jeko smanjuje nečiji nivo vibracije. IX UVID kaže, da dok neki ljudi budu mogli da pređu granicu povremeno, ta ushićenost se neće dogoditi sve dok ne uklonimo strah, sve dok ne uspemo da izgradimo određen nivo vibracija u svim situacijama.
ULOGAIX UVIDA  je da nam pomogne da stvorimo to samopouzdanje.
IX UVID je uvid u saznanje gde idemo. Svi ostali uvidi stvaraju sliku sveta velike lepote i energije i nas samih kako jačamo svoje veze sa njim, i zbog toga vidimo njegovu lepotu. Što više lepote možemo da vidimo to vibriramo na višem nivou.
IX UVID -  nam ukazuje da će nas na kraju naša povećana percepcija i vibracija otvoriti prema raju(Istini) koji već postoji. Mi samo ne možemo da ga vidimo. Kad god sumnjamo u svoj put ili izgubimo znake ovog procesa, mi moramo da se setimo prema čemu se razvijamo, šta je cilj života. Dostizanje raja na Zemlji je razlog našeg postojanja na svetu. Koliko to može da se uradi to nam može otkriti X uvid.
images (3)306928_2038796655192_1402544163_31875504_1981485517_n
 
CEO TEKST SE MOZE SKINUTI OVDE –