nedjelja, 8. rujna 2013.

MEMORANDUM SANU-2

Pismo mladog Vukovarca: Evo koje su namjere srbijanske politike!

Mislim da biste trebali iskoristiti medijsku pozornost koja je sad usmjerena na naš grad i obznaniti hrvatskom narodu namjere srbijanske politike da nam se Vukovar mirnim putem ponovo otme, i odluke o postavljanju ćirilice kao direktnom poticaju za provođenje takve politike. Treba postaviti pitanje što Vlada čini po tom pitanju?
Potpore Stožeru za obranu Hrvatskog Vukovara dolaze sa svih strana, a pitanje ćirilice u Vukovaru ne jenjava. Na njega se osvrću i o njemu promišljaju i mladi ljudi. Jedno takvo pismo mladog Vukovarca čiji su podatci poznati Stožeru prenosimo u cijelosti: 'Mladi sam građanin Vukovara, grada iz kojeg sam za rata protjeran i u kojeg se nakon svih žrtava koje je grad i njegov narod podnio, namjeravam vratiti i biti njegov dio. Zahvaljujem vam se stoga na vašoj borbi i nastojanju da Vukovar ostane hrvatski, što od rata do dana stavljanja dvojezičnih ploča nije bilo u pitanju. Molim vas da budete još oštriji i još aktiviraniji u svojim nastojanjima da se izborite za ovaj grad u kojem se nanovo vodi rat, no onaj koji zadaje isključivo duhovne i kulturne rane hrvatskom narodu, a za cilj ima brisanje njegovog identiteta kao hrvatskog i uvođenje srpske kulture kao dominantne u gradu, nakon čega će se uistinu moći reći da je Vukovar srpski, a ne hrvatski grad. Sve ovo potkrjepljujem linkovima koji dokazuju da su upravo to namjere srbijanske politike. Vjerujem da ste upoznati sa SANU memorandumom, no mislim da se to može politički iskoristiti kako bismo dobili ovu bitku. Nakon što ste pročitali link (nije tlapnja nego činjenica), mislim da biste trebali iskoristiti medijsku pozornost koja je sad usmjerena na naš grad i obznaniti hrvatskom narodu namjere srbijanske politike da nam se Vukovar mirnim putem ponovo otme, i odluke o postavljanju ćirilice kao direktnom poticaju za provođenje takve politike. Treba postaviti pitanje što Vlada čini po tom pitanju? Nadalje, što se tiče ravnopravnosti svih građana Vukovara, a i kao potvrda provođenja velikosrpske politike nad Vukovarom prilažem ovaj linkTreba postaviti pitanje o kakvoj mi to ravnopravnosti govorimo u gradu gdje će djeca po zakonu morati učiti o spolnom odgoju, ali će zato hrvatska povijest biti optimalna?! Možemo li za građane koji ne priznaju domovinski rat i uče svoju djecu politici koja se potiče SANU memorandumom, a koja direktno šteti Republici Hrvatskoj reći da su to jednakovrijedni građani koji vole ovu zemlju i kojima se treba dozvoliti kulturološka sloboda, te kako njihova kultura, kao htijenje, mišljenje i način života doprinosi (zapravo razara) ovoj zemlji? Ima li u Ustavu gdje navedeno da se Hrvatska treba braniti od neprijateljske politike? 
Ukoliko ima, pozivajte se i na to. Ukoliko nema, tražite da se uvede. Predlažem da se izjasnite ovako:
1) Svaki građanin Vukovara srpske nacionalnosti koji NE PODRŽAVA, odnosno koji se odriče gore navedene politike koja je direktno štetna za RH te za hrvatski narod u Vukovaru, je u našem gradu dobrodošao i smatra se ravnopravnim građaninom.
2) Srbi u Vukovaru bi o tome trebali dati pismenu izjavu (ime, prezime, adresa, OIB, potpis), kao i beskompromisnu ispriku i žaljenje za agresiju njihovog naroda i države nad Vukovarom i RH, te izjavu kojom potvrđuju domovinski rat kao pravedan te kojom prihvaćaju učenje o domovinskom ratu u školama kao legitiman dio Hrvatske, odnosno i njihove povijesti.
3) Tek ukoliko postotak skupljenih izjava prelazi broj potreban za uvođenje dvojezičnog pisma, te ukoliko se srpska vlada javno ogradi od SANU memoranduma koje je izdala njihova akademija znanosti i umjetnosti, Hrvati u Vukovaru će prihvatiti dvojezično pismo. To se naravno neće dogoditi jer imamo nesreću da u hrvatskom Vukovaru žive neki od najradikalnijih Srba te će s time uvođenje ćirilice biti spriječeno. Ovakvo izjašnjavanje s potkrjepljivanjem dokaza koji su sadržani u gore navedenim linkovima je samo logično i pošteno, te odbacuje izjave vlade koje borbu za ne uvođenje ćirilice nazivaju neutemeljenom, zatim direktno opovrgava izjave da je uvođenje ćirilice 'zdravorazumsko'. Također, obznanjivanjem ovih, uvjerio sam se, slabo poznatih činjenica hrvatskom narodu putem medija, navesti na njegov veći angažman po tom pitanju. Javite se navijačkim zajednicama, osigurajte im smještaj i hranu (ako treba po kućama ili traženjem sponzorstva od političkih pristaša). Morate navesti ljude da budu agresivniji po tom pitaju jer su u pitanju kultura naše djece i unučadi. Mirnim prosvjedima, barem u onom broju nećete ništa riješiti. Dovedite Torcidu i BBB da se ujedine u našem gradu. Budite glasniji. Organizirajte bine s projekcijom i program. Javio sam se u želji da pomognem našem gradu, ne da bi se za mene čulo, zato vas molim da moje ime nipošto ne objavljujete.
Sretno dalje, borite se!
Bog!'
                        Autor: T. P. /Dnevno.hr


Želim da moja djeca u Vukovaru žive jednako kao sva djeca u Hrvatskoj 

Sabo je također kroz medije poručio da prosvjedi ne šalju dobru sliku o Vukovaru i da će to ugroziti investicijske projekte u Vukovaru. Mladom HDZ-ovcu gradonačelnikove su tvrdnje smješne. - Vukovar je jedan od najskupljih gradova u državi i samo po tome smo vodeći - naglašava Penava koji je ogorčen zbog situacije u kojoj njegovi sugrađani žive jer ljude muči nezaposlenost i siromšatvo, a Sabine priče o projektima samo su naklapanja jer godinama nije otvoreno niti jedno radno mjesto. Burni su bili posljednji dani u Vukovaru. Prosvjed protiv dvojezičnih ploča i njihovo rušenje punili su medijske stupce, a kao što to obično biva u Lijepoj našoj ništa nije moglo proći bez politike. Prepucavali su se tako vladajući i oporba, raspravljalo se i na lokalnoj razini, a rijetki su oni koji su propustili dati komentar na cijelu situaciju.
No, Željko Sabo vukovarski gradonačelnik medijima je poručio da se situacija u njegovom gradu počela smirivati i stabilizirati te da su prethodni dani za njega bili najteži u životu. Da se prosvjedi ipak nisu do kraja smirili smatra Ivan Penava HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vukovara.  -Možda više nema razbijanja ploča, ali prosvjedi se nisu smirili. Stvar je u nezadovoljstvu koje tinja- objašnjava Penava. Kaže kako ima osjećaj da se njegov grad vratio u prošla vremena te da je rat koji su Vukovarci proživjeli još uvijek težak uteg. Kao dokaz za to da se prosvjedi nisu smirili Penava najavljuje misu koja će se večeras održati. Sabo je također kroz medije poručio da prosvjedi ne šalju dobru sliku o Vukovaru i da će to ugroziti investicijske projekte u Vukovaru. Mladom HDZ-ovcu gradonačelnikove su tvrdnje smiješne.  - Vukovar je jedan od najskupljih gradova u državi i samo po tome smo vodeći- naglašava Penava koji je ogorčen zbog situacije u kojoj njegovi sugrađani žive jer  ljude muči nezaposlenost i siromaštvo, a Sabine priče o projektima samo su naklapanja jer godinama nije otvoreno niti jedno radno mjesto. U Vukovar nitko već dugi niz godina ne želi doći, a za primjer ističe vukovarsku bolnicu koja nudi stažiranje mladim liječnicima koji se na taj poziv ne odazivaju. - Druga riječ za Sabine projekte je Cosa Nostra, to je ona priča iz Jugoslavije, napiši na kuću Tito pa ti je nitko neće srušiti- sarkastičan je Penava. I dok je Sabi zasmetala politizacija situacije u Vukovaru, Penava oštro osuđuje tu tezu. - Ljudi koji govore takve stvari su neozbiljni, a s obzirom na funkciju na kojoj se nalaze to ne bi smjeli biti- priča ovaj mladić. U našem gradu problemi su duboki i nema smisla igrati se sa životima. - Želim da moja djeca u Vukovaru žive kao sva ostala djeca u Hrvatskoj - ogorčeno govori Penava. Onima koji ga optužuju gradonačelnik Vukovara odgovorio da su HDZ,SDSS i HSP u Statut Grada Vukovara uveli dvojezičnost, a da je upravo on stavio veto. Međutim, s njegovim tvrdnjama ponovno nije suglasan naš sugovornik. - Čak i da je to tako, a nije mi priznajemo da smo pogriješili i da nam je žao radi toga - kaže Penava.
Također, dodaje da čim su najavili izmjenu rekli su im da oni tu ništa ne mogu. -Nije tu riječ o mržnji prema ćirilici nego u cjelokupnoj situaciji - nastavlja naš sugovornik. Primjerice, dovoljno se prisjetiti situacije u Kistanju u kojoj je premijer optužio mladež HDZ-a za napad na bogoslove na koncu se ustvrdilo da nije bilo riječi o mladeži te stranke već o pripadnicima Demokratskog foruma u kojem su djeca čiji su roditelji članovi premijerove stranke.
- Smeta me neprestano dijeljenje države na crnokošuljaše i neke druge - pojašnjava Penava kojemu nije pravo niti to što Hrvati nemaju pravo na svoju kulturu već im se nameće multinacionalna kultura. Ne smeta Penavi niti zajedničko budućnost Hrvata i Srba, ali samo pod jednim uvjetom - Idemo u budućnost zajedno, ali pod Hrvatskom zastavom. -
Osvrnuo se i na prozivke nekih medija da je licemjer radi toga što istodobno radi kao ravnatelj u dvojezičnoj školi i ide na prosvjede protiv dvojezičnosti. - Kao ravnatelj sam profesionalac - priča nam Penava, ali također kaže kako i kroz svoj posao uviđa da Srbi u našoj domovini Hrvatsku teško prihvaćaju kao svoju državu jer na primjer oni navijaju za srbijansku reprezentaciju. Opisao nam je i jednu situaciju koja ga je kako kaže šokirala, ali i uvjerila u njegovu tezu. Prošle godina na Danima kruha nekolicina učenika na nagovor nekih profesora u školu je donijela pogače s četiri s. - Ja sam taj postupak istolerirao, unatoč protivljenju kolega hrvatske nacionalnosti - objašnjava Penava. Svoj posao kaže Penava odrađuje pošteno i stoga mu smetaju prozivke na taj račun. Osim toga, objasnio je kako on za razliku od Sabe koji je u mirovini mora zarađivati svoj kruh. Također dodaje da se ponekad i sam pita zbog čega se je vratio s obzirom ne tešku situaciju u njegovo gradu. Penava je ogorčen i na to što nitko od predstavnika srbijanske manjine nikada nije došao u povorku ponosa.
Sabo je inače u svome razgovoru za medije predložio da samo neki dijelovi Vukovara budu izuzeti od dvojezičnosti. Taj prijedlog Penava je nazvao glupošću. Svugdje u okolici našega grada dvojezičnost funkcionira, ali ovaj grad je nešto posebno, priča naš sugovornik kojemu nije jasno zbog čega hrvatske vlasti neprestano izigravaju 'frajere' pa smo umjesto europskih 50 posto za uvođenje dvojezičnosti mi kriterije spustili na 30 posto. -Kada smo već spustili kriterije zašto onda i s njima muljamo na popisima stanovništva- pita se mladi HDZ-ovac.Zbog svega navedenog Vukovarci se osjećaju izdano i ostavljeno, jer oni nisu ti koji su htjeli prolijevanje krvi po ulicama. - Mi želimo suverenu i demokratsku državu, bez obzira na to tko je na vlasti. Hrvatskoj je dosta i lopovluka iz HDZ-a i SDP-a - zaključio je za kraj Penava.

                        Autor: Iva M. / Dnevno.hr











Pogledajte:


Nema komentara:

Objavi komentar