ponedjeljak, 6. kolovoza 2012.

Recept za jednostavno tijesto za pizzu
Pizza recepti: Tijesto za pizzu
Pizza recepti: Tijesto za pizzu
Sastojci za tijesto: 50 dag bijelog brašna, 2,5 dag kvasca, 1 dag šećera, 1 dag soli, maslinovo ili obično ulje po želji, mlaka voda.
Priprema tijesta za pizzu: Kvasac namrvite u 1 dl mlake vode, dodajte šećer i malo brašna. Kad uzađe, primiješajte prosijanom brašnu. Dodajte pola količine ulja i 1,5 dl vode, te zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, nauljite je, pokrijte i ostavite da se na toplome diže 20-30 minuta, da se obujam tijesta za pizzu udvostruči. Premijesite, ali nemojte više ostavljati da se diže, te oblikujte krugove (ukoliko imate okrugle kalupe za pizzu) ili stavite u originalni lim od pećnice. Kad stavljate dodatke, ostavite rub tijesta nepokriven.
Tijesto za pizzu bez kvasca
Kiselo tijesto je način dizanja tijesta bez kvasca, pomoću bakterija koje su već u brašnu, uz eventualnu pomoć dodatnih kultura bakterija (laktobacilus iz jogurta). Pošto su bakterije sveprisutne u našim životima tako svako brašno (ovisno i tipu žitarica i načinu mljevenja) ima svoj set bakterija. Ako ih pustite da se razviju, zakiseliti će tijesto te će prilikom pečenja obaviti dizanje, što je inače posao kvasca. Zamiješate malu količinu vode i brašnoai ostavite na toplom (oko 25⁰C) da prirodno fermentira 2 dana. Nakon toga dodajte nešto novog brašna i vode u smjesu. Postupak ponavljajte svaka 2 dana. Uspjeh ovisi o vašem osjećaju za rast bakterija, a to je polagan proces. Tijesto bez kvasca je obično spremno za upotrebu nakon tjedan ili više dana. Priprema ovakvog tijesta traje nešto duže, ali je pizza bez kvasca izuzetno hrskava i tanka. Vrijedi čekati!Kvasac nije ništa drugo doli mješavina bakterija koja je uvijek nabrijana, tako da što brže obave svoj posao i da vam tijesto “uspije”. Proces kiseljenja tijesta sa bakterijama koje su već u brašnu obično dugo traje, do nekoliko tjedana i nosi visoki rizik od toga da vam tijesto ne uspije, pa nije ni čudno zašto se pizze sa ovim tijestom ne mogu naći na svakom koraku. Vjerojatno se pitate sad čemu sve to kad se to može sa kvascem napraviti za čas? Dva su razloga – okus i tekstura tijesta. Kvasac zbog svojeg osiguranja da vam tijesto uspije svaki put i to što prije donosi specifičan okus tijestu kojeg vrlo vjerojatno ni ne registrirate jer ste naviknuti na njega.Integralno tijesto za pizzu
Možete kupiti već gotovo integralno tijesto ili ga sami zamijesiti, tako što ćete kombinirati integralno i obično brašno. Integralno brašno je bogato vlaknima zbog kojih ćete se duže osjećati sito. Vlakna su inače ključna za zdravlje probavnog sustava. Recept za integralnu pizzu: 500 g integralnog brašna, 1 vrećica kvasca, 6 žlica ulja (može i maslinovo), prstohvat soli, 300 ml mlake vode. Nadjev za vegetarijansku pizzu: 250 g patlidžana, 150 g tikvica, 100 g paprike, 50 ml maslinova ulja, 80 g naribanog parmezana, 150 g mozzarelle, umak od rajčice. Budući da je vrlo hranjivo i niskokalorično, slobodno na pizzu stavite ogromne količine povrća. Neke od veoma ukusnih opcija svakako su sušena rajčica, luk, brokula, špinat, masline, paprika i gljive. Vegeterijanska pizza ukusnija je ako povrće, prije nego što ga stavite na tijesto, lagano zapečete na tavi. I ne zaboravite začine - osim origana, idealni su bosiljak i kopar.
Pizza i kalorije
Jedan komad ‘klasične’ pizze (tijesto od bijelog brašna, sir, šunka, rajčice, kobasica), sadrži najmanje 300 kalorija, a pojedete li cijelu pizzu, sigurno ste unijeli maksimalan broj kalorija za taj dan. Savjet: ako katkad i naručite pizzu u restoranu, potrudite se najprije pojesti zdravu zelenu salatu kako bi vas malo zasitila prije nego što se predate potpunom uživanju u slasnim zalogajima pizze. Na kraju možda ne osjetite potrebu da pojedete baš cijelu pizzu.

Nema komentara:

Objavi komentar