subota, 6. rujna 2014.

MINISTRE ARSEN BAUK, NIČIJA NIJE DO ZORE DOGORJELA PA NEĆE NI TVOJA: OTVORENO PISMO HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE !!!

MINISTRE ARSEN BAUK, NIČIJA NIJE DO ZORE DOGORJELA PA NEĆE NI TVOJA: OTVORENO PISMO HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE !!!
Europska pravoslavna crkva u Hrvatskoj –
Hrvatska pravoslavna crkva 
23000 Zadar
Hrvatskog Sabora 26
OIB: 70936565837



Poštovani gospodine ministre uprave! 

Početkom travnja 2014. godine podnijeli smo zahtjev za upis u Evidenciju vjerskih zajednica. Nakon 4 mjeseca Ministarstvo uprave traži da naša već postojeća crkva Europska pravoslavna crkva  postane udruga i da bude upisana u registar  udruga u županiji.

Europska pravoslavna crkva ima sjedište u Parizu i registrirana je kod Institucije Europske unije (Institutions de l'Union Européenne) pod brojem: 839512811552-12. Link registracije:
http://ec.europa.eu/transparencyregister/public/consultation/displaylobbyist.do?id=839512811552-12&locale=hr#hr. Ista je osnovala predstavništvo u članici EU Hrvatskoj pod nazivom  Europska  pravoslavna crkva u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva te je Patrijarh Nicolas I odobrio Statut Europske pravoslavne crkve u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva i za predstavnika je izabran episkop Aleksandar Radoev Ivanov.

Europska pravoslavna crkva (Eglise Orthodoxe
d' Europe) ima učlanjene 36 vjerske organizacije i 33 predstavništva u zemljama iz čitavog svijeta, a među kojima je iEuropska  pravoslavna crkva u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva. Niti jedna vjerska zajednica koja je upisana u Evidenciju vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj nema takvu vrstu registracije  kod Institucije Europske unije (Institutions de l'Union Européenne) kao što ima Europska pravoslavna crkva koja je osnovala crkvu  u Hrvatskoj, a koja  je nazvana Europska  pravoslavna crkva u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva. Sve članice imaju svoje predstavnike  koji su  članovi Svetog Sinoda Europske pravoslavne crkve sa sjedištem u Parizu, pa tako i Europska  pravoslavna crkva u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva.
Poštovani ministre predugo smo čekali odgovor od ministarstva u kojem nema niti jedan stručnjak - teolog. Ministarstvo uprave je zatražilo mišljenje od Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. U navedenom Uredu koji je poslao Ministarstvu uprave  «stručno» mišljenje da crkva mora postati udruga također nema stručnjaka – teologa.

U Pravoslavnoj crkvi postoji crkvena hijerarhija, a bez koje nema crkve. Ta hijerarhija se temelji na povezanosti s apostolskim nasljeđem ( kao i u Katoličkoj crkvi ). Udruga nema otkud dobiti to apostolsko nasljeđe.
Kada bi crkva postala udruga (teoretski) postojeći episkopi i svećenici ne bi  mogli služiti liturgiju (misu) jer to udrugama nije dozvoljeno.

Po kanonu kad svećenik više od 3 godine ne služi liturgiju on ne može više biti  svećenik. Na ovaj način postojeća sad pravoslavna crkva bi nestala nakon samo 3 godine jer ne bi bilo crkvene hijerarhije. Nakon još 2 godine udruga bi morala stvoriti ponovno crkvu od ničega, a to se nije dogodilo nikad u povijesti.

Gospodine ministre zatražite STRUČNO mišljene od teologa (može i katolički) za način na koji se može stvoriti pravoslavna crkva, a kad bi Vi tražili da Europska pravoslavna crkva u Hrvatskoj - Hrvatska pravoslavna postane udruga Vi tražite da bude uništena Europska pravoslavna crkva (Eglise Orthodoxe d' Europe) što nije moguće.

Stručnjaci koji su pisali  taj zakon su izgleda dobro znali da se osnivanje židovskih, islamskih i većina protestantskih vjerskih zajednica temelji na čl. 21. st. 1., a osnivanje pravoslavnih crkava na temelju čl. 21. st. 2. Oni koji su kasnije čitali zakon su to lijepo razumjeli  i u 2006. godini upisali su u Evidenciju Crnogorsku pravoslavnu crkvu na temelju čl. 21. st. 2., ne tražeći od nje da postane udruga.

Crnogorska prvoslavna crkva u Hrvatskoj, 2006. godine evidentirala se u Ministarstvu uprave na temelju na temelju čl. 21 st. 2. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica. Ako je novoosnovana vjerska zajednica dio vjerske zajednice sa sjedištem u inozemstvu prema pravu te vjerske zajednice, zahtjevu za upis u Evidenciju mora priložiti suglasnost nadležnoga središnjeg tijela vjerske zajednice sa sjedištem u inozemstvu (članak 21.st.2), i gle čuda za nevjerovati po istim uvjetima Hrvatska pravoslavna crkva ne može. Crna Gora nije članica EU, a Hrvatska jest i ne može se upisati u evidenciju vjerskih zajednica u RH Europska  pravoslavna crkva u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva koju je osnovala Europska pravoslavna crkva sa sjedištem u Parizu.

Poštovani ministre institucije EU koje ignorirate ne priznaju se u njezinoj članici Hrvatskoj te hoće li se hrvatska Vlada zaratiti s EU i svijetom u vezi upisa u evidenciju vjerskih zajednica Hrvatske pravoslavne crkve, a koju su priznale 36 vjerske organizacije i 33 zemlje iz EU i svijeta?


NA ZNANJE: 

1.  Europskoj pravoslavnoj crkvi, Europska patrijarhija, Nicolas I (Nikola I), nadbiskup Pariza, mitropolit Europe i patrijarh Europske pravoslavne crkve

2.Viviane Reding, Vice President of the European Commission

3. Predsjedniku Hrvatskog sabora

4. Predsjedniku Republike Hrvatske

5.  Vladi Republike Hrvatske

6.  Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske

7.  Ministarstvu uprave RH

8.   Ministarstvu kulture RH

9. Uredu zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava

10. Uredu  Komisije Vlade Republike Hrvatske za odnose s vjerskim zajednicama

11. Veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj

 


U Zadru, 6. rujna 2014. godine
  
Hrvatski episkop + Aleksandar
Predsjednik Svetog Sinoda Europske pravoslavne crkve u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva i član Svetog Sinoda Europske pravoslavne crkve sa sjedištem u Parizu

Nema komentara:

Objavi komentar