nedjelja, 13. svibnja 2012.

Poštovana Redakcijo „Večernjeg lista“


Poštovana Redakcijo „Večernjeg lista“

Dana 11. 05. 2012. objavili ste tekst Denisa Derka u kome se tvrdi: „akademik Josip Pečarić neakademski lobirao protiv izbora Goldsteina za redovitog člana“. Zar je neakademiski što sam poslao pismo:

Predsjedniku HAZU,
Predsjedništvu HAZU
Moram pohvaliti Hrvatsku Akademiju Znanosti i Umjetnosti jer konačno u svoje redove prima najboljeg hrvatskog povjesničara. Ako ništa drugo već samom činjenicom da je prof. dr. sc. Ivo Goldstein egzaktno dokazao genocidnost hrvatskog naroda dovoljno je da ga se izabere za redovitog člana HAZU. A dokaz je zaista nesto izuzetno u povijesnoj znanosti, a široj javnosti je poznat zahvaljujuci prof. Vladimiru Mrkociju koji u Fokusu, 6. prosinca 2002. navodi tvrdnju Ive Goldsteina iz njegove knjige A History, Hurst & Co. London 1999.: Četnici se osvećuju Hrvatima i muslimanima za genocid u NDH, kao na primjer 15. IV. 1941., kada je četnicka jedinica koja se povlačila pred ustašama u Mostaru i okolici ubila više tuceta hrvatskih civila i popalila veliki broj kuća. Dakle, 10. IV. 1941. je proglašena je NDH, a već u prvih 3-4 dana hrvatski narod je napravio genocid pa se četnici 15. IV. 1941. osvećuju za taj genocid. Takva genocidnost jednog naroda doista nije zabilježena u povijesti, pa se radi o izuzetnom otkriću kolege Goldsteina. Pri tome treba uzeti u obzir da Pavelić još nije ni stigao u Zagreb, pa se za taj genocid očito treba okriviti cijeli narod. Zahvaljujuči kolegi Goldsteinu ne mogu se Hrvati više izvlačiti na zločine ustaša. Jednostavno rečeno – ovaj sjajan Goldsteinov dokaz pokazao je da se radi o genocidnosti cijelog naroda. Pri tome ne treba smetnuti s uma da je niz sličnih izuzetnih dostignuca prof. dr. sc. Iva Goldsteina opisano npr. u:
[1] M. Brandt, Život sa suvremenicima, Zagreb, 1966., str. 190-191. (1)
[2] Neven Budak, O knjizi Iva Goldsteina “Hrvatski rani srednji vijek”, Novi Liber, Zagreb, 1995, 511 str., Radovi, Zavod za Hrvatsku povijest, Zagreb 28 (1995.), 299-333. (2)
[3] J. Pečarić, Brani li Goldstein NDH? Zagreb, 2002.
[4] J. Pečarić, Nepoćudne knjige, Zagreb, 2003. (3)
[5] V. Geiger, Osvrt na knjigu Hrvatska 1918 – 2008 Ive Goldsteina: Niz otvorenih pitanja, Vijenac, 397, 21. 05. 2009.(4)
Stoga je veličina HAZU izuzetna, jer tako velikog znanstvenika bira u svoje redove.
Čestitam s oduševljenjem.
Vaš,
akademik Josip Pečarić
24.4.2012.
__________________________
(1)Profesor Brandt (mentor Iva Goldsteina): To mi je toga čovjeka razotkrilo do kraja kao pripravna na falsificiranje i znanstveno nepoštenje, i ja sam digao ruke od njegova daljega znanstvenog razvitka.
(2) Prof. Budak: Neupućenom se čitatelju tako može učiniti da je Goldsteinu uspjelo otvoriti čitav niz dosada neobrađenih tema, pa čak i riješiti niz problema, dok je pri tome, zapravo, riječ o znanstvenoj fantastici.
(3) Knjige [3] i [4] sam osigurao svakom članu Predsjedništva koji se doista želi upoznati s izuzetnim dostignućima kolege Goldsteina.
(4) Zanimljivi su podnaslovi u članku. Npr.: Sumanute tvrdnje i Ideološki zaključci.
Dr. Sc. Vladimir Geiger kaže: Predaleko bi nas odvelo nabrajanje svih činjeničnih pogrešaka i interpretacijskih improvizacija u ovoj Goldsteinovoj knjizi, koju su skloni mu mediji, bez zadrške, nazvali »kapitalnim djelom«.
___________________________

Svako inteligentniji je lako mogao provjeriti navod prof. Mrkocija (str. 144 Goldsteinove knjige), pa su to sigurno učinili mnogi akademici. Zar je to „neakademsko lobiranje“. Vaš novinar se mogao malo potruditi i doznati tko je doista neakademski lobirao, jer se po Akademiji spominje čak i mjesto: Hotel Palace. A ono što je doista neakademski je i pokazano na skupštini: kandidat koji može napisati tako nešto (Hrvati su u prvih pet dana postojanja NDH napravili genocid i to je razlog četničke osvete 15.4.1941.) – nedostojno nekom petogodišnjaku, ne bi smio ni pomisliti na članstvo u Akademiji! Zato i jest dobio najmanje glasova u povijesti Akademije. A otac mu je savjetnik Predsjednika, on sam kandidat za veleposlanika, a stric tako moćan da Sabor na njegov zahtjev odustane od pokroviteljstva komemoracije u Bleiburgu – simbolu najvećeg stradanja Hrvata!
S poštovanjem,
Akademik Josip Pečarić







Nema komentara:

Objavi komentar