petak, 4. svibnja 2012.

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA



Ukinuti sve lokalne prireze poreza na dohodak
j
Foto: Tomislav JERAK
Utvrditi minimalnu plaću od 6.500 kuna - Miljenko Marić
Jedno od velikih opterećenja za poduzetnike su razni parafiskalni nameti kojih u Hrvatskoj ima oko 250. U Hrvatskoj danas svaki drugi poduzetnik posluje s gubitkom. Isto su toliko opterećeni raznim doprinosima te ne mogu opstati na tržištu, a zbog čega neće rasti ni zaposlenost, a ni proračunski prihodi. Ta davanja u što spadaju razne pristojbe, premije, naknade i dr. su iznimno veliko opterećenje za domaće tvrtke, kao i za obrtnike koji ih dovode u težak položaj, izjavio je jučer predsjednik Stranke hrvatskog zajedništva Zadarske županije Miljenko Marić.
Marić je ustvrdio kako Hrvatska gospodarska komora koja je trebala biti motorni pokretač hrvatskog gospodarstva nije pridonijela poboljšanju poduzetničke i ulagačke klime u Republici Hrvatskoj. Čak i poduzetnici je sve više prozivaju zbog nameta za komoru. "Zajedničari" tvrde kako članstvo u komori treba biti dobrovoljno kao u susjednoj Sloveniji. Radi usporedbe, u slovenskoj komori je zaposleno 110 ljudi, a u Hrvatskoj 600.
- Osim nameta velika je i nelikvidnost, a administrativne prepreke također su problem jer imamo čak 1200 zakonskih i podzakonskih akata koji su doneseni u posljednje tri godine. Netransparentnost javne nabave također je otegotna okolnost u poslovanju, pa je potrebno kontinuirano unapređivati sustav javne nabave te uvesti strože kontrolne mehanizme. Skupa i nedovoljno učinkovita državna uprava teret je za gospodarstvo, stoga treba provesti reformu upravljanja državnim i javnim poduzećima i smanjiti broj zaposlenih, dodao je Marić.
Zajedničari stoga preporučuju Hrvatskoj vladi da državnu i lokalnu vlast (administraciju) potpuno odstrani iz gospodarstva i zapošljavanja, ukine sve fiskalne i parafiskalne namete koji opterećuju poslovanje kao što su: komunalni i vodni doprinos, šumski doprinos, doprinos za gospodarsku komoru, doprinos za zapošljavanje, doprinose za razne priključke i slično te između ostalog smanji PDV na 18 posto.
- Između ostalog, po nama treba smanjiti porez na dohodak na opću stopu 18 posto za sve neto plaće veće od 10.000 kuna ili veće od 1.400 eura. Utvrditi minimalnu plaću u neto iznosu od 6.500,00 kuna ili 800 eura. Ukinuti sve lokalne prireze poreza na dohodak. Obvezni zakonski rok plaćanja svesti na 15 dana, naročito plaćanje državne i javne potrošnje, rekao je Miljenko Marić.
http://www.zadarskilist.hr/clanci/04052012/ukinuti-sve-lokalne-prireze-poreza-na-dohodak







Nema komentara:

Objavi komentar