subota, 31. kolovoza 2013.

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA I STRANKA HRVATSKA ZORA U KOALICIJI S JOŠ DESETAK UDRUGA POZIVAJU HRVATSKI NAROD DA NAM SE PRIDRUŽI: GOSPODARSKI PROGRAM, NACIONALIZACIJA, LUSTRACIJA...

Zapisnik sa skupa Hrvatskog svjetskog sabora dijaspore održanog 27.08.2013. godine u prostorijama Hrvatske zore, Zagreb.
 
Na skupu su sudjelovali predstavnici udruga, građanskih organizacija, udruga branitelja, političkih stranaka i fizičke osobe.
Skup je na samom početku pozdravio prof.dr Milan Kujundžić,predsjednik Hrvatske zore - Stranke naroda slijedećim riječima; „Neću previše dugo pričati, samo ću pozdravi ovaj izvrsni skup. Mi smo osnovali stranku Hrvatska zora Stranka naroda. Na to nas je natjerala dubina krize po svim osnovama. To nije usamljeni slučaj, val krize se proširio po cijelom svijetu. Svi polako izlaze iz krize, a Hrvatska sve više tone. Ništa se nije nikad samo od sebe popravilo a i neće se popraviti. Neće biti lako, ali i najlošiji rezultat neće biti lošiji od ne pokušati ništa.  Mi zastupamo interese naroda. Niti jedan sloj ne zapostavljamo niti koga preferiramo. Nama su bitni lojalni ljudi, kvalitertni ljudi koji su odani Domovini. Uvažamo sve one koji su na političkoj, sceni i koji su stručni. S njima ćemo se nadmetati samo u tome da od njih imamo bolji program, a ne ni na koji drugi način. Naš plan je utemeljiti Hrvatsku zoru u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, a zatim ćemo ići prema manjim gradovima i prema Dijaspori. Nikog ne želimo nagovarati  da nam se pridruži, a svi ste dobro došli. Ali nagovaram vas da se priključite u naše Odbore. U njima može sudjelovati svatko kompetentan. Svi mogu sudjelovati u dobrim i kvalitetnim projektima i pomoći“ rekao je na kraju prof.dr. Kujundžić.
Niko Šoljak zahvalio se prof.dr. Kujundžiću što je omogućio da se u prostorijama Hrvatske zore Stranke naroda održi ovaj skup. Samim tim se već ogleda smjer kojim Hrvatska zora želi ići – Zajedništvu i suradnji sa svima koji su odani Domovini. „Što možemo pomoći, pomoći ćemo! Naš je zadatak pokrenuti individualne stručnjake s kojima bismo Hrvatsku izvukli iz krize.
Potom su se kratko predstavili svi sudionici Skupa.
Prof. dr.Ivan Miloš sa Veleučilišta u Rijeci – Moja uloga je u ovom dijelu da se pokuša kooptirati naš gospodarstveni program u Hrvatsku gospodarsku strategiju, što nije uspjelo do sada niti sa jednom Vladom. Nadam se da ćem nam  neka nova politička struktura to pomoći osigurati.
Ružić Boris – predstavnik Civilne kontrole.
Tibor Trstenjak – predstavnik Ocupy Croatia  koja prati događaje u Hrvatskoj. Nemamo ideologija i tražimo rješenja koja bi pomogla zemlji izaći iz krize.
Damir Trnačić – predsjednik Udruge Živi zid
Dubravko Krčmarek – predstavnik Udruge Projekt
Veselko Krnić – u svoje ime
Mario Lončarić i Siniša Mažuran predstavnici  Domoljubne udruge Croatorum
Zoran Mihajlović – Referendumski ustanak, Obrazloženja referendumskih pitanja i pojašnjenja razloga zbog kojih Referendumski odbor smatra nužnim raspisivanje ovih referendumskih izjašnjavanja. Razlozi zbog kojih smatra nužnim referendumsko izjašnjavanje su slijedeći:
1)      Pretvorba i privatizacija društvenog i državnog vlasništva je započeta i provedena zakonski nepravilno, na štetu hrvatske države i njenih građana te samog gospodarstva, koje je i iz tog razloga pred potpunim slomom.. Pitanje poništenja pretvorbe i privatizacije te prijenosa neosobne imovine od 1990. do danas, izraz je nemirenja ovog društva s privatizacijskom pljačkom, te oduzimanje protupravno ili nemoralno stečene imovine od strane pojedinaca ili interesnih grupacija.
2)       Rasprodaju resursa, prostora i imovine RH je Odbor birača prepoznao kao oduzimanje perspektive budućim generacijama i izvor najvećih problema recentnog hrvatskog društva, jer omogućuje zaduživanje bez pokrića u stvaranju novih i dodanih vrijednosti, potiče negativnu selekciju i nepotizam do neslućenih granica, te omogućuje širenje korupcije.
3)      Kako se Hrvatska ima namjeru razvijati u svekolikom ekološkom smislu, razvijajući integralnu ekološku turističku ponudu s ekološkom hranom i ostvarujući zamisao o europskom ekološkom biseru i europskom sanatoriju, u tu koncepciju se ne uklapa, i od mnogih stručnjaka te uglednih zdravstvenih institucija osporavana i po zdravlje izuzetno opasna GMO hrana. Proizvodnja i prodaja GMO hrane bez jasnih oznaka je ozbiljno rušenje kvalitete zdravlja građana, ali i pravne države.
Roko Šikić, predstavnik Udruge Volim Hrvatsku, predsjednik stranke Volim Hrvatsku u ostavci. Šikić je dugo vremena nastojao okupiti stranke i strančice  i nije u tome uspio. Stoga čestita Šoljku na pokušaju ujedinjenja. Nećemo moći surađivani na programima ako nismo ujedinjeni.
Ante Penava – časnik HV u mirovini. Njegov interes su primarni problemi u RH.
Srećko Cvitanović – ZDRUG „Nikola Šubić Zrinjski“ krovna braniteljska organizacija.
Zdenka Ninić – bavi se pitanjima obitelji, obiteljskim zakonom i zakonom obiteljske skrbi
Petar Vajs – slobodni umjetnik, predstavnik međunarodne udruge umjetnika sa sjedištem u Hrvatskoj,  obavijestio je skup da  zajedno sa ostalim umjetnicima organiziraju odbore širom svijeta, te više skupova mladih. Ističe kako je Hrvatska prepoznatljiva u svijetu po sportu i kulturi te da još veću brigu treba posvetiti mladima.
Landeka Nada – predsjednica Udruge Veronika Vere za zaštitu žrtava pravosuđa istaknula je značaj posljednje akcije – raskrinkavanje kreditnih ureda koji su poslovali bez potrebnih licenca i reagiranje Ministarstva financija koje je javno istaknulo da su svi ugovori s tim kreditnim uredima ništavni, te da će se ovrhe na temelju tih i takvih kredita morati obustaviti. Istaknula je da jedino jedinstvom mogu pokrenuti promjene u pravosuđu, a bez promjena u pravosuđu nema promjena niti boljitka niti u jednom drugom dijelu društva.
       Ivan Gudelj – član Hrvatske zore, kao predstavnik domaćina ovog skupa
Mladen Šarić – u svoje osobno ime
Boris Jerković  - predstavnik Ocupy Croatia
Nakon kratkog predstavljanja sudionika prešlo se na izlaganja.
Zoran Mihajlović – Građanska inicijativa – Referendumski ustanak pokreće važna pitanja koja su bitna za društvo, pitanja bitna vezana na okolnosti ulaska u EU, pitanja oko GMO hrane, pretvorbe i privatizacije, referendumskih uvjeta i zakona, prodaje imovine. Ova pitanja su moralno-pravno pitanje u društvu. Nije moguće krenuti dalje bez zdravih temelja. O moralu i pravima se mora raspravljati. Politička struktura prikriva stanje u državi i nepotizam. Cilj je potaknuti narod da se izjasni o pitanjima koja su pitna za njihovu egzistenciju.  Svjetski problem je gubitak razuma. Dužnosnici koji trebaju odlučivati o bitnim pitanjima za društvo su Sabor i Vlada, stoga je bitno referendumom ukazati na bitne probleme društva te pokazati volju naroda. 
Ivan Miloš – ukratko je istaknuo gospodarski program, te pitanje koncesija. Koncesije su nužne u gospodarskom pogledu, bez koncesija se ne može živjeti. Svi korisnici povijesne baštine trebaju potpisati koncesijski ugovor je nitko ne može biti vlasnik toga.  Vezano uz gospodarski sustav moramo spomenuti Europsku uniju. Hrvatska nije mogla izbjeći ulazak jer je potpisala svoje članstvo u predpristupnom Ugovoru. Fiskalizacija je trebala potaknuti investicije, a sada ispada da je to kamen spoticanja. Nužno je pokretanje gospodarstva.
Veselko Krnić – mene zanima kako, a ne što je problem. Problem svi znamo i puno puta smo o njemu pričali. Bez domoljubne opcije i bez braniteljske opcije nema napretka. Dok god ne okupite narod i branitelje do tad nema uspjeha. Sve Vlade pljuju po braniteljima i guše onaj braniteljski duh.
Niko Šoljak - Vidjeli ste da je osnovan Odbor za branitelje, pa se možete angažirati u tom dijelu okupljanja banitelja.
Roko Šikić – Neću iznositi gospodarski program Volim Hrvatsku, no istaknuti ću da ga je radio stručnjak s Ekonomskog fakulteta Zvonko Čapko. Program je na raspolaganju svima. Vrlo važnu stvar koju želim reći i razlog zašto sam se sad javio je da mislim da ne bi trebalo samo raditi na gospodarskom programu već je potrebno uključiti i domoljublje. Dugoročna strategija je hrvatski inters. Imamo želju s takvim Udrugama sklopiti suradnju, no to ne znači da moramo biti i istomišljenici. Ista stvar je i sa Živim zidom, sa gospodinom Krčmarekom. Možemo parcijalno surađivati, podupirati međusobno projekte, ali ne možemo  surađivati na projektima s figom u džepu. Ne možemo nastupati sa ljudima koji drže fige u džepu. Referendumski ustanak treba podržati i trebamo okupiti što više aktivista i građana u toj akciji.
Ante  Penava – već je u startu došlo do ljuljanja broda a brod nije ni krenuo. Nije u pitanju bratstvo i domoljublje. Mi se na tome trošimo. U ovim temama treba uvažavati struku, jer je ona primarna, a isto tako moramo pričati o onom što je moguće. Treba stvari precizirati a ne ih razvodniti. Treba razlučiti činjenicu da postoji višestranačje koje je velika smetnja. Mi smo u Europskoj uniji. Naša sloboda – to je stečevina koju moramo očuvati.  Danas se trebamo što više fokusirati na gospodarstvo. Ako ne dignemo na noge gospodarstvo, nikad nećemo stati na noge. Mi moramo uvažavati činjenicu kapitala. Do ovakvog stanja su nas dovele naše strukture, doveli su nas do potpune blokade. Nasamarili su naše ljude iz vana, i teško je započeti bilo kakve akcije i promjene bez kapitala. Koncesije su vlasništvo RH. Možemo raditi energetiku, to je profitabilno, možemo se usmjeriti na elitni turizam – i to je profitabilno. No na što god se usmjeravamo – za to trebamo kapital.
Gđa Zdenka Ninić – Mirovinski sustav je u kolapsu. Da bi se mogla isplaćivati mirovina Hrvatska treba milion radnika. Osim gospodarskog programa treba poraditi i na demografskom programu. Mi moramo u okviru HSSD napraviti program demografskog  razvoja. U Hrvatskoj nitko ne odgovara za loše projekte. Za neučinkovitost vladajućih, za lošku gospodarsku situaciju, o tome ne vrijedi pričati jer je to istako. Pitam ja vas, kako ste zamislili da zajedničkim radom nastavimo dalje na tim bitnim temamama?
Dubravko Krčmarek – Udruga Projekt kupuje zemlju na kojoj želimo imati svoje proizvode, hranu, i to radom. Ako nemam osvoju hranu nećemo uspjeti. Inicijatori smo uzgoja čiste hrane bez aditiva. Podržavamo Referendumski ustanak. Gospodarski projekt HSSD-a s kojim sam upoznat je dobar ali ne može povući narod. Narod treba sam odlučivati, izjasniti se o bitnim pitanjima. Probudli smo ljude u tim referendumskim akcijama, oni su se pokrenuli. Državni dužnosnici nisu jedini problem, ako se i smjeni vlast, ostaje  sve isto. Da bi se došlo do jedne kritične mase mi moramo probuditi narod i to što veći broj ljudi. Referendumski ustanak organiziramo zato da bi ih probudili. Prosvjedom to ne možemo učiniti. Što se branitelja tiče svima je jasno da se nad braniteljima provodi genocid. Ono što ja zamjeram je to što se branitelji drže svojih tema a ne sudjeluju u zajedničkoj akciji. 
 
Tibor Trstenjak – Ocupy Croatia – ne zanima nas vođenje politike.  Govoriti da druge zemlje izlaze iz krize, a Hrvatska ne, to je laž, to su patke, to su lažne informacije. S obzirom na našu veličinu i nacionalnu suverenost mi moramo graditi suradnju sa drugim susjednim zemljama gdje bismo imali zauzeli dobar i čvrst položaj. Mi ne možemo raditi na gospodarskom programu bez promjena u pravosuđu  i javnoj upravi – jer su sve te oblasti nužno povezane. Mi trpimo već 23 godine  okupaciju nad našim strukturama. U samim braniteljskim udrugama postoje osobe koje se bave nebitnim problemima. Mi kao Ocupy Croatia podržavamo ovaj sastanak i spremni smo podržati svaku opciju moja može nešto promijeniti.
Domoljubna Udruga Croatorium – Hrvatski nacionalni interes je zaštita naroda a posebno      Dijaspore.  To trebamo učiniti 1. Usvajanjem novog Ustava, 2. Zaštitom sudionika domovinskog rata, 3. Ustavom i propisima zaštititi hrvatsku kunu kao primarnu valutu, 4. Zaštititi dom i obitelj, 5. Izboriti se za moratorij na tri godine  u provedbi deložacija i ovrha, 6. Početi raditi na raspletu kriminalnih radnji  u pretvorbi i privatizaciji. Oduzeti svu imovnu stečenu pretvorbom gdje je utvrđena zlouporaba. Uvođenje vladavine prava i izglašavanje Zakona kojim bi bila uvedena zaštita naroda. Suradnja sa svima koji nude rješenje za izlazak iz krize koja vlada. Pozivam sveda se uzdignu iznad svoje taštine, te da stvorimo novu Republiku u kojoj bi živjeli sretni građani.
Nada Landeka- istaknula je dok se god ne riješi pretvorbeni kriminal, dok se građanima ne osiguraju njihova Ustavom zajamčena prava, te dok se građanima ne usadi povjerenje i sigurnost da postoji opcija koja može izvesti zemlju iz krize, do tad nema uspjeha. Kriminal je u svim porama društva, zajednički djeluje u svim važnijim institucijama a bez raščišćavanja tog kriminala u najvažnijim strukturama, naročito u pravosuđu – nema napretka niti u jednom drugom dijelu društva. Da bi se isto postiglo nužno je ujedinjavanje svih malih strančica, udruga, organizacija, aktivista – kako bi svi zajedničke snage usmjerile k istom cilju – pravnoj državi sretnog naroda.
Petar Vajs – Vidim da ste u tom svojem programu previdjeli važnu stvar – brigu o kulturi i mladima. Postoje stereotipi. Kako građani imaju stereotip mišljenja o drugom, tako i oni imaju o nama. Mi stalno izlazimo u svijet sa slikom koja je loša. Samo sportaši predstavljaju Hrvatsku u dobrom svjetlu. Ja sam osnovao Udrugu koja okuplja mlade koji se bave umjetničkim granama. U nju je okupljeno preko 60 zemalja svijeta. Tu su uključene  zemlje koje se ponašaju svaka u skladu sa svojim zakonima i statutima. Nismo naišli na razumijevanje hrvatske Vlade već smo organizirali skup sa umjetnicima koji su sami platili svoj put i boravak u Hrvatskoj. Trenutno tražimo suradnju na tom dijelu. Ako mi moramo imati nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi onda neka to bude kultura.  U programu stranaka koje se zalažu za oporavak Hrvatske neka bude i dio da se ozbiljno poradi na imadgeu Hrvatske u svijetu. 
Boris Jerković – Kasno sam saznao za skup pa me zanima kakv je ovo skup? Da li se ovdje ističu sitni interesi, politika, holding, stranka ili što?
Niko Šoljak – Mi objedinjujemo više udruga i stranaka a naša suradnja nije  vezana uz politiku  i stranačje već uz kvalitetne programe kako bi se organizirao Stožer za odbranu Hrvatske.  Mi moramo imati stožeš koji će postići koheziju a ne razbijati ono što sada imamo. Vjerujemo da je svima nama ovdje interes da se ideja pretvori u djelo. To je svrha da se objedinimo i da nađemo pu tkojim možemo svi skupa ići. Među nekim ljudima vladaju takve ideje da se sve razbija. Zato ćemo danas oformiti Stožer jer je modus ujedinjenja oko  kojeg se svi možemo dogovoriti.
Zoran Mihajlović – U Hrvatskoj imamo probleme u svim dijelovima. Ekonomski problemi su proizašli iz pravnih problema. Mi trebamo koncept i strategiju.  Naš koncept je;
-        Aktiviranje građana
-        Uspostava pravnog reda i poretka
-        Politička platforma
-        Ponuda građanima koja će sadržavati građansku opciju
Nada Landeka – Ono što je nužno i što građanima treba je povjerenje i sigurnost koju moraju osjetiti. Jedino ujedinjenjem i međusobnom podrškom između udruga i stranaka možemo očekivati i da nam građani povjeruju u naše sposobnosti i dobre namjere. Bez  stvaranja tog povjerenja neće biti ni napretka.  Da bismo u tome uspjeli moramo se međusobno podržavati a ne jedni drugima podmetati ili biti protivnici, iako smo u stvari na istom putu. Bitno je da se međusobno nadopunjavamo i podupiremo akcije svake od udruga koja se odluči na ujedinjavanje.
 
Ante Penava – Kad se malo maknemo s tribine vidimo da još uvijek vrijede pravila komunističko-socijalističkog poretka. Bez promjena tog dijela ne možemo naprijed. Sport, kultura, gospodarstvo – bez financiranja nema tog dijela. Ništa mi nećemo i ne možemo sami.
 
Dubravko  Krčmarek – Došli smo ovdje da zaključimo KAKO!  Korak 1 je narodno odlučivanje koje smo oformili kroz referendumsku akciju. Time možemo mijenjati političku strukturu.  Bez novih ljudi  nema nove političke scene. Treba doći do nekoliko kvalitetnih ljudi koji će to moći odraditi. Gospodarstvo – treba oformiti Svjetski sabor u kojem bi se okupili gospodarstvenici. Stvoriti platformu i ići dalje.
 
Roko Šikić – Možemo se složiti da idemo prema formiranju Stožera. Prvo moramo znati što hoćemo, drugo kako ostvariti to što hoćemo, treće – možemo li? Idemo se očitovati  o tome. Možemo li raditi pojedinačno ali da jedni druge podržavamo? Ja ne mogu znati što neka druga grupa radi, ali nek oni predlože pa ćemo se mi o tome odrediti.
 
Na kraju skupa oformljena je Komisija koja je donijela Zaključak Skupa u sastavu; Zdenka Ninić, Landeka Nada, Ivan Miloš, Zoran Mihajlović
 
ZAKLJUČAK SKUPA HRVATSKOG SVJETSKOG SABORA DIJASPORE ODRŽANOG 27.08.2013. GODINE U PROSTORIJAMA HRVATSKE ZORE – STRANKE NARODA
 
Stožer za odbranu Hrvatske formira se u cilju usvajanja
 
I             Koncepta temeljne promjene u društvu radi izlaska Hrvatske iz recesije
II            Uključivanja građana u ostvarenju ovog cilja
III           Stvaranja pravnog okvira za realizaciju promjena
IV           Zajedničko djelovanje političkih stranaka i udruga u ostvarenju zajedničkog cilja
V            Svi sudionici skupa trebaju redovito dostavljati program aktivnosti koje provode te  
              se o istima međusobno očitovati
VI           Podržavaju se već pokrenute akcije – posebno Građanska inicijativa
                            REFERENDUMSKI USTANAK
 
Gđa Zdenka Ninić čita Zaključak.
 
Nakon čitanja Zaključka jednoglasno se donosi odluka o imenovanju voditelja u Stožer za odbranu Hrvatske; 
  1. Anton Penava
  2. Dubravko Krčmarek
  3. Siniša Mažuran
 
Ovo Tijelo ima snagu nekog delegirati u ovo tijelo ili predložiti nekog drugog kompetentnog da bude predsjedavajući, koji će organizirati, voditi i djelovati.
 
Skup je završio u 13,30 sati.                                                  U Zagrebu, 27.08.2013. 
 
Nada Landeka
091 1121 544


Nema komentara:

Objavi komentar