srijeda, 18. siječnja 2012.

Protiv sam ulaska u Europsku uniju,posebno ulaska na ovaj ponižavajući način


Protiv sam ulaska u Europsku uniju,posebno ulaska na ovaj ponižavajući način

 
Nakon što nije ni na koji način odgovoreno na zahtjev preko tisuću uglednih potpisnika (akademika, biskupa, sveučilišnih profesora i drugih) da se odgodi referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, dok se ne donese oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču, zajedno s akademikom Josipom Pečarićem napisao sam apel u kojem pozivamo da se glasuje protiv Europske unije na ovom referendumu i na eventualnom ponovljenom odnosno sve dotle dok se na temelju istine i pravde ne donesu oslobađajuće presude hrvatskim generalima. Taj apel su, također, mnogi uglednici potpisali i on se i dalje potpisuje. Međutim, i on je ignoriran i prešućen. To su razlozi zbog kojih ću u ovom članku navesti razloge zašto ću glasovati protiv Europske unije sve dotle dok se ne donese oslobađajuća presuda hrvatskim generalima i dok se ne odbace krivotvorene optužnice za zločinački pothvat odnosno protiv prvoga hrvatskog predsjednika i državnog i vojnog vodstva Hrvatske.
 
Nije to nikakva „milenijska odluka“
 
Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da se radi o milenijskoj odluci. Mislim da je to pretjerivanje jer milenijska odluka je bila odluka referenduma o samostalnosti i suverenosti Hrvatske 19. svibnja 1991. koja bi se sada mogla poništiti novim referendumom koji može biti i ne legitiman odnosno na kojem je moguće da manjina poništi volju većine o Hrvatskoj kao suverenoj i samostalnoj državi. Hrvatska je kao suverena država nastala legitimnim voljom većine svojih državljana koji su 19. svibnja 1991. godine na referendumu plebiscitarno odlučili sa čak više od 94 posto glasova da se Hrvatska razdruži od Jugoslavije i postane suverena samostalna država. Odluka referenduma bila je ne samo legalna nego i legitimna jer je na izbore izašlo preko 70 posto  od ukupnog broja birača.
 
Ovih dana nakon 21 godine hrvatski državljani ponovno izlaze na referendum na kojem će odlučiti hoće li Hrvatska pristupiti Europskoj uniji, odnosno hoće li na Europsku uniju prenijeti dio svoje suverenosti. Politička elita uspoređuje ta dva referenduma i njihovo značenje što je velika obmana i manipulacija. S obzirom da u hrvatskoj političkoj eliti postoji već dulje vremena strah da državljani Hrvatske na referendumu ne će poništiti svoju većinsku volju izraženu na referendumu 1991. godine, te da ne će donijeti odluku, htjeli to priznati ili ne, da Hrvatska prestaje biti suverena država. Evo zašto.
 
Ako Hrvatska uđe u Europsku uniju onda su europski zakoni jači od hrvatskih zakona, onda u sukobu mjerodavnosti Hrvatska mora primjenjivati europske zakone, onda su odluke europskih sudova jače od odluka hrvatskih sudova jer građanin Hrvatske može na Europskome sudu promijeniti odluke hrvatskih sudova. Osim toga o mnogim bitnim pitanjima Europska unija donosi odluke nadglasavanjem tako da će mali broj predstavnika Hrvatske uvijek biti nadglasan te će Hrvatska morati provoditi i one odluke koje su suprotne volji hrvatskog naroda i interesima hrvatskog naroda. Osim toga sve je jasnije da Europska unija ide prema naddržavi, da će sve manje biti zajednica suverenih država a sve više centralizirana naddržava u kojoj birokracija, koja nije izabrana neposredno, odlučuje ne samo o svemu bitnom, nego čak i o najsitnijim detaljima u kojoj birokracija umjesto tržišta jednima uzima i drugima daje sredstva.
 
Svjedoci smo i velikih teškoća u funkcioniranju Europske unije. Tisuće građana demonstrira i sukobljava se s policijom u Rumunjskoj, Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj. Euro je u velikoj krizi, pada kreditni rejting mnogih članica Europske unije. Takva kriza koje se razbuktava dovest će do potrebe još veće centralizacije. Dakle, teško je reći kakva je budućnost Europske unije, u kakvu zajednicu ulazi Hrvatska. Čak postoji i realna opasnost da se ona raspadne ili bitno promijeni a da o toj promjeni hrvatski građani ne će moći ni na koji način odlučivati.
 
Političke elite ne vjeruju svome narodu
 
Svakako da ima mnogo razloga zbog kojih se Hrvatska već desetak godina bori rukama i nogama da uđe u Europsku uniju, da ima mnogo toga što je korisno za hrvatske građane te da zbog toga nije građanima jednostavno donijeti odluke glasovati za ili protiv Europske unije. Međutim, ono što iritira je ustvari velika obmana, manipulacija i moguća prijevara da se većinska volja hrvatskoga naroda poništi odlukom velike manjine. Kako političke elite ne vjeruju svojem narodu i u sposobnost naroda da donese ispravnu odluku promijenile su Hrvatski Ustav i omogućili da se donese Zakon o referendumu u kojem je izbrisana obveza da je potrebno tražiti većinsku volju naroda, a većinska volja se može dobiti samo na jedan način, ako za prijedlog glasa najmanje 50 posto plus 1 birač od ukupnog broja birača. Ta odluka je promijenjena tako da na predstojećem referendumu je dovoljno da glasuje najmanje 50 posto plus 1 birač od ukupnog broja izašlih na izbore.
 
Taj broj može biti npr. svega 20 posto tako da je moguće da 10 posto građana Hrvatske glasajući za EU poništi volju 90 posto građana Hrvatske koji su prije 21 godinu glasovali za suverenu i samostalnu državu Hrvatsku. Istine radi treba reći da se može dogoditi da izađe na izbore većina od ukupnog broja birača te da se donese ne samo legalna nego i legitimna odluka hrvatskog naroda. Međutim, moguće je i da se donese odluka koja će biti suprotna volji većine a koja će poslužiti političkim elitama kao pokriće za veliku obmanu kako bi mogli lažno govoriti kako je ta povijesna odluka donesena voljom hrvatskog naroda.
 
Bitno kršenje Hrvatskoga Ustava
 
Ima još jedan ustavni problem koji se prešućuje. U Hrvatskome Ustavu doslovno je napisano da je suverenitet cjelovit, nedjeljiv i neprenosiv. Dakle, potpisivanjem sporazuma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i prihvaćanjem mnogih zakona i odredbi kojima se prenosi suverenitet na tijela Europske unije, bitno se krši Hrvatski Ustav. Tako da se može reći da Hrvatska prestaje biti suverena država u punom smislu riječi. Zbog svega toga nedopustivo je da se tako važna odluka donese bez većinske volje većine državljana Hrvatske odnosno bez istinitog informiranja o tome što ta odluka znači za samostalnost i suverenost Hrvatske i za budućnost hrvatskog naroda.
 
Ako državljani Hrvatske većinski odluče da jesu za takvu odluku, onda nitko nema pravo tome prigovarati. Međutim, ako se takva odluka donese manjinskom voljom onda je ona nelegitimna i otvorit će političke i druge probleme. Želim ukazati na još jedan problem koji je za mene osobno najvažniji prilikom donošenja osobne odluke glasovati za ili protiv. Na pregovaračkom putu Hrvatske u Europsku uniju Hrvatska je ucjenjivana i morala je provoditi niz ultimatuma kojima je hrvatski narod ponižavan i kojima su bitno ugroženi hrvatski nacionalni interesi. Najteža poniženja i ultimatume Hrvatska je morala prihvatiti vezano za Haaški sud.
 
Haaški sud cijelo vrijeme je bio Damoklov mač koji je visio nad glavom hrvatskog naroda, tražila se bezuvjetna pokornost. Tražilo se da Hrvatska prihvati krivotvorene optužnice i presude, da prihvati da je Hrvatska nastala na temelju navodnoga udruženog zločinačkog pothvata. Političke elite prihvatile su da se Domovinski rat od velikosrpske agresije pretvori u sukob s podijeljenom krivnjom. Prihvatile su da se sudi prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu posmrtno, da se sudi hrvatskim generalima na čelu s generalom Antom Gotovinom koji je uz Tuđmana ključna osoba koja je omogućila samostalnost hrvatske države. General Hrvatske vojske Ante Gotovina je bio i ključni vojnik koji je spasio Bihać i pridonio zaustavljanju velikosrpske agresije u Bosni i Hercegovini. Sve to lomilo je ponos i dostojanstvo hrvatskog naroda.
 
Presude, prije svega Gotovini od 24 godine, mnoge su domoljube dovele do stanja očaja i do odluke da ne će glasovati za Europsku uniju iz moralnih razloga jer kažu: "Kako možemo ići u društvo koje godinama naše svetinje i naše junake kriminalizira i pretvara u ratne zločince i još traži da im zbog toga aplaudiramo." Najnoviji zahtjev vojnih i pravnih stručnjaka Amerike, Britanije i Kanade samo je potvrdio da smo mi koji smo to stalno govorili bili u pravu.
 
Kako sam cijelo vrijeme pisao da Hrvatska ne smije zbog ulaska u Europsku uniju žrtvovati istinu o Domovinskom ratu, da nema pravo ući u zajednicu koja zlouporabljuje Haaški sud da nas ponizi i da naše heroje pretvara u zločince bez obzira na sve koristi od eventualnog ulaska u Europsku uniju, odlučio sam iz moralnih razloga glasovati - PROTIV. Dakle, nisam protiv ulaska u Europsku uniju ali sam protiv ulaska na ovaj način. Zato sam sa skupinom intelektualaca i drugih građana Hrvatske uputio i poziv  u kojem između ostalog stoji:
 
"Pozivamo sve hrvatske građane kojima je stalo do istine, ponosa i dostojanstva hrvatskoga naroda, do istine o Domovinskome ratu, do slobode zaslužnih i nevinih generala da glasuju protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne samo na ovom referendumu nego eventualno i na ponovljenom sve dok se ne donesu pravedne presude hrvatskim generalima a to je sloboda".
 
Nisu nam prijatelji oni koji sude Franji Tuđmanu i Anti Gotovini
 
Teško mi je bilo ovih dana jer sam bio jedan od ključnih ljudi u borbi za međunarodno priznanje Hrvatske svjestan da je to bilo diplomatsko priznanje, a da je pravo priznanje bilo kada je Olujom Hrvatska uspostavila vlast nad cijelim teritorijem odnosno kada je postala teritorijalno cjelovita jer sam bio svjestan da se dvojici najzaslužnijih ljudi, prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i generali Anti Gotovini, sudi na Haaškome sudu kao ratnim zločincima a državnom i vojnom vodstvu kao počinitelju zločinačkog pothvata etničkog čišćenja i navodne agresije na Bosnu i Hercegovinu. Teško mi je bilo što nitko nije spomenuo Antu Gotovinu i njegove zasluge, što se za istinu bore strani stručnjaci a mi u Hrvatskoj šutimo. Međutim, kako političkim elitama ne odgovara otvaranje stvarne rasprave za i protiv ulaska u Europsku uniju i ovi pozivi, u kojima se tražilo odgađanje referenduma dok se ne oslobode hrvatski generali, odnosno da se ne glasuje iz moralnih razloga za takvu Europsku uniju koja je godinama osporavala i osporava ono najvrjednije što je ova generacija hrvatskog naroda ostvarila Domovinskim ratom, potpuno su ignorirani i prešućeni.
 
Promidžba za ulazak pod svaku cijenu u Europsku uniju toliko je jaka da će sasvim sigurno većina izašlih glasovati za Europsku uniju jer se čak iz vrha i prijeti da ako ne glasamo za da će pasti kreditni rejting, da će biti otpuštanja, smanjivanja plaća te se na taj način želi reći da svatko tko je protivnik ulaska u Europsku uniju na ovaj način je ustvari nacionalni izdajnik jer ne razumije da je navodno najveći i najvažniji nacionalni interes ući u Europsku uniju po svaku cijenu.
 
Prof. dr. sci. Zdravko Tomac


Nema komentara:

Objavi komentar