četvrtak, 13. veljače 2014.

SIN IVE MATANOVIĆA, SREĆKO MATANOVIĆ PREDSJEDNIK RADIO KLUBA OGULIN «NARODNE OBRANE» BIVŠE JNA, 1980. GODINE
       Radio klub Ogulin je osnovan 1976. godine, s pozivnom oznakom YU2CFI, a djelovao je u sklopu tadašnje "Narodne obrane" jer je u to vrijeme svaka općina morala imati Radio klub. Prvi predsjednik Radio kluba bio je Milan Mišćević. Oprema koju smo posjedovali bila je skromna, ali dovoljna za rad; kratkovalni uređaj Trio TS-510 i UKV uređaj KENWOOD TR 7200. Tu su naravno bile i antene na antenskom stupu i ostala pripadajuća oprema. Klupske prostorije bile su vlasništvo "Narodne obrane". Aktivnosti radio kluba u to vrijeme svodile su se samo na održavanje radio veza. Veze su smjeli održavati radio-amateri koji bi prethodno položili radio amatersku kategoriju u nekom drugom Radio klubu jer se tada nije moglo polagati u našem klubu.
       
U travnju 1980. godine, nakon godišnje izborne skupštine kluba, aktivnost i brojnost članova se povećala, pa je organiziran prvi tečaj za operatore "C" i "E" kategorije. Tečaj je uspješno završilo 18 članova, od kojih je većina i danas aktivna. Te godine su obnovljene i klupske prostorije i postavljen novi antenski sustav.Predsjednik Radio kluba u to vrijeme bio je Srećko Matanović.

       U ljetnim mjesecima od 1981. do 1984. godine u Radio klubu su se organizirali tečajevi za sudionike omladinske radne akcije "SORA Ogulin". Na tim tečajevima su polaznici stjecali osnovna znanja o radio amaterizmu.

       1984. godine od organizatora omladinske radne akcije smo dobili tri računala ORAO. Nekoliko članova koji su već tada dobro rukovali s računalima je organiziralo tečaj informatike.

       1985. godine u Radio klubu je po drugi put organiziran tečaj za operatore "C", "D" i "E" kategorije kojeg je uspješno završilo 15 članova. Aktivnost i rad članova Radio kluba očituje se kroz mnogobrojne QSL kartice i diplome s raznih natjecanja.

        Raspadom Jugoslavije dolazi i do promjena u "Savezu radio amatera Hrvatske" te se mjenjaju i pozivne oznake kako radio amatera, tako i radio klubova pa naš radio klub mjenja oznaku u 9A1CFI.
I.O. Radio Kluba Ogulin
Marijo Brletić

Nema komentara:

Objavi komentar