utorak, 20. ožujka 2012.

SVETA RITA I DUŠE U ČISTILIŠTU

DUŠE U ČISTILIŠTU




Zamislimo, predragi, neizbrojivo mnoštvo duša uronjenih u beskrajne molitve za nas! To su duše uronjene u more patnje, prožete gorčinom od čežnje i kajanja. Molitve su im duboke i žarke kao ognjeno more, natopljene suzama i gorčinom. Takve molitve za nas pred Bogom veoma mnogo vrijede. I one zahvalno mole, nesebično mole za nas, svoje dobročinitelje. I tako mi, moleći za duše u čistilištu, prekivamo svoju molitvu u suho zlato: od sebeljubive do nesebične, od slabo zaslužne do veoma zaslužne, kojoj Bog ne odolijeva. One nas smatraju svojim snažnim dobročiniteljima, a kad Gospodin Bog promatra tu izmjeničnu ljubav, ne odolijeva takvoj povezanosti Crkve na zemlji s Crkvom u čistilištu i daje sve što molimo ,molimo preko duša u čistilištu, moleći za duše u čistilištu. Evo sredstva kako da se najbolje preporučimo Bogu. Bog veoma voli one duše koje su mu bliže, a koje same sebi ne mogu pomoći. Blaženici u nebu ne trebaju naših molitava, oni su na cilju, sigurni za svoj spas. Ali duše u čistilištu su patnice, u mukama. Bog želi njihovo potpuno očišćenje, želi ih obasjati svojim licem i pridružiti svojoj slavi, ali ne prije nego s njih spadne i zadnja mrlja. One su sirote, ne mogu za se ništa učiniti. Za njih je naime vrijeme zasluga prošlo. Zato su bespomoćne. I Gospodinu se neiskazano mili taj bespomoćni neizmjerni ocean duša koje trpe strašne patnje, a potpuno bespomoćno.Sveti župnik Arški Ivan Vianney objašnjava: "Kad bi se znalo koliku moć imaju na Božje Srce čistilišne duše, kakve se milosti mogu dobiti njihovim zagovorom, ne bi ih se tako često zaboravljalo. Za njih se treba mnogo moliti, pa će se one puno moliti za nas." Sveti Augustin kaže: "Molitva je ključ kojim mi otvaramo vrata Neba dušama u čistilištu. Hoćeš li da se tebi smiluje Bog, tada se ti smiluj svojem bližnjem u čistilištu!" Toma akvinski: "Zagovori za preminule su Bogu miliji od onih za grešnike, jer se duše u čistilištu nalaze u većoj nevolji, a same si ne mogu pomoći." Najbolji bi savjet glasio: treba se moliti za duše u čistilištu sa željom da se one kod Boga zauzmu za obraćenje grešnika.  Posebna molitva za duše u čistilištu. Nalazi na ploči u jednoj kapeli u Poljskoj. Papa Inocent XI dao je oprost za petnaest duša iz čistilišta svaki put kada se ta molitva izmoli. Prvi dio molitve su Marijine riječi kada je primila u ruke Isusovo tijelo,skinuto sa križa.

O neiscrpivi Izvore istine, kako si se osušio!
O mudri Učitelju, kako si zanijemio!
O Sjaju vječnog svjetla, kako si utrnuo!
O prava Ljubavi, kako je Tvoje lijepo lice postalo iznakaženo!
O previsoko Božanstvo, kako se meni daješ gledati u velikom siromaštvu!
O Ljubavi moga srca, kako je velika Tvoja dobrota!
O vječna Naslado mojega srca, kako su prekomjerne i mnogovrsne bile Tvoje boli!
Moj Gospodine Isuse Kriste, Ti imaš jednu i istu narav s Ocem i Duhom Svetim, smiluj se svim stvorovima, a osobito dušama u čistilištu! Amen!

5x– Vjerovanje...
1x – Zdravo Kraljice,
Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu
na nakanu Sv. Oca
1 xPokoj vječni... 

Gospodine Bože, u svojoj očinskoj dobroti
budi milostiv dušama pokojnih.
Očisti od svake krivice duše,
koje si pozvao s ovoga svijeta,
primi ih u domovinu svjetla i mira
i u zajedništvo tvojih svetaca.
Daruj im udio u vječnom blaženstvu
u tvome Kraljevstvu.
To Te molimo po Isusu Kristu,
našem Gospodinu.
Bože, Stvoritelju i Otkupitelju svih vjernika,
daruj dušama pokojnih otpuštenje grijeha.
Neka našim pobožnim zagovorom,
postignu oproštenje za kojim čezne
AMEN 

Molitva za oslobođenje duša u čistilištu

Osjećaji Prežalosne Gospe kada je primila mrtvo Tijelo svoga Božanskoga sina u svoj naručaj....

O neiscrpivi Izvore istine, kako si se osušio!

O mudri Učitelju, kako si zanijemio!

O sjaju vječnoga svjetla, kako si utrnuo!

O prava Ljubavi, kako je Tvoje lijepo lice postalo iznakaženo!

O previsoko Božanstvo, kako se meni daješ gledati u velikom siromaštvu!

O ljubavi moga srca, kako je velika Tvoja Dobrota!

O vječna naslado mojega srca, kako su prekomjerne i mnogovrsne bile Tvoje boli!

Moj Gospodine Isuse Kriste, Ti imaš jednu i istu narav s Ocem i Duhom Svetim, smiluj se svim stvorovima, a osobito dušama u čistilištu!
Amen!
Zatim se moli: 5 puta Vjerovanje; 1 put: Zdravo Kraljice, Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu na nakanu Sv. Oca i jedanput Pokoj vječni.

Nema komentara:

Objavi komentar