subota, 14. rujna 2013.

ZAŠTO NE IZLAZIMO IZ KRIZE? Fondovi koje je izmislio Borislav Škegro kao tsunami ruše hrvatsku privredu!

PORTAL  DNEVNO.HR

Josipović polako 'sapuna dasku' Milanoviću

Tajna veza Josipovića i obitelji Perković

Milanović je, kažu dobro obavješteni krugovi, eksplodirao kad je čuo kako ga Josipović decentno kritizira glede "lex Perković", a još više u vezi Vukovara. Premda je "lex Perković" rađen po matrici i uz zdušnu podršku Ureda predsjednika, a Vukovar do zadnjeg zareza u suglasju sa Pantovčakom! Političke podvale predsjednika države Josipovića koje prolaze kao kroz sito kad se radi o oporbi i temama koje afirmira desna politička scena, ipak su se nasukale na hridi njegove vlastite političke ljevice jer je po izvorima bliskim premijeru Milanoviću ovaj eksplodirao nakon Josipovićevog nastupa na HTV-u.
Radman je od HTV-a uspio napraviti TV Zagreb!
Digresije radi, kad smo kod HTV-a, (što bi rekao Račan "ne mogu da ne kažem“) pogledajte tu naklonost, to navijanje, to izravno stavljanje državne TV u ruke lijeve koalicije. U zadnja tri tjedna u zemlji su se dogodile dramatične stvari: Vukovar, "lex Perković", Centar banka kao prevara svih prevara (jer je u jednoj privatnoj banci država izgubila nekoliko stotina milijuna kuna!), a tobože javna televizija je baš za ta tri tjedna ukinula staru formu "Nulte točke“, jedine emisije na kojoj se ozbiljno mogla čuti druga strana. Iako se na te tri teme zrcali pad ili prolaz jedne Vlade, na Radmanovoj televiziji u zadnja tri tjedna ugostili su ova tri gosta: predsjednika Vlade, ministricu vanjskih poslova i predsjednika države! Kao nekad na TV Zagreb! Ali kad Radmanu kažete da mu televizija otvoreno navija za jednu stranu, da je istinoljubivo da ga se zove državnim službenikom jer informativni program HTV-a najbolje svjedoči o toj istini, on skroz pobjesni. Osim toga valja reći i ovo: nema razloga da mladi Družijanić vodi "Nultu točku“ gdje ima jednog jedinog gosta i za njih apologetska pitanja, kad je 80-tih još sigurnije istu emisiju pod drugim nazivom vodila Ankica Barbić Miladinović. I za Radmanova mandata. Uostalom, kad može Vojo Šiljak biti vedeta hrvatskog radija, a Dobroslav Silobrčić, čovjek koji vodi intervjue tako da baš ključne stvari nikad ne pita, pa ga sugovornici obožavaju, zašto ne bismo iščupali za ovu formu stare zvijezde TV Zagreb? Pa zar to nije špranca iz tog vremena; zar njihov informativni program nije počivao na ovakvim intervjuima: od Milovića do Markovića i drugih vedeta tadašnje komunističke vlasti, pa onda tobože za promjenu, red drugova iz Beograda! Naravno da nikad nismo čuli drugu stranu! Tada su drugu stranu bacili na robiju, dobro, sad su humaniji, više ne drže oporbu u zatvoru, ali ona jedva da ima pristupa u ključnim danima i stvarima na javnoj televiziji!

S ovakvom "Nultom točkom" Josipović će dobivati stopostotnu potporu u anketama
Milanović je, kažu dobro obaviješteni krugovi, eksplodirao kad je čuo kako ga Josipović decentno kritizira glede "lex Perković", a još više u vezi Vukovara. Premda je "lex Perković" rađen po matrici i uz zdušnu podršku Ureda predsjednika, a Vukovar do zadnjeg zareza u suglasju sa Pantovčakom! Jeste li bilo gdje u danima kad se donosio "lex Perković" čuli Predsjednika države koji viče: Ne! Ali, sada kada treba pokazati Uniji da ga se ima smisla podržati i u drugom mandatu, valja se pokazati europskim predsjednikom i stati uz Uniju! Bez osigurane njihove podrške nema niti smisla ići po drugi mandat! To je Josipović, uvijek leti ispod dometa radara, opsesivno koncentiran da se svima dopadne, s tim da ljevici uvijek pošalje jedan signal više tako da se i u mraku razaznaje tko na koga puca. Komunističke vlasti su u inozemstvu likvidirale 70 hrvatskih političkih emigranata, a nakon rata su masovno streljali uz pratnju sramotnih političkih procesa. Uostalom nije im do posljednjeg daha tih likvidacija manjkalo, kao niti sudskih procesa, pa ipak predsjednik Josipović je u emisiji na HTV-u izdiktirao u pero i medijima i DORH-u imena Levara, Krivokuće i Reihl Kira kao slučajeve u kojima očekuje da se primjeni budući zakon o nezastarjevanju zločina iz političkih pobuda, ali baš niti jedno ime nije izdiktirao koje je stradalo za komunističke vlasti. Taj mali, ali znakoviti detalj, to je onaj sjaj u očima po čemu vidite tko tu za koga navija. Družijanić? Naravno da ga nije pitao kako to da niti jedno ime od desetaka tisuća likvidiranih Hrvata nije istaknuo! Naravno da ga nije pitao zašto u trenutku donošenja "lex Perković" nije javno rekao da se ne slaže niti sa terminom donošenja zakona niti sa meritumom lexa! Naravno da ga nije pitao da li je točna izjava Tončija Vrdoljaka i Zdravka Tomca da je izvršni komitet CKSKH kojem je na čelu od 1972. do 1980. bio Ivica Račan, davao naloge i dopuštenja za likvidacije hrvatskih političkih emigranata! Naravno, jer takve provokacije Goran Radman neće priuštiti svom prijatelju Josipoviću! Ipak je to Radmanov HTV! Odnosno, ipak je to njihov, zajednički HTV! Što mislite kakav je odnos imao Radmanov TV Zagreb primjerice prema činjenici da su komunistički zatvori bili puni političkih zatvorenika, dok je on glumatao modernost, demokraciju i odmak od socijalizma Eurosongom? Partijski, nego kakav drugi! Pa ipak misleći kako smo svi senilni, Radman će i nedavno reći ne samo da je ponosan na to razdoblje, nego da je toliko ponosan da želi i danas napraviti TV kao TV Zagreb. I to mu i uspijeva! Način na koji Družijanić vodi i koncipira "Nultu točku“ identičan je onome kako su se informativne emisije, naročito intervjui radili 80-tih! Bez prilike da čujete drugu stranu! Što će to publici? A potom će agencije za istraživanje mišljenja i idući mjesec objaviti kako Josipović ima 80 postotnu podršku javnosti, zar ne? Čudno da nema i veću obzirom kako se nigdje ne mogu čuti komentari njegovih poteza.

Zašto se Josipović ne odriče Saše Perkovića?
Josipovićeva izjava prije par dana kako mu ne pada na pamet smijeniti svog savjetnika na nacionalnu sigurnost Sašu Perkovića, inače sina zloglasnog Josipa Perkovića signal je i ljevici i cijeloj publici. Ali i Bruxelles će znati pročitati tu izjavu! Obzirom na grandioznu funkciju vlastitog oca, Saši Perkoviću je suđeno da po definiciji uvijek bude najprije - sin Josipa Perkovića - jer to je razlog zbog kojeg je kao mladi momak i kod Mesića bio dva mandata savjetnik za nacionalnu sigurnost. Sin je teleportirani otac i o tome i vrapci pjevaju na grani. Protuustavna akcija u koju ga je poslao Mesić na razgovor sa generalom Zagorcem jasno je pokazala da nisu nikakve nadnaravne obavještajne mogućnosti Sašu Perkovića smjestile u Ured Predjednika, sad već puna tri mandata, već da je on tamo kao klonirana foto kopija njegovog moćnog oca. Bez spoznaja njegovog oca, Saša nikad ne bi završio na Pantovčaku i to je notorna činjenica. Josipovićeva izjava kako mu ne pada na pamet smijeniti Sašu Perkovića u kontekstu gore spomenutih činjenica politički je snažna ništa manje od donošenja "lex Perković". Ako nije i snažnija, obzirom na sve što se u međuvremenu dogodilo. Obzirom na otvoreni revolt Bruxellesa i uporna odbijanja hrvatske Vlade. Josipović izjavom kako Vlada mora što prije ukinuti "lex Perković" šalje poruku Bruxellesu: - Gospodo ja sam dakako na vašoj strani, da bi izjavom kako mu ne pada na pamet smjeniti Sašu Perkovića drugovima poručio, prijatelji sve ostaje po starom, ono za lex ja moram poručiti zbog pritiska iz Bruxellesa! Hoćete da oni i mene prekriže kao što su i Milanovića pa da ovdje dođe Kolinda? Jel' to hoćete? Naime, u danima kada Bruxelles traži kristalno jasne znakove posvemašnje suradnje, Josipović ovom izjavom hoće kazati "svojima“ da je njegova podrška obitelj Perković zajamčena i da on nije taj koji će prvi "izdati“. Kad bi ta izjava stajala sama za sebe Milanović bi to otrpio jer je takve udarce ispod stola od Josipovića već doživio. U isto vrijeme kad Josipović tvrdi da treba ukinuti "lex Perković" i uskladiti ga sa zahtjevima Unije sugerira kako Josipović gura sa balkona 15-tog kata Milanovića ravno na asfalt! Ti ukini "lex Perković" i postupi po uhidbenom nalogu, a ja ne dam njegovog sina, premda je to jedino što je u mojoj domeni! Naime, osim na razini načelnih izjava Josipović na temu "lex Perković" može dokazati i pokazati "urbi et orbi" da se od Josipa Perkovića istinski odmiče i distancira samo ako se zahvali na obavještajnim uslugama sinu, dakle i ocu! I baš to što samo on može, baš to što je ekskluzivno u njegovoj nadležnosti, Josipović danas decidirano odbija!

I u Vukovaru Josipović hoće Milanovića istaknuti kao jedinog krivca, no najpoznatiji hrvatski kolerik neće šutjeti!
Nešto je slično i s Vukovarom. Premda su obojica zajednički dogovorili akciju dvojezičnih natpisa, Josipović je već i po svom habitusu kao i uvijek imao snažniju crte demagogije, tim prije što brojni rezultati predsjedničkih izbora pokazuju kako upravo to narod cijeni, voli i honorira. On vas pozove na razgovor, sasluša veoma pažljivo kao nitko klimne glavom, prihvati vaše prijedloge za razmatranje, uvaži vašu bol, predstava je ustinu savršena, on istakne u toj audijenciji i vaše probleme, a onda iza zavjese črsto, jasno i glasno, ništa manje odrješito od Milanovića, ali uvijek iza zavjese, zavrne vam ruku! Dvojezične ploče ostaju, samo da su ih zajednički zakucali Srbi i Hrvati! To je njegova poruka koju prikazuje kao popuštanje! Ali ploče ostaju! To je ta filozofija; nisam vam ja kao Milanović, ja sam posve drugačiji! Ali ploče ostaju! Kao i u primjeru ranije, "lex Perković" mjenjajte, što prije ako je ikako moguće, ali ja Sašu ne dam! Obzirom da je ovoj vlasti dogorjelo do noktiju, pitanje je dana kada će Milanović do kraja izgubiti živce. Jer, Josipović i cijela politička lijeva elita danas su spremne žrtvovati Milanovića. Perkovića ne, ali Milanovića da! Bruxellesu poručuju kako bi što se njih tiče, lex bi već odavno bio promijenjen, ali premjer je taj koji oteže, a obavještajnom nadzemlju i podzemlju šapće, budite mirni, ne dam ja Sašu! No, Milanović, kolerik kakav već jest, nema dvojbe da će Josipoviću prije ili kasnije istresti sve u lice jer ga ovakvim držanjem Josipović zapravo skida sa vlasti! Milanovićeva nervoza je ovog puta na mjestu, ako izgubi od Karamarka, "Bože moj, to je protivnik sa druge strane, jednom izgubiš, drugi put pobjediš". Ali da Josipovićeva ljevica od Milanovića napravi Pedra, kojem će na idućim izborima Bandić i Gabrić predvođeni Josipovićem zabiti pet golova, Milanović si neće dopustiti!

Za štetu koju je država pretrpjela u Centar i Credo bankama, mogli smo sagraditi pelješki most!
O Centar banci kao najboljoj ilustraciji kako se nestručno, ali zato maestralno lopovski vlada zemljom, o toj nevjerojatnoj aferi koja je sama za sebe dovoljna da Vlada kuvertira ostavku, mi ne čujemo i ne znamo –ništa! Premda bi objava pune istine o Centar banci pokazala tko i kako vlada ovom jadnom zemljom. Naime, sada izlazi van da je Centar banka bila mala banka koja je skoro sve svoje plasmane davala na adresu 15 do 20 klijenata, možda čak i međusobno povezanih. Već je to trebao biti signal za HNB-ovu reakciju. Zamislite da Zagrebačka banka ima samo Dalekovod i Nexe grupu za klijente. Pa odmah bi propala! Pri tom je takvoj problematičnoj banci HBOR investirao nevjerojatnih više stotina milijuna kuna. Kako i zašto? Po čijem nagovoru? Za čiji račun, obzirom da je adekvatnost kapitala u toj banci bila tri puta manja od prosječne u bankarskom sektoru, a upola manja od zakonom dopuštene!!! Pravo je pitanje tko se drznuo ulagati u takav čisti hazard? Ruski rulet! I to s našim novcem, novcem iz proračuna kojeg svi mi punimo! Banka odlazi u stečaj zbog loših kreditnih plasmana koji se očito ne mogu vratiti, ali takav rad banke cijelo vrijeme prati šutnja HNB-a.

Kapitalna odgovornost HNB-a o kojoj svi šute. Do kada?
HNB cijelo vrijeme vidi da su toj banci više nego problematična osiguranja za otplatu kredita, ali HNB to godinama tolerira i praktički podupire. Dapače, dali su suglasnost za imenovanje predsjednika uprave Centar banke, koji je već bio predsjednik uprave Slavonske banke, zbog koje je država morala isplatiti 34 milijuna eura štete Hypo banci! I sad pogledajte kako vlada ova vlast! Premda je nadzorni odbor Centar banke ocijenio nezadovoljavajućim rad svog predsjednika uprave, te mu zbog toga isti taj nadzorni odbor odbio dati razrješnicu, država, Vlada, ministar Linić i društvo preko FGS-a šalju na novu funkciju - u upravu Badela! Tamo ga naime imenuje fond kojeg s pedest posto financira država! Nakon svega! Dakle, istog lika koji je bio na čelu Slavonske banke u trenutku propasti te banke, istog lika koji je bio na čelu Centar banke prilikom njene propasti. Čovjeka kojemu nadzorni odbor posljednje spomenute banke nije dao razrješnicu jer je banka vođena njime završila u stečaju.

Fondovi koje je izmislio Borislav Škegro kao tsunami ruše hrvatsku privredu!
Kad bi ovo bila normalna država i kad bi htjela izvući punu pouku iz afere Centar banke onda bi se već jednom na dnevni red stavila puna i prava uloga Borislava Škegre, obzirom kako se za njega tvrdi da je pravi otac tih kvazi fondova. Nevjerojatno, ali istinito - to su privatni fondovi kojima država besplatno poklanja pedeset posto sredstava, i potom im prepušta da upravljaju sa svih sto posto novca s kojim tako raspolažu. I sve to uz naknadu za upravljanje novcem koje im je država poklonila! Sav rizik za upravljanje fonda prebačen je na državu! Pa teško je vjerovati da nas je ovako i Beograd pljačkao! Oni su doduše uzimali što su i gdje su htjeli jer je puška stalno bila na ramenu, ali ovako drsko uzimati od države novac i kasnije sav teret prebaciti na tu istu državu, ulagati u financijski sektor umjesto da se ulaže u posrnule firme i njih vadi iz blata, umjesto da rad tih fondova bude na korist cijeloj zemlji, mi imamo ceh od stotinu i stotinu milijuna kuna štete! Kad zbog fondovih krivih procjena propadne kakva državna firma, štetu snosi država! Pa samo idiot može pristati na takve uvjete! Da date puste milijune kuna, a prepustite da netko drugi upravlja s njima! A kad takav dođe u krizu, dugove opet plaća država! Upravo je sada zbog njihovog rada i loših procjena država izgubila stotine milijuna kuna koje kao i uvijek plaća hrvatski narod! Pri tom su svi zaboravili da je kod formiranja tih fondova eksplicitno rečeno kako oni ne bi trebali ulagati u financijski sektor, što je i Linić nedavno potvrdio. A gle čuda, fondova prva ulaganja idu ravno u financijski sektor! S druge strane niti Milanović smjenjuje direktore javnih firmi koje su državni novac upropastili u Centar banci, niti smjenjuje ministre koji su baš takve direktore postavili u ta javna poduzeća. Nikom ništa! Pa koja zemlja tako može krenuti naprijed? A pogledajte i daljnji razvoj! Centar banku dokapitalizira famozna češka banka, premda je ona investicijska, a ne komercijalna banka! HNB opet dramatično griješi jer daje dopuštenje za tu dokapitalizaciju premda je po logici stvari jasno da je to spekulativno ulaganje. Ali, čini se da je HNB-u u prirodi posla podržavanje spekulacija u bankarskom sektoru. I da stvar bude gora, protiv čelnika te češke banke već dvije godine postoji kaznena prijava državne institucije! To znaju i HNB i Slavko Linić! No, izgleda kako je interes pojedinaca snažniji i od elementarnog razuma! Šteta koja se ispostavila iz stečaja Centar banke prelazi 500 milijuna kuna. Uzme li se u obzir i kolateralna šteta približavamo se brojci od milijardu kuna! U Karlovačkoj banci je bilo puno manje problematičnih plasmana. Karlovačka banka nije otišla u stečaj, preživjela je i najteže dane, ali zbog te afere uhićeno je pola uprave banke, praktički uz izravni prijenos HTV-a. Tu su poslane Radmanove kamere, ali u Centar banku nisu! Nije bilo dana da nisu u studiju HTV-a imali nekog gosta koji se zgražao nad onim što se radilo u Karlovačkoj banci! No, zbog stečaja i pronevjere nekoliko stotina milijuna kuna u Centar banci uz sve prije navedene činjenice nitko nije niti dvije minute bio u zatvoru! Niti je bilo specijalnih emisija na tu temu! I sve se to događalo uz znanje i pečate krovne institucije koja se zove Hrvatska narodna banka! No HNB je nešto slično kao i HTV! Osim toga ništa u vezi HNB-a ne čudi uzme li se u obzir da se tamo viceguverner nije mjenjao od 1990-te! Je li on slijepi putnik ili "master mind" hrvatskog bankarskog sustava? Padale su Vlade, mjenjali su se predsjednici, dolazile su i odlazile svjetske gospodarske krize, ali za cijelo to vrijeme je viceguverner HNB-a ista osoba! Više od 20 godina! Je li to normalno? Nadu jedino budi najava zahtjeva za formiranjem istražnog povjerensta u Saboru na tu temu, jer to je jedino što može otkriti sve moguće perverzije koje su pratile raspad Centar banke! Budemo li vjerovali zapisnicima HNB-a, Linićevim riječima, procjenama FGS-a i procjenama HBOR-a (ministar Maras se osobito hvalio vjerom u te procjene!) i kontroliranim, da ne velim sponzoriranim medjima, sasvim je sigurno da nikad nećemo doznati punu istinu. Jedino je pitanje hoće li Linić dopustiti da se narodu otkrije što se sve krije iza Cetar banke, male privatne banke čija je propast cijelu država koštala skoro milijardu kuna. A toliko se novca Linć nada dobiti od prodaje Croatia osiguranja! Taj iznos bi Juri Radiću bilo dosta da sagradi polovicu Pelješkog mosta! I kad zbrojite štete nastale propašću Credo banke i propašću Centar banke ispada da su nam HNB i Linić „ukrali“ cijeli Pelješki most! Jer, samo u Credo banci država je isplatila 500 milijuna kuna! Da li sada razumijete zašto uporno ne izlazimo iz krize? Da li sada razumijemo da sa ovom vlašću nikada nećemo stati na noge?
  • Autor: Tihomir Dujmović
  • Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • Datum: Petak, 13 Rujan 2013 12:04

Nema komentara:

Objavi komentar