četvrtak, 15. kolovoza 2013.

PUKOVNIK ŽELJKO LONČAR BIVŠI POVJERENIK KOMISIJE ZA ZATOČENE I NESTALE – SEKTOR «JUG»

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


PUKOVNIK ŽELJKO LONČAR BIVŠI POVJERENIK KOMISIJE ZA ZATOČENE I NESTALE – SEKTOR «JUG» 
Željko Lončar

Pukovnik Željko Lončar tijekom rata je bio povjerenik Komisije za zatočene i nestale – sektor « Jug» Vlade Republike Hrvatske, a pukovnikIvan Grujić predsjednik Komisije za zatočene i nestale Vlade RH. Osim što imaju iste činove kao pukovnici i što su zajedno radili u komisiji isti su radili i kao vozači. Lončar je radio kao «šofer» cisterni u bivšem Centru za zaštitu od požara općine Zadar, a Grujić kao «šofer» u bivšoj  Službi državne sigurnosti (SDS-u). Lončar je Zadarskom listu 20.02. 2013. godine izjavio da je bio član SKH od 1978. do 1981., a da je istupio iz SKH nakon intervencije bivše vojske i milicije na Kosovu. Također, Lončar je bio i predsjednik nadzornog odbora Vinilplastike Zadar, od 15. prosinca 1995. do 5. srpnja 1996. i od  11. kolovoza 2000. do 22. travnja 2002. i predsjednik uprave Vinilplastike, od 5. srpnja 1996. do 11. kolovoza 2000. Vinilplastika je otišla u stečaj i likvidaciju. Državni ured za reviziju utvrdio je da  postupci pretvorbe i privatizacije bivšeg društvenog poduzeća Vinilplastika Zadar, nisu obavljeni u potpunosti u skladu sa zakonskim odredbama. Lončar je bio i predsjednik Nadzornog odbora Regionalne veletržnice Benkovac,od 19.01.2005. do 27.01.2011. godine koja je također otišla u stečaj. Sada Lončar obnaša funkciju predsjednika Skupštine Zadarske županije i predsjednika Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Zadarske županije. Pozivamo Hrvate da komentiraju jesu li se dva «šofera» - Lončar i Grujić slučajno našli u Komisiji za zatočene i nestale.

 

 

E moj narode: Udbaš Grujić, Perkovićev 'šofer', u Povjerenstvu za istraživanje komunističkih zločina

 Pitamo se kako će pukovnik Grujić, bivši djelatnik osječke UDBA-e, imati hrabrosti pogledati u oči i razgovarati sa obiteljima žrtava čije grobove treba locirati i ekshumirati? Kako će zamjenik Freda Matića, pukovnik Ivan Grujić, gledati u oči djeci žrtava udbaških zločina i objasniti da je on u UDBA-i bio 'samo profesionalac', najprije vozač ozloglašenog Josipa Perkovića, a potom godinama, operativac osječke UDBA-e koja je provodila strahovit teror na tom području? Dakle, čovjek Josipa Perkovića imenovan je na čelno mjesto koje bi trebalo iskazati sućut žrtvama OZN-e i UDB-e. Kakve li ironije!
Prošli tjedan je za predsjednika Povjerenstva za poraće izabran ministar branitelja Predrag Fred Matić, a za njegova zamjenika pukovnik Ivan Grujić, inače drugi čovjek Fredova Ministarstva. Povjerenstvo, čiji je zadatak razgovor sa svjedocima, obiteljima žrtava koje raspolažu određenim saznanjima u cilju utvrđivanja lokacija ubijenih hrvatskih vojnika i civila krajem, i neposredno nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, a potom ekshumacija i dostojno obilježavanje tih grobišta, kao i zasad neidentificiranih lokacija na kojima su pokopane žrtve udbaških zločina (od likvidacija OZNE, UDBA-e, Službe državne sigurnosti pa do žrtava Golog otoka) ima glavnog 'operativca' koji bi to trebao realizirati – pukovnika Ivana Grujića.

Tko je pukovnik Grujić?


No, kao i sve ostalo krivo u Hrvatskoj, tako je i njegovo imenovanje na čelnu funkciju glavnog operativca Povjerenstva.  Pitamo se kako će pukovnik Grujić, bivši djelatnik osječke UDBA-e, imati hrabrosti pogledati u oči i razgovarati sa obiteljima žrtava čije grobove treba locirati i ekshumirati? Kako će isti taj Grujić, gledati u oči djeci žrtava udbaških zločina i objasniti da je on u UDBA-i bio 'samo profesionalac' , najprije vozač ozloglašenog Josipa Perkovića, a potom godinama, operativac osječke UDBA-e koja je provodila strahovit teror na tom području? Raspolažemo, naime, podacima da je Grujić bio osobni vozač Josipa Perkovića koji ga je 1. svibnja 1992. prilikom osnivanja SIS-a, zajedno sa Zoranom Gaćinom, povukao u Zagreb. Dakle, čovjek Josipa Perkovića imenovan je na čelno mjesto koje bi trebalo iskazati sućut žrtvama OZNA-e i UDBA-e. Kakve li ironije!  Grujić je ovime, od Udbaša transformiran u humanitarca. Osim toga, apsurdno je i da je ovo Povjerenstvo stavljeno pod ingerenciju Ministarstva branitelja jer kakve ono ima veze sa zločinima iz doba komunizma?

Drugi čin hrvatske komedije

Navedeno Povjerenstvo za poraće prije se zvalo Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, i na njegovu čelu bio je Andrija Hebrang. Imenovanje mlađeg Hebranga na ovu funkciju jednako je neumjesno kao da je umjesto sadašnje Nataše Jovičić, upraviteljice Spomen područja Jasenovac, na to mjesto imenovan sin Dinka Šakića ili recimo, Andrije Artukovića! Naime, otac HDZ-ovca Andrije Hebranga bio je 'produžena ruka' Josipa Broza kao ideološki začetnik nastanka Bleiburga i Križnih puteva. Tako je, Hebrang stariji još 1944. godine svim partizanima i komunistima objasnio tko su im ratni i poslijeratni neprijatelji te koga treba likvidirati. U knjizi 'Izdajice položite oružje inače ćete biti uništeni' Hebrang optužuje mačekovce (HSS-ovce),  Domobrane i neke svećeničke krugove da su izdajice te im poručuje da je ' oslobodilački pokret dosad pomrsio sve račune fašističkih osvajača, ustaša i mačekovaca'. 'A s njima ćemo mi brzo izaći na kraj', završava Hebrang. Da su se ove Hebrangove riječi obistinile navodi se i zapisniku sa sastanka samog vrha Partije 1945. godine u Zagrebu kojim dnevno.hr raspolaže. Na sastanku su bili 'drugovi' Jakov Blažević, drug Vicko (pretpostavlja se da je riječ o Vicku Krstuloviću) te drugovi Stevo, Rade, Mićo, Vlado i ostali. Konstatirano je da su kod Županje partizani ubili 23 HSS-ovca. 'Vojnici naše Armije prilikom prolaska kroz Slavoniju napravili su čitav niz grešaka i nepravilnosti. U selu Čika Tune (Kotar Županja) pobijeno je 23 HSS-ovca', izvijestio je članove Partije drug Rade. Ubijeni su isključivo zbog pripadnosti Hrvatskoj seljačkoj stranci, a ne kao ustaški zločinci,  jer se u nastavku zapisnika navodi kako je potrebno 'više rada s HSS-ovcima'.

Nobilo preko oca povezan s udbaškim tajnama?

I kao šećer na kraju - jedina ozbiljna optužba u modernoj Hrvatskoj koja je bila podignuta protiv nalogodavca i počinitelja partizanskih ratnih zločina ona protiv Josip Boljkovca, neslavno je propala zahvaljujući Boljkovčevom odvjetniku Anti Nobilu. On uzgred rečeno, sada zastupa Josipa Perkovića oko optužbe za ubojstva hrvatskih političkih emigranata. Ostaje vidjeti hoće li, kao i u slučaju Boljkovac i slučaj Perković doživjeti krah zahvaljujući Nobilu.
Odgovor moguće leži u tome da sam Anto Nobilo raspolaže mračnim udbaškim tajnama, a ne izvanrednim odvjetničkim vještinama, jer je Nobilov otac bio visokorangirani djelatnik Udbe u Karlovcu što je upravo poveznica i prema Boljkovcu i prema Perkoviću.


Zadar, 15. kolovoza 2013. godine

Nema komentara:

Objavi komentar