utorak, 5. veljače 2013.

APEL HRVATSKOJ JAVNOSTI: SUPROTSTAVIMO SE MEDIJSKIM MANIPULACIJAMA!




Mediji su snaga iznad hrvatskog društva. Ne polažu nikomu račune osim profitu i nevidljivim političkim centrima moći. U tu svrhu sve im je dopušteno i od gaženja ljudskog dostojanstva, do raznih oblika manipulacije i potkopavanja hrvatske države. U medijima najmanje prostora ima za argumente. S poluinformacijama i dezinformacijama hrani se publika bez odgovornosti za napisanu riječ. Vještim manipulacijama inficiraju se sve skupine. Ali dok za razne infekcije postoje službe koje o tome skrbe, za psihičke napade putem medija na osobni integritet nema ni posljedica ni sankcija. Sve je dopušteno kad su mediji u pitanju, jer oni su sila i moć, svi ih se boje. Tako nešto je trebalo da bi se lakše upravljalo hrvatskim društvom. Najprije su se okomili na vrijednosti Domovinskog rata, zatim su isključili iseljenike, koji su se bili spremni vraćati u Hrvatsku, hrvatske nacionalne institucije, koje se raznim montiranim aferama podvojilo, a što se nije podvojilo, to se "ocrnilo", zatim obitelj, a u završnom činu hoće lažima kompromitirati Katoličku crkvu, zapravo kršćanstvo koje je održalo hrvatski narod na ovim prostorima punih trinaest stoljeća.

Preko medija se vlada Hrvatskom. Mediji se izdašno koriste za upravljanje hrvatskim društvom. Skrivenim centrima moći oni su učinkovitiji od demokratskih putova, jer protivnika eliminiraju odmah, a istodobno pridobivaju javnost za svoja stajališta, koja ne trebaju objašnjavati. Društveni pravobranitelj u posljednjih dvadeset godina nije nijednom intervenirao i pokušao zaštititi pojedince ili društvene skupine od medijskih nasrtaja? Javna stručna analiza medija, koja je napravljena u jednoj znanstvenoj instituciji, nikada nije objavljena. Koji je razlog tomu? Medijski je prostor u Hrvatskoj danas kao jednosmjerna ulica u kojoj publika bezglavo bježi pred "razjarenim bikom". Što više "krvi i spektakla", to mediji zadovoljnije trljaju ruke. Na taj način najdirektnije se ugrožavaju demokratski korijeni i potiču najniže strasti. Za nasilje u društvu stoga su u određenoj mjeri odgovorni i mediji. Bez medija i velikosrpski projekt izgledao bi puno drukčije. Te stvari se ne žele uzeti u obzir.

Medijska pristranost postala opasnost za državu i društvo. U dvadeset godina samostalnosti mediji su bili u funkciji promidžbe, uglavnom neskloni hrvatskoj državi, nagnuti najčešće lijevim dioptrijama. Oni ne mogu shvatiti da za medije nema ni lijeve ni desne strane, nego kritička prosudba i istina. Ali što njima znači istina? Mediji su ti koji su "kadili" bivšem hrvatskom premijeru, pravili s njime izmišljene interviewe, oni su ga pokopali, ne radi toga da kritički upozore na njegove nedostatke i štete za nacionalne interese, nego da instrumentaliziraju borbu za vlast i pokušaju ubiti svaki pluralitet stajališta i razmišljanja u hrvatskom društvu. Eliminiranje intelektulaca iz hrvatskih medija, osim onih koji misle kao i stranački vođe, jasan je znak da se u hrvatskom društvu ne razvijaju zdravi odnosi, nego da se društvo mijesi, po mjeri moćnika, koji se vješto skrivaju iza zavjesa.

Državni odvjetnik i mediji. U spregu s medijima ušao je i državni odvjetnik, koji selektivno pušta predmete u optjecaj, narušavajući demokratske stečevine i pretvarajući se u moć kojoj se treba pokoravati. Stalna stigmatizacija i kriminalizacija koja se događa svakodnevno u medijskom prostoru stvara dojam u običnih ljudi da u hrvatskom društvu ništa ne valja. Ali, ne će biti tako, jer da je  tako, ono bi već davno nestalo. U hrvatskom društvu ima pozitivnih događaja, znanstvenih uspjeha i dostignuća, gospodarskih proboja, ali ti sadržaji nemaju mjesta u medijima, budući da su odredili pokazivati domaćoj i inozemnoj javnosti kako je hrvatska država nemoguća. Na tom tragu ima onih koji već javno govore kako "nismo u stanju držati, stvarati, oblikovati i voditi državu". Koja je poruka - treba nas vratiti u balkansku tamnicu ili rastaliti u Europskoj uniji.

Perfidna igra medija uoči izbora. Stalnim napadima na jednu političku opciju, podilaženjem drugima, želi se biračima sugerirati komu treba vjerovati, tko su nacionalni spasitelji. Ni u jednoj europskoj državi danas nisu posloženi mediji da više manje pušu u jedan rog. Čovjek dobije dojam kao da su još u crvenoj košulji s titovkom na glavi. Ali već je rečeno kako će Hrvatska biti crvena i kako je to lijepa kapa. Pojedinačni disonatni tonovi samo potvrđuju tezu o uniformiranosti medija, kojima se ravna iz jednog mjesta, pa se i afere, crne kronike prelijevaju kao po zakonu spojenih posuda.

U Hrvatskoj nema slobodnog novinstva. Novine su strogo zatvoren i kontroliran prostor koji ima zadatak stvarati određen tip mišljenja i ponašanja, pohlepan za potrošnjom i ideološki obojen, da stalno mrzi svoje, preferira i divi se tuđem. Ankete kojima pribjegavaju elektronički mediji samo su način provjere kako napreduje određen projekt, kakve rezultate polučuje "pranje mozga". Ono što je početkom prošlog stoljeća jasno uočio njemački znanstvenik K. Buecher, u Hrvatskoj je ostalo na snazi do danas, a on je tada ustvrdio kako su se "novine iz ustanove za objavljivanje vijesti pretvorile u nositelje i vođe javnog mnijenja, u borbeno sredstvo partijske politike". Hrvatske novine to nikada nisu prestale biti - one su danas najočitije sredstvo partijske politike kojima su strane nacionalne vrijednosti i nacionalni interesi.

Zbog svega rečenoga smatramo:

- Potreban je jači i kritičniji glas intelektualaca u postojećim oazama slobode.

- Dok se ne dosegne medijski prostor za pluralitet mišljenja potrebno je koristiti se i osnivati alternativne medijske prostore.

- Tražiti od javnog pravobranitelja da stane u obranu dostojanstva pojedinaca i skupina koje su izložene nasrtajima medija, da zaštiti djecu i mladež, koja je podvrgnuta perfidnim medijskim manipulacijama.

- Budući da se javni mediji financiraju iz proračunskih sredstava, nije dovoljno tražiti da budu servis javnosti, nego da budu pod svakodnevnim nadzorom javnosti. 

- Privatni mediji moraju jednako služiti općim interesima i vrijednostima. Oni ne mogu biti suprotstavljeni općem i nacionalnom interesu.

- Intelektualci i nacionalne institucije trebaju odlučno braniti nacionalne interese i nacionalne stečevine.

- Građani, koji svaki dan kupuju razne tiskovine, moraju biti načisto koga sa svojim novcem podupiru - lošom hranom čovjek zatruje želudac, a poluinformacijama i dezinformacijama truje svoju dušu i dušu djece i obitelji.

- Glede parlamentarnih izbora upozoravamo građane da ne nasjedaju manipulacijama, već da se kritički, s obzirom na svoj sustav vrijednosti stečen školovanjem i životom, odluče, ne emocionalno, nego vrlo promišljeno, za kandidate koji će hrvatsku državu, voditi odgovorno i uravnoteženo.

- Naše je temeljno opredjeljenje slobodno i kritičko novinstvo, zasnovano na općeljudskim vrijednostima, koje će otvarati demokratska obzorja, a ne stvarati uvjete za interesne i partijske pobjede.

Zagreb, 27. studenoga 2011.     


akademik Ivan Aralica
akademik Slaven Barišić
dr. sc. Zvonimir Janko, Prof. Emeritus der Universitaet Heidelberg, dopisni član HAZU
akademik Dubravko Jelčić
dr. sc. Henrik Heger Juričan, Sveučilšte Pariz-Sorbona, dopisni član HAZU
akademik Andrija Kaštelan
akademik Josip Pečarić
akademik Stanko Popović
prof. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački
akademik Nenad Trinajstić 
dr. sc. Mato Artuković
prof. dr. sc. Vanda Babić, izv. prof.
prof. dr. sc. Ivan Bakran
dr. sc. Mladen Bandić, dipl. ing. građ.
doc. dr. sc. Josipa Barić, Split
dr. sc. Osor Barišić
dr. sc. Zlatko Begonja
dr. sc. Mirko Belak, geolog
dr. sc. Ivana Benzon
prof. dr. sc. Mihovil Biočić, KBC Split, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
dr. sc. Srećko Botrić, Sveučilište u Splitu
prof.dr. sc. Zdravka Božikov, Split
doc. dr. Ivica Čatić, KBF Đakovo
prof. dr. sc. Marin Čikeš
dr. sc. Ambroz Čivljak, predavač i znanstveni suradnik
doc. dr. sc. Alojzije Čondić, KBF Split
prof. dr. sc. don Josip Čorić
prof. dr. sc. Vera Čuljak  
prof. dr. Ante Čuvalo
prof. dr. sc. Vladimir Ćepulić
prof. dr. fra Šimun Šito Ćorić
prof. dr. dr. h. c. Nikola Debelić
dr. Josip Delić, sveuč. prof. u m., Split
prof. dr. sc. Slavica Dodig, Zagreb
prof. dr. sc. Serđo Dokoza, Zadar
dr. sc. Žarko Domljan
prof. don Ilija Drmić
prof. dr. sc. Andrej Dujella
prof. dr. sc. Krešimir Galešić, Zagreb
prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, patolog, Zagreb
dr. sc. Martinia Ira Glogar, doc.
prof. dr. sc. Ana Marija Grancarić
doc. dr. sc. Mario Grčević
prof. dr. sc. Damir Grgičević
prof. dr. Vinko Grubišić
prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, Čakovec
doc. dr. sc. Zdeslav Hrepić
dr. sc. Slavica Ivelić Bradanović
dr. sc. Borka Jadrijević, izv.prof.
dr. sc. Julije Jakšetić
dr. sc. Zvonimir Janović , umirovljeni sveučilišni profesor
dr. sc. Dubravko Jelić, znan. sur., Galapagos istraživački centar, Zagreb
prof. dr. sc. Vlado Jukić
prof. dr. sc. Ivan Karlić, KBF Sveučilišta u Zagrebu
prof. dr.sc. Damir Kalpić
prof. dr. sc. Vladimir Katović, Wright State University, Dayton, OH, USA
prof. dr. sc. Milica Klaričić Bakula
prof. dr. sc. Ivan Kordić
dr. Slavko Kovačić, sveuč. prof. u m., Split
dr. sc. fra Smiljan - Dragan Kožul, duhovni ravnatelj Pokreta Krunice za obraćenje i mir
prof. dr. sc. Šimun Križanac
prof. dr. sc. Mario Krnić
dr. sc. Nikša Krstulović, Institute of Physics, Zagreb
prof. dr. sc. Stipe Kutleša
dr. sc. Ante Lauc, sveuč.profesor u mirovini
dr. sci. Srećko Listeš, Split, viši savjetnik AZOO
prof. dr. Maja Lukac-Stier, sveučilišni professor, Buenos Aires, Argentina
prof..dr. sc. Mate Ljubičić
prof. mr. Ivanka Madunic-Kuzmanović
prof. dr. sci. Ivan Malčić
dr. sc. Ljubo Marangunićsveučilišni professor u mirovini
dr. sc. Zvonimir Marić, sveučilišni professor, Zagreb
dr. sc. Ivica Martinjak, Zagreb
prof. dr. sc. Marko Matić, Split
dr. sc. Josip Matjan, die
dr. sc. Miroslav Međimorec, redatelj, hrvatski branitelj, diplomat
dr. sc. Stijepo Mijović Kočan, književnik
prof . dr. don Josip Mužić, KBF Split
prof. dr fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru
dr. sc. Tado Oršolić, Zadar
dr. ing. Marijan Papić
prof. dr. sc. Mladen Parlov, KBF, Split 
prof. dr. sc. Davor Pavelić
prof. dr. sc. Davor Pavuna
prof. dr. sc. Ivan Perić
prof. dr. sc. Nedjeljko Perić
doc. dr. sc. Ante Periša
prof. dr. sc. Mladen Petravić, Sveučilište u Rijeci
prof. dr. sc. Ivan Petričević, liječnik
prof. dr. sc. Ivan Petrović
dr. sc. Dora Pokaz
prof. dr. sc. Tanja Pušić
dr. sc. Stjepan Razum, povjesničar i archivist
prof. dr. Adalbert Rebić, sveučilišni profesor u mirovini
prim. dr. sc. Darko Richter, Zagreb
prof. dr. sc. Sven Seiwerth, Zagreb
prof. dr. Andjelko Simic, HELP University Kuala Lumpur dr. sc. Zvonimir Šeparović, profesor emeritus, član Europske akademije znanosti i umjetnosti, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva
dr. sc. Drago Šimundža, Split
prim. dr. sc. Tatjana Šimurina, dr. med., Županijska bolnica Zadar
Đuro Tikvica, pijanist, sveučilišni profesor
prof. dr. sc. Zdravko Tomac
prof. dr. sc. Miroslav Tuđman
prof. dr. sc. Nikica Uglešić
prof. dr. sc. Darko Ujević
prof. dr. sc. Kosta Urumović
prof. dr. sc. Mirko Valentić, znanstvenik emeritus
dr. sc. Hrvoje Valpotić, dr. med. vet.
dr. don Mile Vidović, Split
dr. sc. Petar Vučić
dr. sc. Zlatko Vučić, Zagreb
prof. dr. sc. Tomislav Živković
prof. dr. sc. Darko Žubrinić
Antun Abramović prof. Zagreb
Duško Abramović , Toronto, Canada 
Nevena Abramovi
ć, Toronto Canada  Katica Amidžić Peročević, dipl. oec., Zagreb
Nikola Andačić, prof., ravnatelj škole, Makarska
Grgo Tomislav Antičić
Martina Antunović
Josip Anušić, vjeroučitelj
Stjepan Asic, dizajner, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa
Marko Aščić, dipl. ing. el.
don Miljenko Babaić
Ante Babić
Ivana Babić, prof. književnosti, Zagreb
Katica Babić 
Ankica Babin, prof., Kaštel Stari
Ante Babin dipl. ing. brodogradnje, Kaštel Stari
Ante Babin, Eichstätt
Petar Bacic
mr. sc. Zlatko Bacinger, predsjednik Bratovštine Petra Zrinskog - Časni stol Čakovec
prim. dr. med. Stjepan Bačić
ing. Miljenko Bađun, dragovoljac Domovinskog rata
Zdenko Badurina-Dudić, blagajnik
dr. Ilija Bagarić, patolog, Požega
prim. dr. med. Željko Baklaić
Andrija Baltić, dipl.ing., Zagreb
Vicko Baraban, Luzern/CH
Lucija Barac, Adelaide, Australia
Milenko Barbir, Toronto Canada
Perica Barić, prof., ravnateljica gimnazije
Ivica Barišić
Marica Barišić, nastavnica, Ausrija
Krešimir Barković, Pariz
Sevda Barković, Pariz

Đurđica Bastjančić, prof., Zagreb
Iva Bastjančić, stud., Zagreb
Ivan Bastjančić, dipl. ing., Zagreb
Daran Bašić, Mostar
Đivo Bašić, Dubrovnik
Nikola Bašić, pisac, Vis
Stanko Bašić, Split Dinko Batur, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske, HRVI Domovinskog rata
Dragutin Bauman, ing.kem., član Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva
Darko Belović, kap., Rijeka
Mate Bekavac, geodetski tehničar
dr. med. Tatjana Bekić, Zagreb
dr. med. Zdenka Benzon
Joan Beram, Sydney, Australia
Marijana Beram, Melbourne
Marko Beram, Melbourne, Australia
Sime Beram, Melbourne, Australia
Sime Beram, Sydney, Australa
Tomislav Beram, Predsjednik Hrvatskog medjudruštvenog odbora za zajedničku suradnju, Australija
mr. Jozo Bešlić, teolog i obiteljski savjetnik
ing. Ivan Bićanić, Zagreb
Marija Bićanić, umirovljenica, Zagreb
mr. sc. Nikola Bićanić, prof. phil., Zagreb
Stanko Bielen, dipl. ing. strojarstva
Mihovil Bilać
Vlatko Bilić, dipl. ing. arh., Zagreb
Vladimir Biondić, magistar prava
Igor Bjelik
Josip Blažević, hrvatski branitelj iz Odžaka
Ljerka Bogner, prof., Zagreb 
Tomislav Bolanča, dipl. oec, Zadar
Iva Boras
Vanda Boras-Podravac
Gojko Borić, novinar i publicist, Köln, Njemačka
Damir Borovčak, dipl. ing., publicist, Zagreb
Blaženka Bošnjak dipl. iur., Zagreb
Marjan Bošnjak
Lovre Botica, prof., predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Korčula
Ivan Bradvica, dipl. ing. građ., pjesnik
Branko Bralić, fotograf, Stobreč
Žarko Brkić odvjetnik, Zagreb
Janko Bučar, književnik i novinar
Leonardo Budimlić Majnarić, akademski slikar član HDLU Zagreb
mr. sc. Dražena Bule, dipl. oec
Gordan Bule, poduzetnik
prof. Jadranka Burazin, Split
kap. Jozo Burazin, Split
Denis Burcul, student na Sveučilištu u Hamburgu
Josip Bušić, predsjednik Udruge studenata Imotske krajine
Jasna Butković
Hrvoje Caha, Zagreb
Dubravka D. Ceković, Sisak 
Vladimir Cettolo, dipl. ing. elektrot. u mirovini; Buenos Aires, Argentina. 
Aleksandra Marija Chwalowsky, dipl. anglist i romanist, prevoditeljica
Milan Ciliga, dipl. ing. elektrotehnike
Danica Cirjak, Canberra, Australia
Šime Cirjak, Canberra, Australia
Katica Crljen
Šimun Crljen
Vinko Cujic, dipl. ing. strojarstva, Hamburg
Josip Cuk
Jozo Cuk, Taylors Lakes , Vic., Australia
Nada Cunjak, Opatija
Vjekoslav Cunjak, dipl.oec., Opatija
Marko Curać, novinar
dipl. inž. Marija Cvelbar
Davor Cvitanić, dipl. ing. Zagreb
Fanika Cvitanić, dipl. ing. Zagreb
Krešimir Cvitković, ing.
Veronika Cvitkovic, profesorica, Buenos Aires, Argentina
Ante Čarapina, dipl. oec.
Marija Čatlak, Zadar
Ante Čavka
Joško Čelan, novinar i publicist, Split
Ankica Čenić-Dadić, dipl. oecc. 
Ante Čizmić, prof. u mirovini, Zadvarje
Šime Čolak, dipl. oec., Zadar
Geard Čujic, referent marketinga, München
Marina Čujić, prodaja, München
Ivanka Čuljak, prof.
Srećko Čuljak, dipl. oec.
Tihomir Čuljak, dip. eoc.
Jadranka Čuljak-Duvnjak, odvjetnik  
Domagoj Čunko, ing.
Berislav Čuvalo, Hrvatski radio sat, Cleveland, USA
prof. Ivana Čuvalo
Mate Ćavar, hrvatski pjesnik i publicist
Ružica Ćavar, dr. stom. i dr. med., predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj
Ružica Ćavar, oec.
Ivan Ćelić, dr. med., glavni tajnik HKLD-a
don Marko Ćubelić, Split
Marija Ćulap, Imhof / Brig / CH
dr.med.Ivanka-Janka Debenjak Magas, u mirovini, Pariz, Francuska 
Lucas Dela Torre Damianović, engleski i knjizevnost, Punta Arenas, Chile
Mladen Deletis
don Ivan Delić, Omiš
Andrija Depolo
Tereza Depolo
Zlata Derossi, prof.
Mirko Dijanek
Davor Dijanović, novinar i publicist
Renata Dobrić
Ankica Domitrović, građevinski tehničar, Ogulin
Ivan Domitrović, student, Zagreb
Ivica Domitrović, autoprijevoznik, Ogulin
Josipa Domitrović dipl. ing., Zagreb
Zvonimir R. Došen    
Vesna M. Došen
Franjo Dragaš, teolog
don Jakov Dragušica, Split
Ante Drmić, Švicarska
Anka Drnasin, dipl.oec., Split
Antun Drndelić
Tomislav Držić, urednik Hrvatskog lista
Kristina Dugan, računovođa, Sesvete
Ivana Dugandžić Grković, dipl.iur.
fra Tomislav Dukić, München
Malkica Dugeč, prof., hrvatska pjesnikinja
Božena Dugi Popović, prof.
mr. sc. Danijel Dugonjić, dr. vet. med.
Stipe Ćipa Dukić, kat. svećenik
Viktor Dukić, elektrotehničar, Košute, Trilj
Drago Duvnjak, dipl.ing. građ.
Krešimir Duvnjak
Ivo Dužević, dr. med. psihijatar i psihoterapeut
dr. med. dent. Dragutin Dvojković
s. Klaudija (Ana) Đuran, OSU
Zvonko Erceg, Zagreb
Niko Eres, član predsjedništva Hrvatskog Svjetskog Kongresa Njemačke
Suzana Fanjek, Melbourne, Australia
Mirna Filipović-Koscec, dipl. ing. kemije u mirovini
Damir Findrik, dipl. ek.
Stjepan Fiolić, Buenos Aires, Argentina
Hilda Marija Foley, SAD
Ivica Fonti, Croatian Radio Melbourne, Australia
Ante Francetić
Štefanija Francetić
Katica Franjić
Šime Franjić
Šimun Franjić
Francisco Frkovic, Student, Buenos Aires
Tomislav Frkovic, školski ravnatelj, Buenos Aires, Argentina
Vladimir Fuček, dipl.iur., sudac županijskogsuda u.m., doživotni počasni predsjednik HRVATSKOG DOMOBRANA Udruge ratnih veterana. 
Marica Fučkar Marasović, prof., dipl. bibl. 
Stjepan Furdek, Sydney, Australia
Ružica Gabriel, umirovljenica, Zagreb
Dragan Galić, hrvatski branitelj, Široki Brijeg
Gordana Galić, Split
fra Klement Galić, Tomislavgrad
Ivan Galić, dipl. ing. građ., Mostar
Ivan Galić, Toronto
Marija Galić,Toronto
Marijan Galić, Toronto
Mladen Galić, umirovljeni bojnik HV, Split
Marijana Galinovic, umirovljenik, Buenos Aires, Atgentina
Dinko Ganić
Dino Ganić
Dean Ganza, Zagreb
Dunja Gaupp, Verkaufsmanager, Švicarska
Osvin Gaupp, dipl. ing., Švicarska 
Zdravko Gavran, književnik i publicist, Zagreb
Ante Gavranić, Sydney, Australia
Petar Gelo, urednik i voditelj Hrvatskog radio programa Melbourne
Anđelo Glavan
Danica Glavaš
Vlado Glavaš
Mato Glavić, liječnik u mirovini
Ana Glavioć, viša med. sestra u mirovini
Krunoslav Gliha
Boris Glogar, dipl. ing.
Mladen Glowatzky, dipl. ing.
Ante Gnjec
Danica Gnjec
Vjeran Grabant
Jozo Granić, Toronto
Ana Grbavac
Frano Grbavac, poduzetnik, Zagreb
Grgo Grbavac
Ivan Grbavac
Josip Grbavac, student, Zagreb
Ljubica Grbavac
Ljubo Grbavac
Mate Grbavac, student, Zagreb
Slava Grbavac
Tomislav Grbavac
Tony Grbavac, industrijalac, Cleveland ,USA
Josip Grgić, dipl. oec.
mr. Josip Grilec, dipl. inž. 
mr. sc. Marko Grubišić, predsjednik Hrvatskog drustva politickih zatvorenika, podruž. Zagreb 
Gordana Hanžić, Split
Branko Haubrich, Mostar
Alemka Hazler, Prevoditeljica/Japanolog, Zagreb;
Dragan Hazler, mr. farm. sc.& dipl. ing. biokem. predsjednik HAZUD-a, CH-Basel
mr.sc. dr. Renata Heinzl, Zagreb
Petar Hinić, Stuttgart, Njemačka
Stjepan Hodak  pogonski električar
Ljiljana Hodak ekonomistica
Martina Hodak apsolvent ekonomije
Mateja Hodak student KIRT
Anđela Hodžić, profesor 
Elamer Hodžić, student
Branko Hrkač, samostalni likovni umjetnik 
mr. sc. Karino Hromin Sturm, diplomat, ekonomist, politolog, pisac prve Političke Biblije u svijetu
Mladen Ibler, dr. med., bivši veleposlanik RH 
Katarina Iskra, medicinska sestra, Stuttgart
Marija Ivček
Helena Ivić
Marija Ivković, pravnica, Osijek
Kornelija Ivos, službenica  Šime Jakelić, Zageb, inženjer elektrotehnike
Zora Janko
Branko Jazić, Sydney, Australia
Draženka Jelić, Grude, Herceg-Bosna
Zlatko Jelinic , voditelj-urednik radio programa, Kanada
Mirjana Juricic, Zürich / CH 
Ante Juričev-Sudac, dipl. ing. elektrotehnike, Zagreb
Josipa Juričev-Sudac, dipl.ing. med. biokemije, Zagreb 
Ivanka Jurić, Mostar
Radoslav Jurić
Boris Jurišić, dipl. ing. stroj., Zagreb
Branko Jurisić, Toronto
Smiljana -Lada Jurišić, dipl. oec., Zagreb Andelko Jurun, predsjednik Hrvatskog Doma, Buenos Aires, Argentina
Mira Jušić
don Anđelko Kaćunko
s. Monika Anita Kajić
Damir Kalafatić, Omiš, dipl. ing. kem., u mirovini
Marija Kalafatić, Omiš, dipl. ing. kem., u mirovini
Ilija Kapetanović, Sydney, Australia
Ljiljana Katičić, dipl .ing. MLD
Ivan Katić, industrijalac, Cleveland, USA
Slavko Katić, industrijalac, Cleveland, USA
Ante Kelić
Dana Kelić
Hrvoje Kelić
Ivana Kelić
Ivana Kelić
Jelena Kelić
Marija Kelić
Mirko Kelić
Ruža Kelić
Jolanda Kenyeres-Pavlinić, inženjer
Dragica Kipre
Katarina Kipre
Kate Kipre
Maro Kipre
Niko Kipre
Pavo Kipre
Eva Kirchmayer Bilić
Ivan Klarić, dipl. ing. građ. u m.
Nikola Knez, President, iFilms LLC
Branislav Knežević, grafičar, Sarajevo
Josip Kocijan, Varaždin
ing. Mile Mijo Kokan
Stipe Kokotović, Sydney, Australia
Siniša Kolaric, Hrašće Turopoljsko, Novi Zagreb 
Darko Kolić, Hrvatska kulturna zajednica, Švicarska
Marica Kolić, referent, Drežnik Grad
Nikola Kolić, poljodjelac, Drežnik Grad
Nikša Koncani, dipl.ing., Vodice, Srima
Mate Kovač, predsjednik Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata
Stjepan Kovač, prevoditelj
Mate Kovačević, novinar i publicist
Matko Kovačević, dipl. ing. stroj., Omiš
Milica Krakan, Švicarska
Tomislav S. Krčmar
Tatjana Kren, prof.
Ante Krišto, Split
Branko Križanac, vozač, Zagreb
Ilija Križanac, dipl. kriminalist, Sesvete
Jakov Križanac, dipl. ing., Sesvete
Marija Križanac, prof., Sesvete
Vesna Križanac, umirovljenica, Sesvete
Mladen Križanić, dipl. ing., Karlovac
Marija Kruhek, prof. engleskog i ruskog
Petar Kružić, dr.st., Stuttgart
fr. Ante Kukavica
Stipe Kulas, Sydney, Australia
Ante Kunek, dr. vet., Australija
Vesnica Kušar, geograf
Ada Kuvačić
Krešimir Landeka
fra Vjekoslav Lasić, dominikanac, Zagreb
Silvija Lažeta, dipl. iur., Zagreb
Mladen Leko, Accountant, Bachelor of Business, Ngunnawal, Australia
  mr. sc. Šime Letina
Sanja Lipnjak, prof., Zagreb
Ive Livljanić, veleposlanik u miru
Ankica Lojkić, Sirač, socijalni radnik
Mladen Lojkić, Sirač, publicist i nakladnik 
Fabijan Lovoković
Anđa Lovrić, prof.
Marinko Lovrić, učitelj , Zagreb
Angie Luburić
Franjo Lučić, prof.
Ivica Luetić. Novinar
Agustin Lukanović, Sydney, Australia
Ilija Lukanović, teolog i diplomat, Krk
Krunoslav Lukenda, diplomirani ekonomist, Zadar
Jozo Lukenda, umirovljenik, Zadar
Ivo Lukić, Sydney, Australia
Roza Lukić ,Sydney, Australia
mr. sig. Ivan Lulić
Martin Lulić, Sydney, Australia
Vlado Lušić, bivši novinar i urednik na australskoj državnoj/javnoj televiziji
Ivica Ljubanović, autoprijevoznik, Hrvatski Leskovac
Matija Ljubanović, geodetski tehničar, Hrvatski Leskovac
Mato Ljubanović, cestar, Tounj
Ružica Ljubanović, ekonomski tehničar, Tounj
Ružica Ljubanović, čistačica, Hrvatski Leskovac
Damir Ljubičić, ing. telekomunikacija, Zagreb
Mate Ljubičić, dipl. oec.
Zoran Ljubić, prof., Split
Melita Mađer, dipl. oecc., Zagreb
Ivana Madunić, oec.
Mira Magaš, prof
Blažena Magdić, umirovljenica
Ivan Magdić, umirovljeni časnik HV-a
Goran Majić
Nikola Mahin
Mirjana Majnarić, oec računovođa u mirovini, Zagreb
Marijan Majstorović, novinar, publicist i izdavač
Melita Majstorović, prof.
Mr. Bogdan Malešević
Mijo Maljković, obrtnik-inovator 
Ankica Mandarić, dipl. oec. u mirovini, Mostar
Ivo Marcinko, Dubrovnik
Antun Margaretić, diplomirani ekonomist
Terezija Margaretić, prof.
Ivan Margit, dipl. ing. el., Osijek
Andrija Marić, poduzetnik, Cleveland, USA
dr. Radoslav Marić, M. D.,  (retired), ACOG, FLEX, ECFMG, LMCC, Founder and CEO of AMCRO ENTERPRISES, Inc., ANSONIA, CT, USA 
Dragica Marjanović, Zagreb
Iva Marjanović, dramska prvakinja HNK
Vjekoslav Marjanović, iur., Zagreb
Marija Markic, CTC, Toronto, Canada
Slobodan Markic, P. Eng., Toronto, Canada 
Branimir Josip Markotić, dipl. oec.
Ankica Markulin, profesor
Ivo Markulin, kap. d. pl.
Josip Maršić
Zdenka Maršić, domaćica, Nuštar
Željko Maršić, satnik HV u mirovini, Nuštar
Anita Martinac, dipl. iur, Mostar
Ana Maslać, referent, Velika Gorica
Andrijana Maslać, diplomirani novinar, Velika Gorica
dr. Branka Maslać, spec. pedijatar, Zagreb
Cvjetko Maslać, ugostitelj, Zagreb
Đurđica Maslać, cvjećarica, Zagreb
Đuro Maslać, student, Zagreb
Filip Maslać, student, Velika Gorica
Gordana Maslać, kućanica, Velika Gorica
Ivan Maslać, ugostitelj, Velika Gorica
Ivana Maslać, student, Velika Gorica
Jakov Maslać, poduzetnik, Zagreb
Lucijan Maslać, stručni suradnik, Velika Gorica
Luka Maslać, diplomirani pravnik, Velika Gorica
Marija Maslać, kuharica, Velika Gorica
Marijana Maslać, trgovac, Zagreb
Marinko Maslać, ugostitelj, Zagreb
Marko Maslać, student, Zagreb
Mato Maslać, student, Velika Gorica
Mato Maslać, ugostitelj, Velika Gorica
Mirjana Maslać, profesor, Zagreb
Mirko Maslać, ugostitelj, Velika Gorica
Miško Maslać, umirovljenik, Cleveland, USA
Nedjeljko Maslać, referent, Zagreb
Pero Maslać, ugostitelj, Velika Gorica
Senka Maslać, referent, Velika Gorica
Tomislav Maslać, dipl. ing., Zagreb
Vide Maslać, poduzetnik, Zagreb
Stipe Marušić, ing. telekomunikacija, Split
Ivan Matarić, profesor, Austrija
Hrvoje-Srećko Matanović, ing. elektronike
Ivanka Matanović, umirovljenica
Ivo Matanović, publicist
Nives Matijević, Split
Antun Mateš, akademski slikar
Marko Matić, dipl. pravnik, književnik i publicist
Margarita Matković, diplomirana uciteljica, Zadar
Mirko Matuško, odvjetnik, Zagreb
Milena Matuško, dipl oecc., Zagreb
Mira Matuško, odvjetnica, Zagreb
Duje Mazić, inženjer nautike
don Pavao Medić, Split
Svemirka Meštrović Bralić, ekonomist, Stobreč
Zoran Meter, nastavnik
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
Renato Milić, Zadar
Cvjetko Milanović, Adelaide, Australia
mag. pol. Roko Milković, Zadar
Luka Mimica, student kiparstva, Split
Mario Mimica, dipl. ing. geografije, Split
Ivica Mintas
Pero Mioč, književnik, Šibenik
Ilija Miškić, prof., Zagreb
Milivoj Mlikota, građ. tehničar, Split
Ante Mlinarević, Tihaljina, Zapadna Hercegovina.
Pedro Modric, fabricante, Buenos Aires  Argentina
Ninoslav Mogorović
Vladimir Mrkoci, profesor povijesti
Tvrtko Andrija Mursalo, veleposlanik RH u m.
Miro Mucić, ekonomist, Makarska
Nikola Mulanović, umirovljenik, Mokošica
Jadranka Mustac, Salzburg
Miljenko Mustac, Salzburg
Ankica Nakić, Split
Božena Nevistić, mr. phil., Zagreb
Helena Nevistić, dipl. oecc., Zagreb
Ivan Nevistić, mr. phil., Zagreb
Krešimir Nevistić, dipl. ing., Zagreb
Mate Nevistić, poduzetnik, Zagreb
Zoran Nevistić, dipl. ing. brodogradnje, Rijeka
Vladimir Novak
Alfred Obranić, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika
Darko Omrčen, dipl.ing.elektrotehnike, Osijek
Josip Opat, svećenik, Split
Ana Orlović
Martina Orlović
Mate Orlović
Zrinka Orlović
Sibijana Oršolić, prof., Zadar
Marijan Osmak
Vinko Ostojić, publicist, bivši dugogodišnji politički robijaš
Mato Ozanić
Branko Ozretić
Ivica Pacarek, hrvatski branitelj,Toronto
Melita Pacarek, laboratory technician,Toronto
Michael Pack, Engleska
Mirta Padovan Nakić, prof.
Dragica Palada  
Sebastijan Palić
Zvonimir Pandžić, dipl. inž., Zadar
Marko Panov
Mladen Panjako, kap., Rijeka
Hrvoje Papić, dipl.oecc., Velika Gorica
Marija Papić, umirovljenica, Velika Gorica
Marija Papić, dipl. ing., Sesvete
Mate Papić, poduzetnik, Velika Gorica
Stojan Papić, poduzetnik, Zagreb
Zdravko Papić, komercijalist, Zagreb
mr. sc. Josip Papković, dipl. ing.
Marija Papković, dipl. iur.
don Vjekoslav Pavlinović, Split
Davor Parlov, ing. el.
Elza Parlov
Ivana Parlov, prof.
don Josip Pavić, Split
Vinko Pavić, pjesnik
Drina Pavković
Gojko Pavković
Mladen Pavković, novinar i publicist
Milan Pavlinić, arhitekt
Alojz Pavlović, mag. ing. kibernetike, Zadar  
Marija Peakić-Mikuljan, književnica
Ankica Pečarić, prof. 
Mario Pehar, Essen
Juraj Peresin, umirovljenik, Port Moody, British Columbia, Canada
Nadaja Peresin, umirovljenica, Port Moody, British Columbia, Canada
Nevenka Perica, prof., Zagreb
Demokrita Perić
Marija Perić, dipl. oec.
Martina Perić, dipl.oec.
Petar Perić, prof. Kaštel Gomilica
Stipan Perić, dipl. oec.
mr. Ante Perković, prof fizike i vjeronauka
Marija Perković, dipl. iur.
Katarina Peročević, mag. iur., Zagreb
Ljiljana Petrak-Gaberščik, prof.
Domagoj Ante Petrić, publicist i novinar, bivši doministar u Ministarstvu povratka i useljeništva, bivši doravnatelj Hrvatske matice iseljenika
Jagoda Petrušić
Damir Piljac, dipl. inž. stroj.
Marijan Pinhak, dipl. ing. el.
Zlatko Pintaric, predsjednik PRO CROATIA-e SCHWEIZ
fra Mićo Pinjuh, St. Gallen Tomislav Pipunić, Melbourne, Australia
Nenad Piskač, književnik
Jelena Ples
don Bernardo Pleše
Ilija Pločkinjić, Deutschland
Zdenka Plo
čkinjić, Deutschland
Tomislav Plo
čkinjić,student na Sveučilištu Stuttgart
Tomislav Popović, dipl. oecc., Zadar
Stjepan Poropatic, dipl. inz., Stuttgart, Njemacka
mr. sci. Boris Posavec
Marija Predrijevac, prof.
Katica Pribanić, ekonomski tehničar, Tounj
Nikola Pribanić, strojarski tehničar, Tounj
Katarina Pribanić, studnet, Tounj
Valentina Pribanić, studentica, Zagreb
Ivica Primorac, prof., dragovoljac Domovinskog rata i časnik HV-a u miru
don Vinko Puljić, Siegen Deutschland
mr. sc. Andro Purtić, Beč, Austrija
Nada Putica
Mira Radičević, dipl. oec, Zagreb
Ivan Radoš, Velika Gorica
Marinko Raguž, dipl. iur., Stolac
Vid Raguž, inž., dragovoljac Domovinskog rata
Ivana Raič, mag.oec.
Vlaho Raič, dipl.oec.
don Dragan Rajković, Split
prim. mr. sc.Miljenko Raos, dr.med. Zagreb
Slavko Rašić, mg. Medjunarodnih odnosa, Bs. As. Arg.
Tomislav Rašić, namjestenik, Bs. As. Argentina
Milko Rašić, Informaticar, Bs. As. Argentina
Nedjeljko Ražov, poduzetnik, Cleveland, USA
Branko Reićd. i. građ.
mr. Neda Rosandi
ć Sarić, bivša veleposlanica RH u Argentini
Ivo Roso, Geelong, Australia
Zdravko Roško, dipl. eoc.
Davor Runtić, prof., Vinkovci
Berislav Rusan, profesor
Ida Rusan, studentica, Zagreb
Božidar Ručević, dipl. inž
Tomislav Sabljo, Zagreb
Darko Saraga, Melbourne, Australia
Mladen Schwartz, publicist
Joe Sirić
Darko Skokić, dipl. inž., Valpovo
Marija Slišković, urednica i voditeljica projekta "Sunčica"- iskazi žena Vukovara nad kojima je izvršen ratni zločin silovanje
Renato Smokrović
Andrija Sovulj, Alliston
Filip Sovulj, Alliston
Mijo Sovulj, Alliston
Oliver Sovulj, Alliston
Višnja Spajić, novinar
Vesna Stanković
Ante Stipić, dipl. inžinjer, Cranston, RI, USA
Miljenko Strabić, dipl. ing. građ., Zagreb
Vjera Starčević, Pakostane
Ivan Starčević, mag. ing. ele., Zagreb
Slavica Stefulić, Toronto
Vladimir Stefulić, Toronto
dr. Jadranka Stier, pedijatar u mirovini
Miljenko Stojić, franjevac, književnik i novinar
Jure Strgar, Sydney, Australia
Ante Šare , dipl. ing. elektr.
Stanko Šarić, dipl. ing. građ.
Oskar Šarunić, novinar snimatelj
Zdravko Šegregur
Ilija Šikić, pjesnik i publicist, Basel, Švicarska
Ivan Šikić, dipl ing. u mirovini, Zagreb
Marko Šimat, dipl. inž., Zadar
Marko Šimat, dipl. ing., Zagreb
Mijo Šimić, dipl. ing., Mursko Središće
Karolina Šimić, Gelsomino, Toronto
Hrvoje Šimunić, dipl. inz. strojarstva u mirovini, Buenos Aires, Argentina
Marija Šimunić, umirovljenica, Buenos Aires, Argentina
Marijana Šimunić, Buenos Aires, Argentina
Željka Šimunić,  umrovljenica, Buenos Aires, Argentina
Joso Šimurina, dipl. pravnik u mirovini
Manda Šimurina
Pavao Šindija, dipl. teol, Bibinje
Željana Škegro, nast. hrvatskog jezika i književnosti; RN
Petar Škorić, mag. nov., predsjednik Zavičajnog društva Zavelim I dopredsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Splita
Karmen Škrinjarić, oecc., Pula
Darko Španić, Nova Gradiška
Ana Mary Špehar, student, Ogulin
Tomislav Špehar, dipl. pravnik, Ogulin
Marko Špiranović, SAD 
Zlatko Špoljar, dipl. ing.
Smiljana Šunde, novinarka i publicistkinja
Ivo Šušak, tajnik Hrvatskog instituta za povijest
Davor Švec
STJEPAN TOKIĆ, dragovoljac domovinskog rata i časnik HV
Pero Tadić, hrvatski književnik, bivši dugogodišnji politički robijaš i dragovoljac Domovinskog rata
Ante Nadomir Tadić Šutra, prof ., Knin
Darinko Tadić, Sesvete
Vice Tandara
Ivana Tanovitski, akademska glazbenica
fra Zvonko Tolić, prof., Stuttgart
Miroslav Tomac, mr. ing. el., Zagreb
Mira Tomaš
prof. Rudi Tomić, Kanada
Ruža Tomić
Mile Tominac, poduzetnik
Zvonimir Josip Tumbri, dipl. ing. građ., Zagreb
Zvonimir Trusić, Zagreb
mr. sci. Gordana Turić
Željko Turić, umirovljeni branitelj, Zadar
Vera Uglešić, prof., Zadar
Želimir Urban
Ana Uroš
Stijepo Uroš
Ivica Ursić, neovisni novinar i publicist, Split
mr. sc. Zlatko Uvanović, Slavonski Brod
Ivan Vakula, umirovljenik, Zagreb
prof. Vera Valčić Belić
Dunja Vatovac, Zagreb
don Ante Vbatović, Split
Dina Vener, Zürich, CH
Đuro Vidmarović, književnik, veleposlanik u m.
Ankica Vlaić, Sesvete
Ante Vlaić, Sesvete
Nevenka Vlaić, dipl. oec.
Zdravko Vlaić, dipl. ing.
don Ante Vojnović, Split
don Ivan Vrdoljak, Zadvarje
Stipe Vrkić
mr. sc. Carmen Vrljicak Verlichak, editor Krivodol press, novinarka i spisatelica
don Stanko Vrnoga, Split
Gordana Vučić, dipl. ing., Zagreb
mr. sc. Jerko Vukas, veleposlanik RH u Republici Irak
don Pavao Vuković, svećenik u. m., Split
Petar Vulić, književnik
don Dušan Vuković, sveć. u m., Split
Milan Zanoški, inž. prometa, hrvatski branitelj
Katarina Zeljković, Oshawa
Nicholas Zeljković, Oshawa

Miroslav Zemljak, inž.
Stjepan Zetović
Ivan Zlopaša
Tonći Zokić, Orebić
Blago Zovko, Cleveland, OH

Ljilja Zovko, dipl. oec.
Miljenko Žagar, profesor,diplomat i gospodaarstvenik
Ante Žanetić, zlato Rima i srebro Pariza, bivši igrač splitskog Hajduka
Ana Žarko, studentica
Kata Žarko, računovođa
Marija Žarko, dipl. oecc
Marko Žarko, student
Nediljko Žarko, poduzetnik
Franjo Žgela dipl.ing.arh., branitelj, Slunj
don Lovre Žuljević, svećenik, Split





























Nema komentara:

Objavi komentar