nedjelja, 20. svibnja 2012.

EKSLUZIVNI RAZGOVOR S AKADEMIKOM JOSIPOM PECARIĆ, Rasizam svijetskih moćnika


Razgovor sa akademikom Josipom Pečarićem, 20. svibanj 2012., Hrvatski radio 3 zzz fm.-radio most Melbourne – Mostar, Herceg – Bosna


Razgovarao: PETAR GELO

Danas govoriti o Hrvatima i našoj pravici, pravu na opstanak, u tkz. demokratskom pravnom svijetskom poredku, podsjeća me na vrijeme zloglasnog jugokomunističkog režima, svatko je imao više prava, samo da nije domoljub Hrvat.

I oni koji se kunu u ime demokracije, nikad neće odgovarati za svoja djela u provođenju demokracije, a za one kojima je po Ženevskoj konvenciji, dopušteno na obranu i postavljanje reda, mira, slobode i demokracije, nemaju pravo na to, samo zato što su Hrvati, gdje nikada u povijesti nismo bili agresori, naši Hrvatski junaci sjede i čame po hrvatskim i svijetskim zatvorima, samo zato što je ostvaren naš stoljetni san, draga i jedina demokratska slobodna nam Hrvatska. Što znači danas u svijetu postoji dupli standard demokracije.

Tko može bolje govoriti o ovoj tematici osim našeg ponosnog domoljuba svijetskog glasa akademika Prof. Josipa Pečarića, koji je ovih dana imao predstavljanje nove knjige — Rasizam svijetskih moćnika.

Pri brzoglasu se nalazi akademik prof. Josip Pečarić.

Dobar dan Josipe, dobro došli na naš i vaš Hrvatski radio program..

-         Zahvaljujem se na pozivu i pozdravljam sve slušatelje Hrvatskog radio programa i sve vas u studiju.

Naši junaci Ante Gotovina i Mladen Markač, pred sudom tkz. međunarodne pravde, odnosno političkim sudom. Junak Gotovina reče: Ponosim se Olujom. Josipe na predstavljanju vaše knjigeRasizam svijetskih moćnika bila su poznata hrvatska imena: Miroslav Tuđman, Zdravko Vlaić, koji je i urednik knjige, Stjepo Mijović Kočan, Zdravko Tomac, Dubravko Jelčić, Vjekoslav Lasić. Kakav je bio odaziv na promociji vašeg djela?
-         S obzirom da je poziv išao samo preko interneta zadovoljan sam odazivom. Na žalost, prof. Tomac i akademik Jelčić nisu bili u Zagrebu pa smo mi ostali imali više vremena za svoja izlaganja. Naravno, nisu samo naši generali Gotovina i Markač ponosni “Olujom”. S njom smo ponosni svi mi. Ponosni smo i na naše velike generale Gotovinu i Markača. “Olujom” je oslobođen veliki dio okupiranog područja naše domovine, dakle ostvareno je ono što je po međunarodnom pravu i našem Ustavu pravo i obaveza hrvatskih vlasti. Koliko je to bila veličanstvena akcija nedavno su potvrdilii vojni stručnjaci iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije svojom ekspertizom poslanom Haškom sudu.

Rasizam svijetskih moćnika: što zapravo ovo vaše djelo obuhvaća, odnosno predstavlja?

-         Upravo to što i sam naslov kaže. Sud u Haagu sudi generalima pobjedničke vojske koji su oslobađali od UN-a proglašena okupirana područja svoje zemlje. A sud je osnovao taj isti UN. Zar nije svojevrsni rasizam oduzimati jednom narodu to pravo, i kažnjavati ga zbog toga. Napominjem, sud ima izjave Slobodana Miloševića, koji pobija njihove tvrdnje. Sam Milošević uspoređuje srpski kukavičluk u operaciji “Oluja” (uspoređuje svoje sa zečevima) s herojskom hrvatskom obranom Vukovara.
Zapravo osnova knjige je Pismo VS UN-a o kojemu smo svojevremeno već govorili na vašem radio programu.
Tu posebno treba naglasiti kako je najvažnije ostvarenje operacije “Oluja” spašavanje stitinjak tisuća muslimana u Bihaću, i to poslije pokolja i srpskog genocida u Srebrenici. To samo potvrdjuje tvrdnje da su svjetski moćnici željeli taj novi genocid da bi proglasili Srbe pobjednicima u ratu. Na žalost, čak ni obrana naših generala ovu bitnu činjenicu ne spominje, ali je mi u svom Pismu posebno naglašavamo. 

Gdje se može nabaviti knjga?

-         Za sada samo na promocijama. Jasno vam je da u Hrvatskoj nitko neće tiskati ovakve knjige jer hrvatske vlasti zapravo sudjeluju u ostvarenju želja svjetskih moćnika, pa čak i kada se rasistički odnose prema našem (je li i njihovom) narodu.

Zanimljivo je da je taj dan održan još jedan vrlo zanimljih dobrotvorni podhvat skupljanje potpisa za pismo Vijeću Sigurnosti Ujedinjenih Naroda o Hrvatima u BiH, Josipe o kakovom se pismu to radi i je li još traje ta akcija o prikupljanju potpisa, i ako je gdje se mogu potpisati oni koji žele se priključiti ovom plemenitom djelu?

-         Cilj mojih promocija i jeste sakupljanje tih potpisa. Mnogi vaši slušatelji su se već potpisali, sakupljali potpise i proslijedili mi ih. Mogu se javiti i Vama osobno. Vjerujem da ću uskoro ići s promocijama i po hrvatskim gradovima u BiH. Do sada smo sakupili oko 1300 potpisa, a za prvo pismo ih je bilo preko 2300. Posebno treba naglasiti da je glavni dio Pisma veličanstveni završni govor u Haagu generala, redatelja, velikog hrvatskog intelektualca sa završena tri fakulteta Slobodana Praljka.

Pređimo na drugu tematiku, koja je izazvala veliku buru i neveru  HAZU-sve opći Sabor, povijesničar Ivo Goldstajn, nije prošo niti prvi razred iz povijesti, zbog kojih razloga veliki hrvatski povjesničar Ivo Goldstajn je pao na ispitu?

-         Vidim da ste čitali moje podrugljivo pismo upućeno Akademiji, pa je takvo i Vaše pitanje. Doista sam bio šokiran činjenicom da oni koji su prof. Goldsteina predložili ne znaju koliko je on gluposti napisao u svojim djelima. U pismu je podrugljivo interpretirana jedna od mnogobrojnjih njegovih gluposti. Naime, napisao je kako su se četnici svetili zbog ustaškog benocida u NDH, a kao primjer naveo zločine koje su napravili u okolici Mostara 15. 4. 1941. Dakle, pet dana po uspostavi NDH, već je napravljen genocid nad Srbima pa se četnici svete zbog tog genocida. Vjerojatno su i oni koji su ga predložili bili šokirani kada su dobili njegov odgovor u kome se vidjelo da njihov kandidat ne razumije da je moj komentar podrugljiv i on ga shvaća doslovno. Kao što je njegov primjer, tako je i njegov odgovor bio na razini dječjeg vrtića, pa je normalno što nitko u povjesti Akademije nije dobio tako malo glasova kao on.

Je li to možda on predao pristup u pogrešnu akademiju, umjesto Hrvatske, trebao je predati u mrtvačku Jugoslovensku?

-         Dobio sam mnoge čestitke. Ovdje ću vam pročitati samo jednu jer je, zapravo, poslana Akademiji:
Akademicima HAZU, SVIMA na znanje a većini na savjest.
Gospodo iz ugodnih zidina.
Teško je prihvatiti činjenicu da se u cijelom članstvu akademije samo g. Josip Pečarić usuđuje otvoreno, javno i  moralno progovoriti o nakaradnim pojavama u hrvatskom društvu, a jedna od njih je, čudom izbjegnuto, primanje Slavka Goldsteina u članstvo akademije.
Vi koji bi , zahvaljujući sijedim vlasima, trebali druge voditi k moralu i općim vrijednostima, kleknuste, zanijekaste i prodaste se – za čega –valjda bar to znate!?
Željko Maršić, Nuštar, Satnik ZNG HV u mirovini

U mnogima čestitkama se tvrdi isto što Vi tvrdite. Međutim, mislim da je za samu Akademiju još važnije to da interpretacije Goldsteina kao povjesničara izazivaju podsmjeh. Evo što mi piše jedan njegov kolega: Kako je Ivo, zvani multiprakti, neumoran u stvaranju, upravo čitam njegovu najnoviju umotvorinu, knjigu: Zagreb 1941.-1945. Ako se saberem od smijeha možda i napišem prikaz.

Goldstein je dobio 34 od 105 glasova. Vjerojatno je moje podrugljivo pismo, a još više njegov odgovor uvjerilo mnoge o kakvom se povjesničaru tu doista radi. Pretpostavljam da zato oba pisma nisu ni poslali svim akademicima, već su oba – bez komentara – pročitana na samoj Skupštini. Šteta što ih nisu svi mogli pažljivo pročitati, jer bi se vjerojatno dogodilo da dobije manje glasova od onih 8 koliko je dobio u Razredu za društvene znanosti, koji ga je i predložio za akademika.

Josipe dokle će Hrvatski akademičari osim onih koji javno stoje u obrani Hrvatskog ponosa, kao što ste vi.,, već jednom pogledati istinu u oči, to zahtjevaju svi Hrvati iz povijesti do danas, koji su dali živote da bi mi nastavili časno i pošteno živjeti u jednoj najljepših zemalja svijeta.?
Ne vjerujem da očekujete da mogu odgovoriti na Vaše pitanje osim sa: što prije to bolje!

I na koncu jedna poruka našem hrvatskom slušateljstvu, Josipe.

Samo da i dalje vole svoju domovinu kao i do sada u što sam se osobno uvjerio u vrijeme kada sam češće dolazio u Australiju.

Kada će te opet kod nas?
Kada me budete pozvali.

Zahvaljujem se na vašem vremenu u ime hrvatskog slušateljstva koje ste dali za nas, želimo vam svako dobro u budućnosti..
Poštovano hrvatsko slušateljstvo čuli ste razgovor sa uglednim svijetskim matematičarem akademikom Josipom Pečarićem.





Nema komentara:

Objavi komentar