srijeda, 22. kolovoza 2012.

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA PODRUŽNICA STANKOVCI

 OPĆINA STANKOVCI - LOKALNI POLITIČARI KOJI PREMALO ZNAJU I OČEKUJE SE JOŠ GORE STANJE










Dana 11. kolovoza 2012. godine Zadarski list objavio je članak pod naslovom:  Prije aviona slijeću milijardeUlaganje u aerodrom vrijedno je 2 milijarde kuna U članku se navodi da će se u poslovnoj zoni Novi Stankovci graditi fotonaponska elektrana snage jedan megawat i aerodrom na prostoru općine Stankovci, a koji će biti najveće investicije  u Hrvatskoj vrijedne preko2.250.000.000 kuna. Hrvatski stručnjaci energetike upozoravaju da će «razvijanje» energetskog sektora biti još gore  ako se prepusti  lokalni političarima (načelnicima općina)  da «razvijaju» energetski sustav iz razloga što isti premalo znaju te se žele dodvoriti stanovnicima, a samo da za njih glasaju. Proizvodnja solarne energije u svijetu je 0,1%. Ako netko želi proizvoditi električnu energiju iz vjetra, solarnu, geotermalnu, neka je proizvodi i prodaje, ali zbog toga ne treba od stanovništva ubirati novac za subvenciju (u cijeni kWh) takve proizvodnje. Takvo subvencioniranje mogu si priuštiti stanovnici bogatih zemalja, a ne sirotinja u Hrvatskoj koja jedva može plaćati sadašnje prekomjerne cijene energenata. U svakom slučaju bilo bi pametnije prije gradnje elektrana smanjiti gubitke u dovođenju električne energije od elektrana do potrošača. Ti gubitci pojedinih godina (npr. 2003.) veći su od potrošnje električne energije u cijeloj industriji Hrvatske (koja je dobrim dijelom razorena). Pričama o obnovljivim izvorima političari dobivaju političke poene (nije to samo kod nas) jer je velika društvena prihvatljivost, ali ne i gospodarstvenost, dodatnih obnovljivih izvora (vjetar, sunce)  za proizvodnju električne energije. Stoga uz političare koji premalo znaju i žele se dodvoriti stanovnicima (da za njih glasaju) i njihovo "razvijanje" energetskog sektora, može se očekivati još gore stanje u Hrvatskoj.

AERODROM STANKOVCI – NEGATIVNI UTJECAJI

Planirani projekt imat će izravan utjecaj na stanovnike najbližih naselja, Stankovce, Velim i Banjevce, onečišćenjem zraka, bukom i svjetlom zbog prometa zrakoplova te nepoželjnim vizuramaIz Zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat za izgradnju aerodroma Stankovci koje je izradila tvrtka Dvokut Ecro d.o.o., mogući su sljedećinegativni utjecaji na prirodu i okoliš:

1. Tijekom izgradnje mogući su negativni utjecaji na tlo i vode.

2. Na području općine Stankovci nema utvrđenih zona sanitarne zaštite

3. Tijekom izgradnje projekta može doći do štetnog utjecaja uslijed nekontroliranog izlijevanja strojnih ulja ili goriva na tlo ili u podzemne vode iz korištene mehanizacije.

4. Buka zrakoplova predstavlja značajan negativan utjecaj na okoliš kao i na općinska naselja (Stankovci, Crljenik, Velim, Banjevci) .

5. Osim na naselja i na ptice, buka zrakoplova negativno će utjecati na ostalu faunu područja (poglavito sisavce).

6. Ravnanjem terena krškog  uzvišenja nastat će trajna i vrlo velika vizualna degradacija u potpunom neskladu s karakterističnim krajobrazom koja se neće moći ublažiti i koja će biti vidljiva iz naselja Stankovci, Budak, Klarići, Velim, Crljenik i Vunićev stan.

7. Negativan utjecaj će biti i tijekom slijetanja i poletanja zrakoplova (6.000 godišnje) zbog buke, za sva naselja koja okružuju lokaciju zahvata.

8. Utjecaj na vizualne značajke krajobraza te utjecaj na doživljaj krajobraza se, također zbog nedostatka svih podataka o zahvatu, okvirno procjenjuje kao veliki.

9. Planirani zahvat imat će izravan utjecaj na stanovnike najbližih naselja, Stankovce, Velim i Banjevce, onečišćenjem zraka, bukom i svjetlom zbog prometa zrakoplova te nepoželjnim vizurama

10. Tijekom izgradnje  aerodroma Stankovci mogući su negativni utjecaji na elemente prometne, elektroenergetske ili telekomunikacijske mreže i može doći do mehaničkog oštećenja elemenata vodoopskrbe i posredno do onečišćenja pitke vode, odnosno oštećenja telekomunikacijskih vodova i kanala, osobito uz zapadni rub područja zahvata gdje se nalaze potencijalno ugroženi dijelovi infrastrukture-županijska cesta Ž6068, unutar čijeg se koridora nalaze postojeći vodoopskrbni cjevovod i magistralni TK vod kao i planirani odvodni kanal s planiranim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda i lokalni plinovod. 

11. Tijekom radova izvođenja zahvata očekuje se onečišćenje zraka ispušnim plinovima iz mehanizacije koja će se koristiti na gradilištu, te povećanim količinama prašine koja će se dizati u atmosferu tijekom kretanja kamiona, utovara/istovara, transporta i sl.

12. Zbog blizine parka prirode Vransko jezero negativan utjecaj imat će i na potencijalna gnijezdilišta raznih vrsta ptica, ciljeva očuvanja područja ekološke mreže HR1000024 Ravni kotari i HR1000026 Krka i okolno plato.

13. Sudar ptica i zrakoplova.

14. Tijekom izgradnje aerodroma može doći do utjecaja povećanom razinom otpada.

15. Mogući utjecaj opterećenja na okoliš svjetlom može se javiti nepravilnom uporabom vanjske rasvjete, koja štetno djeluje na ljudski vid i uzrokuje osjećaj bliještanja, ugrožava sigurnost u prometu zbog bliještanja, radi neposrednog ili posrednog zračenja svjetlosti prema nebu ometa život i /ili seobu ptica, šišmiša, kukaca i drugih životinja, ugrožava prirodnu ravnotežu na zaštićenim područjima ili zračenjem svjetlosti prema nebu nepotrebno troši električnu energiju

Nestručni i nekvalitetni projekti općine Poličnik


Načelnik opcine Davor Lončar
Općina Poličnik kandidirala je pet projekata za sredstva iz EU fondova i za sve dobila odbijenicu zbog nestručnih i nekvalitetnih prezentiranih projekata. Međutim, istoj i nije bio cilj dobivanje sredstava iz EU fondova već da kroz traženu dokumentaciju operu općinski novac kroz troškovnike i studije u koje su uložili oko 300 tisuća kuna. Ovih dana načelnik općine Poličnik, Davor Lončar, zadarskim sredstvima priopćavanja izjavljuje da se ne može načuditi zašto su odbijeni unatoč znatnim potrošenim novcima za pripremu dokumentacije, prodavajući javnosti maglu da bi navedenim projektima otvorili oko 120 novih radnih mjesta i da su u pripremu dokumentacije uložili puno truda i novca te da su se nadali da će dobiti potrebnih 6,5 milijuna kuna za uređenje triju nerazvrstanih cesta, za što su, navodno, sredstva bila namijenjena. U nerazvrstanim cestema će otvoriti 120 radnih mjesta, zaista bolesna fantazija.































Nema komentara:

Objavi komentar